”Vi lutar oss mot två kalla spikar på V75”

81

Expertens genomgång av V75 på Umåker • Systemförslaget

Foto: OLA WESTERBERG/ALN/KANAL75

Ove A Lindqvist kör två spikar i kväll.

TRAV25 december 2017 10:46

V75 i Umeå och det är vintriga förhållanden och isbana som råder.

Vi lutar oss också mot två kalla spikar i de båda nordsvenska loppen som båda körs av Ove A Lindqvist.

Båda hästarna har toppform och står på tur för seger.

Winter Burst är igång på allvar och från och med juldagen är det V75 sju dagar i rad som gäller. På söndag kulminerar allt med multijackpotten på nyårsafton.

Men i dag sätter vi tänderna i en öppen och svårlöst omgång i Umeå som bjuder på isbana och därmed hakar i hästarnas skor. Räkna med en rejäl sudd till dem som -prickar in alla vinnarna.

Skulle gå till avel

Tioåriga Spik Vilja är ett tioårigt sto som tränaren Jörgen Berglund trodde karriären snart var över för. Det var meningen att hästen skulle gå till avel nästa år men nu kan det bli en fortsättning.

Anledningen är att Spik Vilja har tänt till rejält i år och gjort sin bästa säsong någonsin. Hon har suttit fast eller fått chansen för sent i de senaste starterna efter segern för tre lopp sedan. Hästen har haft krafter kvar och sett formstark ut.

Spik Vilja är ett av landets startsnabbaste kallblod och nästan följer bilen den första biten.

Hon förstärks nu i sulkyn av Ove A Lindqvist och med ett smaskigt läge med spår tre över kort distans i V75-2 ser det ut som en kanonchans. Speciellt som det låter lite tveksamt på de främsta motbuden.

Jag hoppas och tror att Ove A Lindqvist återkommer till vinnarcirkeln två lopp senare med en charmör. För i V75-4 står även Storsjarmören på tur för en seger efter flera jämna och duktiga insatser i tuff konkurrens och efter lite struligheter. Efter senaste loppet grämde sig Ove A över att han varken fick ur tussarna ur hästens öron eller ner det norska huvudlaget. De båda snörena hade trasslat ihop sig vilket var förargligt eftersom hästen enligt Ove svarar väldigt bra på de växlarna.

Storsjarmören var då trea efter elithästarna Månprinsen A.M. och Odin Tabac utan att kunna brukars för fullt. Några konkurrenter av den kalibern finns inte med i startfältet i dag och Storsjarmören har en synnerligen lämplig uppgift. Visserligen står han med 20 meters tillägg men det här gänget torde han ändå ha toppchans att kliva runt och noterbart är att hästen har vunnit på isbana tidigare i år.

V75-inledningen ser öppen ut och det är inte omöjligt att det kommer en smällkaramell direkt. Jag vill vurma för Dusktodawn Sisu som kom loss för sent senast och spurtade bra till knapp förlust som tvåa. Hästen hann inte bli trött och gynnas nu av täta starter eftersom hon inte startat på en månad inför senaste loppet. Dusktodawn Sisu trivs med att tävla på broddbana (var Umeås isbana senast) och John Östman i sulkyn är ett plus. Det kan mycket väl bli hemmaseger för det Mats Bucht-tränade fyraåriga stoet.

Proffskusk nu

I V75-3 har Jaguar Håleryd visat toppform och varit mycket rejäl i två raka segrar, den senaste efter galopp. Han är snabb ut och har ett bra läge och är givetvis tidig.

Ett skrällbud kan Vincent Caprese vara. Trots att hästen kommer från två raka segrar på vinterbana är han lite bortglömd och det känns extra intressant när han nu körs av en proffskusk, Ulf Eriksson.

I V75-5 känns favoritduon Marvelous och Zorro Swing heta, den senare efter två raka segrar men har nu ett svårt utgångsläge att brottas med.

Två hästar som känns givna på kupongen och som jag vill vurma lite extra för är Happy Hayley och Jordan Lee G.L..

Happy Hayley var rejäl vid segern efter startgalopp på isbana senast och är snabb ut bakom bilen. Jordan Lee G.L. satt fast med krafter kvar i V75 senast. Brukar köras på chans och om det löser sig kan han mycket väl räcka.

Raz Mackenzie har vunnit det här loppet tidigare och i fjol var han tvåa efter Narold Vox. Har kommit lite till åren och behöver numera lite hjälp på vägen för att räcka. Men hästen har nu två lopp i kroppen och börjar piggna till och är på väg mot formen. Är gynnad av den långa distansen och vinterbana och det är inte omöjligt att han rundar alla i V75-6.

Patricia Hastrup avslutade bra senast och hade inte startat på en månad innan dess och torde gå framåt ytterligare med genomköraren i kroppen. Älskar isbana och står nu 20 meter före Raz Mackenzie gentemot senaste starten då de båda möttes.

En jätteskräll kan Merry Broline vara. Tränaren Petri Salmela har varnat för hästen i flera starter i rad och tycker att han är i fin form och har mött betydligt tuffare motstånd än han stöter på här. Gillar lång distans och är inte sämre än någon annan i loppet.

I V75-avslutningen är Eva I.H. favorit och hon har varit jätteduktig i tuffa gäng -under året. Men från bakspår över kort -distans mot hingstar känns gardering given. Vic de Luxe var tidigt slagen från dödens senast men överlägsen från spets gången innan. Är en given segerkandidat om han hittar ut från innerspåret.

En häst som övertygade vid segern från dödens på isbana senast var Roger America och hästen kan mycket väl duga om han kommer till från åttondespåret.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 9, 4, 7, 6, 1, 13 (3, 2)

V75-2: 3 Spik Vilja (12, 4)

V75-3: 2, 3, 7, 9, 5, 1 (6, 8)

V75-4: 12 Storsjarmören (15, 4)

V75-5: 11, 2, 4, 9, 3 (10, 5)

V75-6: 8, 15, 11, 9, 7 (14, 2)

V75-7: 1, 10, 8, 4 (12, 7)

3 600 rader/1 800 kronor

V75 från Umeå sänds i TV12 klockan 14.30.

25 december 2017 10:46

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.