”Vi hör ju ingenting – det är en skandal”

19

Omstartskaos på Grand Slam 75 fick stjärnan att rasa: ”Förjävla dåligt helt enkelt”

Foto: TV4 Play

Stjärnkusken Ulf Ohlsson rasar efter omstarten på Grand Slam 75.

TRAV15 januari 2018 11:51

Favoriten Homemade Bourbon föll offer för ett omstartskaos på Grand Slam 75.

Det fick stjärnkusken Ulf Ohlsson att se rött.

– Man blir så jävla irriterad. Vi hör ju inte ett jävla skit att det är omstart, dundrar han i Grand Slam-sändningen i TV12.

Det var under söndagens Grand Slam 75-tävlingar på Östersundstravet som händelsen inträffade. 

I GS75-3 blev det först en så kallad regelrätt omstart, men de följdes av ytterligare en omstart – som skapade kaos.

Anledningen: de aktiva förstod inte att det var omstart – och körde i tävlingstempo i ett varv.

Omstartsignalen kom – om än sent – och omstartsskylten blinkade på startbilen, men det noterade inte kuskarna som fortsatte att köra.

Referenten: ”Det här blev pannkaka”

Favoriten Homemade Bourbon och Ulf Ohlsson, som vann flest lopp i Sverige 2017, drog på i ledningen i ett varv innan de förstod att något var knas.

– Det ser oerhört märkligt ut, det ska vara omstart, signalen har gått och det blinkar på en skylt här, sa referenten Robin Hedström i sändningen.

– Vad håller dom på med, fyllde experten i studion, Peter Andersson, i.

– Herregud, sa programledaren Göran Borgås och fortsatte:

– Stackars Ulf Ohlsson, stackars Homemade Bourbon.

– Det här blev pannkaka, summerade Hedström.

Foto: TV4 Play

Här förstår Ulf Ohlsson att det är omstart, efter att ha kört ett varv i tävlingstempo, och tar upp sin häst Homemade Bourbon: ”Det är en skandal”, säger han.

”Dagen var förstörd efter första loppet”

Två minuter senare skulle de starta på ”riktigt”. Något som rev upp en storm bland spelare i sociala medier som ansåg att det hela var en praktskandal.

Det slutade med fiasko för favoriten som tvärstannade, av naturliga skäl, på den bortre långsidan.

– Man blir så jävla irriterad. Vi hör ju inte ett jävla skit att det är omstart. Vi hör ju ingenting, så det är skandal tycker jag. Travet omsätter miljarder, men dom skiter i oss aktiva, banor och man byter ju om ibland på ingenting. Jag tycker det är förjävla dåligt helt enkelt, dundrade Ulf Ohlsson, som tog 340 segrar i fjol och körde in 33,5 miljoner kronor, i Grand Slam-sändningen direkt efter loppet.

– Den här dagen var ju förstörd för min häst efter första loppet. Det är jättetråkigt att det blir så här, fortsatte han innan han delade ut en skopa med kritik mot travförbundet – och spelbolaget ATG:

–  Vi får hoppas att ATG och STC (ST, förbundet Svensk Travsport) kan sponsra banorna så det finns högtalare och omklädningsrum för oss aktiva. Vi ställer upp på intervjuer varje vecka, är med i tv och fixar så att dom spelar för miljarder om året, men vi får inte så mycket tillbaka, sa han och lämnade intervjun.

”Var inget tekniskt fel”

Travbanechefen Jan Quicklund på Östersundstravet har pratat med samtliga inblandade och ger sin syn på saken.

– Funktionärerna avbryter den andra omstarten väldigt sent, varför vet jag inte riktigt. Men när man trycker på start så börjar vingarna att fällas in, att avbryta det är ingen lösning, utan det sker med automatik. Där sker första incidenten, förklarar chefen.

Han fortsätter:

– Omstartssignalen går och lampan blinkar, det syns och hörs tydligt på bilderna, så det var inget tekniskt fel. Men några missar det här och ger sig iväg och det är naturligtvis olyckligt. Med facit på hand så borde domarna och referenten gått ut och påtalat mer tydligt: ”Omstart!”, ”Omstart!”, men det gjorde dom inte, utan det gick 800 meter innan kuskarna själv förstod att det var omstart.

Omstartslampan blinkade på startbilen, samt vid mållinjen, på måldomartornet och 500 meter från mål.

– Man kan tycka att kuskarna borde ha sett det, men samtidigt är de inne i tävlingsmomentet.

”Investerade 500 000 i ett nytt ljudsystem”

Mycket av kritiken har legat i att domarna valde att köra loppet direkt inpå omstartskaoset – och därmed inte flyttade det till senare på tävlingsdagen, något som även spelbolaget ATG fått skit för. Så här bemötte de kritiken på Twitter under söndagen: 

”Bandomaren väljer att starta loppet. Vare sig det är rätt eller fel går vi inte emot domslut, Varken i detta lopp eller något annat. Mvh ATG Kundservice.”

Jan Quicklund: 

– Normalt är det klart för ny start inom en minut efter en omstart. Här förlänger man det bara med en minut, till två minuter. Skulle man ha lagt loppet senare under dagen? Det här är något vi får ta till oss. Med facit på hand så borde man kanske ha gjort det.

Kritiken från Ulf Ohlsson var att han inte hörde att det var omstart – och han gav ljudet på banan kritik.

– I fjol investerade vi i ett helt nytt ljudsystem för 500 000 kronor och då var folk lyriska. Nu var det vinter och blåste kraftigt, då kanske vi får komplettera med några fler högtalare. Jag har kollat med våra tekniker, de som byggde systemet och ljudet höjdes faktiskt under gårdagen. Men någon har ju uppenbarligen inte hört och vi kan inte fråntas det ansvaret. Det blåste åtta sekundmeter, det kan vara en orsak, men en dålig förklaring, säger Quicklund som under måndagen satt sina tekniker på att kolla om extra högtalare ska sättas upp på banan.

Trav365 har sökt måldomaren Göran Åkesson samt Ulf Ohlsson för en kommentar.

Här kan du se det giltiga loppet [OBS: extern länk]

15 januari 2018 11:51

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.