Vem vinner Harper Hanovers 2015?

42

elitloppshelgen 2015

2011 vann Joakim Lövgren Elitloppet med Brioni. I år kan han få segerdefilera framför publiken med Alfas da Vinci efter Harper Hanovers lopp.Foto av THOMAS BLOMQVIST

2011 vann han huvudnumret.
I år kan han ta hem en annan av elitloppshelgens godbitar.
Räkna med Joakim Lövgren och Alfas da Vinci i anrika Harper Hanovers lopp.
– Både han och jag bara väntar på loppet, han är där han ska vara, säger Jägersrotränaren.

Så var den då äntligen här.
Elitloppsveckan.
På söndagen kom startlisorna och med dem steg pulsen betydligt.
Ett års väntan är snart över för alla travfans, tränare och kuskar.
– Elitloppshelgen är så stor och så betydande, den är hjärtat i svensk travsport. Det finns andra sporter som är avundsjuka på travsporten som har ett sådant evenemang, med det engagemanget hos publiken och alla som vill komma till Solvalla både som aktiva och åskådare. Elitlopphelgen är svensk travsport i sitt esse, säger Joakim Lövgren.
Varje år lockar elitloppshelgen på Solvalla 50 000 – 60 000 åskådare. Bara att köra ut på banan framför det väldiga publikhavet brukar av kuskar och tränare beskrivas som magiskt. Joakim Lövgren tillhör den lyckliga skara som har fått vända upp och motta ovationerna efter Elitloppet. För fyra år sedan vann han tillsammans med Brioni.
– Det var en fantastiskt upplevelse, ett sådant lopp som man vill köra när man börjar med travsport. Att tävla i den högsta eliten, i ett lopp som blir så häftigt och fräckt och med så många inblandade i slutstriden, och efteråt känslan av triumf.
– Det är ett privilegium att få lyckas med något sådant och det är nog den seger som jag kommer vara allra mest stolt över den dag jag har dragit mig tillbaka och tittar tillbaka på karriären.

”Allt annat än förutsägbart”
I år har inte Joakim Lövgren någon häst i Elitloppet. Men väl i Harper Hanovers lopp. Ett kraftprov över tre varv med en halv miljon kronor till vinnaren.
– Det är ett väldigt intressant och skojigt lopp att titta på och att köra det, som jag har gjort ett par gånger, är också häftigt. Långdistansloppen har en inbyggd förutsättning att vara fängslande. Det är så mycket som hinner hända jämfört med sprintlopp och att så många fina hästar startar i olika volter gör att det blir kul spekulationer. Det är allt annat än förutsägbart, säger Lövgren.
Harper Hanovers lopp går som lördagens sista V75-avdelning. Det ligger jackpotmiljoner i sjurättspotten och lyckas någon V75-spelare bli ensam om sju rätt uppgår belöningen till 53 miljoner kronor. Joakim Lövgrens Alfas da Vinci var med i loppet även förra året, men trots en mycket stark insats fick han nöja sig med tredjeplatsen bakom en världsrekordtravande Mellby Viking. Den senare är med i år igen men den här gången möter han en bättre Alfas da Vinci. Den starke fuxen genrepade med överlägsen seger i Danmark för två veckor sedan.
– Han levde upp till det han visade i träningen i vintras, att han har hittat en växel till i år. Tidigare har han levt på sitt hjärta och sin inställning och varit väldigt begränsad i speed och teknik, men det har han utvecklat. Nu har han ett bättre steg och är smidigare.

Bra startspår
Hästarna är utspridda över tre startvolter i Harper Hanovers lopp och Alfas da Vinci startar från spår sex, ett så kallat springspår, i den bakersta volten.
– Ett och sex är de bästa spåren för honom. Han brukar bjuda på ett par längder från start men jämfört med hästarna invändigt kan han få en bättre start från sjättespåret. Men det är mycket begärt att han ska göra en pangstart och risken är att vi hamnar ute i spåren i början, men jag hoppas att vi kan slinka ner.
Hur värderar du Alfas da Vincis segerchans?
– Med tanke på det fantastiska lopp Mellby Viking gick i fjol och att han såg så fin ut i Örebro senast gäller han som favorit i mina ögon. Alfas da Vinci hade ingen chans mot honom förra året och måste ha utvecklats för att mäta sig med honom. Men jag tycker att min häst är bättre nu så vi får helt enkelt köra om det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.