Vill till Elitloppet – efter nya succén: ’Realistiskt’

21

Tränarprofilen om händelserika året: • Vinsterna • Skottattacken: ”Jag har en huvudmisstänkt”

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Här skrällvinner Spitcam Jubb V86–8 undre kvällen.

TRAV26 oktober 2017 15:23

Efter Spitcam Jubbs seger på Solvalla under onsdagskvällen har han tjänat 1,3 miljoner kronor – bara i år.

Nu spänner hästens tränare Micael Broberg bågen rejält. Han vill till Elitloppet 2018.

– Jag tycker inte ens att det är en dröm, jag tycker det är en realistisk tanke, säger han.

Det var under onsdagskvällen på huvudstadsbanan Solvalla, i samband med V86-tävlingarna, som Bollnäsamatören Micael Brobergs Spitcam Jubb skrällvann.

Det var Spitcam Jubbs sjunde årsseger i 20:e starten och han har nu tjänat drygt 2,1 miljoner kronor hittills i sin tävlingskarriär – 1,3 miljoner kronor bara i år.

Sagan om Micael Broberg och Spitcam Jubb fortsätter – och får amatörtränaren, med 15 hästar på sin träningslista, bestämma så blir det några kapitel till.

Tidigare i år deltog Spitcam Jubb i Sweden Cup på Solvalla, även kallat lilla Elitloppet. Nästa år vill Broberg vara med igen, men i det stora Elitloppet den här gången.

”Mer komplett häst finns inte”

– Jag blev utsedd till månadens hästägare i maj förra året och då sa jag att drömmen om två år var att få vara med i Sweden Cup, men det tog vi redan i år, säger Micael Broberg och fortsätter:

– Nu har jag skjutit målet ännu högre, vi vill vara med i Elitloppet.

När vill du vara med där?

– Nästa år, det finns ingen anledning att vänta två år, siktet är inställt på nästa år. Jag har visat att jag kan ha honom i form i maj två år i rad och jag tycker inte ens att det är en drömtanke, jag tycker det är en realistisk tanke. Spitcam Jubb har vunnit över alla distanser, från alla positioner, och mer komplett häst finns ju inte och det gör honom unik i sig själv.

Vid sin fjärdeplats i Sweden Cup i maj tidigare i år slutade Spitcam Jubb tvåa i sitt försök bakom Ringostarr Treb, och i finalen slutade han fyra bakom Volstead, Västerbo Highflyer och Ringostarr Treb på tiden 1.09,5 över distansen 1 640 meter bilstart.

– Han hade varit längre fram om han hade varit körbar till slut, säger Broberg.

Utsatte kusken för en kupp

Efter onsdagens skrällseger på Solvalla delade den alltid lika frispråkige amatörtränaren ut en känga till landets travexperter, då han tyckte att fyra spelprocent på V86 var på tok för lite, och det knappa 14 gånger i vinnarodds var på tok för högt.

– Det var roligt att sätta experterna på plats, tycker jag. Så fort de hamnar under tio procent på streckspelen och inte är bland de fyra-fem mest spelade hästarna i loppet så blir man ointressant, sedan tittar man också på dåliga spår och får man spår sju, åtta, elva eller tolv så är man också ointressant, och är man en amatör så är man också ointressant, och alla de faktorerna gör att experterna tar bort dom. En amatörtränad häst, dåligt startspår och två nollor i resultatraden så finns det inget spelvärde i honom, säger Micael Broberg och fortsätter:

– Sedan att han mött Bold Eagle och Readly Express på slutet, det glömmer man bort. Men de som följer mig på Facebook gjorde sig en hacka i varje fall.

Ja, faktum är att Broberg var väldigt segerviss före loppet, och i stort sätt lovade seger.

– Det är många som skickat vinstkvitton till mig, och det gör mig väldigt glad. Jag sa till kusken Kaj Widell efter värmningen att kör fram till dödens för det här vinner ni därifrån, det var kanske lite kaxigt, men han kändes så fin och jag sa redan före loppet att inte ens om han får dödens så torskar han, och det är så jävla kul när man får rätt.

Broberg utsatte också kusken Kaj Widell för en kupp.

– Jag ville inte att han skulle backa med Spitcam Jubb, så jag satte på ett snällare bett och googles-huvudlag för att inte ge Kaj Widell chansen att backa, för då hade han aldrig orkat hålla honom, skrattar Broberg.

”Har en huvudmisstänkt”

Men resan som Micael Broberg och Spitcam Jubb varit med om far inte bara positivt med sig, i somras besköts Spitcam Jubb med luftgevär.

– Den här resan som vi gjort underlättar väl allting, ska man driva runt något måste det vara roligt att gå upp på morgonen och det underlättar ju väldigt mycket med en häst som fixar till ekonomin så som Spitcam Jubb har gjort, samtidigt ger man hopp åt andra att det är möjligt. Det var många som skrattade när jag anmälde honom till Sweden Cup tidigare i år, men som fick ta på sig dumstruten efteråt och sådant triggar mig lite, säger Broberg och fortsätter:

– Och det gör även det här med motgångar, det triggar också, sedan är det så klart inte så kul med skotten mot hästen i somras. Men det är väl baksidan med det här att sticka ut hakan som jag gör, det är inte alla som tycker det är roligt och det finns folk som retar sig på det.

Skotten mot Spitcam Jubb är polisanmält, men där lär det inte hända så mycket, tror Broberg.

– Det är noll prioritet hos dom, det här, och när jag var på förhör hos dom så var jag väldigt frustrerad när jag gick därifrån och jag skulle inte bli förvånad om det snart kommer besked om att förundersökningen är nerlagd, jag kände direkt att det här inte var något som de ville ta tag i. Jag har en huvudmisstänkt och jag frågade polisen om de hade talat med den personen, men det hade de inte, och det tycker jag är katastrof.

Vad är det för person du misstänker?

– Det tänker jag inte gå in på, om jag skulle ha fel, men det finns en huvudmisstänkt i varje fall, som jag tror gjort det här, men jag kan ha fel, även om jag är ganska säker på min sak, säger Broberg och fortsätter:

– Som tur är så har det i varje fall inte hänt något mer efter det här, och jag gissar att den som gjorde det blev ganska rädd efter all uppståndelse som blev efter det inträffade.

Inbjuden till Holland

Vad händer med Spitcam Jubb nu?

– Jag blev efter segern på Solvalla i går inbjuden till ett lopp i Holland som går den 12 november och jag har till måndag på mig att bestämma mig, annars är det V75 på Bergsåker som gäller. Nuncio skulle ju siktas mot Bergsåker och det är den enda svenska elithästen som han inte mött ännu, så det skulle vara kul att möta honom också. Blir det Holland så är det mer för upplevelsen och att man varit där.

Något av det roligaste med resan som Broberg och Spitcam Jubb gjort, enligt egen utsago, är inspirationen till andra amatörtränare runt om i landet.

– Det visar att du inte behöver ha ett stort stall eller värstingdyra hästar för att få fram en häst som tillhör elitskiktet, vilket jag tycker att min häst gör. Spitcam Jubb är också bara sex år och nästa år är han förmodligen ännu bättre för han går bara framåt hela tiden.

26 oktober 2017 15:23

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.