20.000 i böter för Gunnar Melander

920

image

Svensk Travsports överdomstol dömer travtränaren Gunnar Melander till 20 000 kronor i böter.
Anledningen är att hästen Govilja uteblivit från en dopingsprovtagning på Umåker 4 oktober i fjol.

På onsdagskvällen meddelades Överdomstolens beslut avseende Svensk Travsports överklagan av Ansvarsnämndens friande beslut angående travtränaren Gunnar Melanders brott mot 46 § 4 stycket i Tävlingsreglementet.
Ärendet gällde en start med kallblodet Govilja på Umåker den 4 oktober. Gunnar Melander var själv inte på plats, men hade skickat ombud för att starta hästen. När hästen kallades till dopningsprovtagning fanns ingen representant för hästen som kunde följa den till provtagningsstallet, vilket Umåkers måldomarnämnd betraktade som vägran att lämna dopningsprov, och överlämnade ärendet till Svensk Travsport för utredning.
Ansvarsnämnden friade Gunnar Melander, i beslut den 9 januari 2013, eftersom de ansåg att beslutet om provtagning återkallats av måldomarnämnden. Men Svensk Travsport överklagade Ansvarsnämndens beslut till Överdomstolen.

Olyckliga omständigheter

Överdomstolen motiverar i sitt beslut att det inte finns något i utredningen som pekar på att Gunnar Melander – eller annan för vilken han svarar – aktivt har hindrat en provtagning. Det kan därför inte sägas att provtagning har vägrats i den meningen att hästen har hållits undan och därigenom omöjliggjort en provtagning. Händelsen präglas av omständigheter som är att beteckna som olyckliga.
Gunnar Melander kan dock – i sin egenskap av tränare för hästen Govilja – inte undgå ansvar för brott mot reglementets 46 § 4 stycket. Normalpåföljd är indragning av licens och tillträdesförbud på svenska travbanor i minst två år, men ett sådant straff bedömdes av Överdomstolen som alltför strängt mot bakgrund av omständigheterna. Istället dömdes han till 20 000 kronor i böter.
Enligt reglementets 81 § kan talan inte föras mot överdomstolens beslut.

Kanal 75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.