Mix Mollyn har endast förlorat ett lopp i karriären

47

mix mollyn

Mix Mollyn har endast förlorat ett lopp i karriären och är obesegrad i ny regi.
Björn Karlssons nya reklamhäst ser ut att bli klar favorit när V86 gästar Boden.
– Han har fått lungorna och tekniken från pappa Järvsöfaks. Han är vrålstark och samtidigt redan väldigt snabb. Efter den här finalen kommer han att fegmatchas resten av året så han inte får för snabba pengar på sig, hälsar Solänget-tränaren.

Björn Karlsson plockade ut sin proffstränarlicens för sex år sedan. 29-åringen har höga ambitioner och för honom handlar trav i första hand om en sak – att vinna lopp.
– Jag tycker det är kul att vinna lopp, sedan spelar det inte så stor roll vad det är för lopp.
I år har stallet åtta segrar på 34 starter – en segerprocent på 24.
– Jag vill alltid starta när hästarna är i toppform. Jag tycker det är viktigt att prioritera det för hästägarna. När deras häst startar ska de veta att de har chansen. Det är därför de betalar träningsavgiften, för att komma till vinnarcirkeln, säger Björn Karlsson.

Nischad mot kallblod
Björn Karlsson driver sin verksamhet tillsammans med sin fru Ida och mamma och pappa. har 15 hästar på sin träningslista vara hälften är ostartade treåringar.
– Alla ligger i den fas där jag vill ha dem. Jag vill att de ska vara fullvuxna och färdiga innan vi startar och de så gott som startklara allihop.
Ungefär 80 procent av hästarna i stallet är kallblod.
– Jag vill inte vara en mittfältare och för två år sedan beslutade jag att nischa mig och satsa mer på kallblod, man får helt enkelt mer för pengarna när man köper ett kallblod.
Vad är roligast, kallblod- eller varmblod?
– De som vinner. Sen spelar det ingen roll.

Rejäl rekordsänkning
Tangen Haap och Lottmar är stallets hittills mest namnkunniga hästar. Nu har duon fått konkurrens av Mix Mollyn. Femåringen är obesegrad i Björn Karlssons regi och talangen har sju segrar på åtta starter i livet.
I senaste starten rekordsänkte Mix Mollyn med tre sekunder då han vann försöket till Greivins Minne på 1.25,4 över 1640 meter, autostart.
– Han var inte tom i mål, men jag fick ändå en lite bitter eftersmak, att behöva köra en så snabb tid redan i hästens åttonde start i livet. Jag hade hoppats kunna vänta med sådana tider tills nästa år. Nej, den tiden var väl magstark, inte ens de som har tjänat en halv miljon kronor springer så fort.
Var du överraskad?
– Nej, och det finns en sekund till i honom. Jag hade sagt till ägaren när han frågade att han kan 1.24-1.24,5. Jag var mer förvånad att jag behövde köra så fort, jag trodde inte han skulle behöva gå mer än en 1.27-tid.
Vad är det som gör Mix Mollyn till en sådan talang? Vad är hästens bästa egenskaper?
– Han har inte gått sig trött än, varken i något lopp eller i träningen i backen. Han har fått lungorna och tekniken från pappa Järvsöfaks. Han är vrålstark och samtidigt redan väldigt snabb. När man ser honom i låga farter ser knappt som en Svensson-häst, men han har en fruktasvärd bakkärra, det han trycket iväg med har jag inte sett på så många hästar, han får en otrolig steglängd och samtidigt har han hög frekvens.
Hur ser du på framtiden för Mix Mollyn?
– Han är så bra för klassen att det vore enkelt att köra på honom snabba pengar, efter den här finalen kommer han att fegmatchas resten av året. Jag vill inte att han får för snabba pengar på sig. Jag skulle lätt kunna köra på honom en halvmiljon men då blir det så mycket tuffare och jag vill att han ska få mer hårdhet innan vi kommer upp i den klassen.
– Jag har en liten tanke att han eventuellt ska starta på V75 på Solänget i september i Säterbest Minne med tillägg vid 400 000 kronor, annars kommer vi ta det försiktigt. Får han bara hålla sig frisk tror jag att han kan ta sig upp på riktig hög nivå i framtiden, om han blir en elithäst är för tidigt att säga, säger Björn Karlsson.

Fick välja startspår
Mix Mollyn ser ut att bli klar favorit på V86-spelet i finalen av Greivins Minne på onsdagen i Boden. Till skillnad från försöket är det voltstart i finalen.
– Eftersom vi vann försöket fick jag välja spår först i finalen och innerspåret är närmsta vägen till mål. Han är grym ur volten och jag har svårt att tro att någon tar en längd på honom. Tanken är att köra honom i ledningen men sedan får vi se vilket humör Mellem Viktor är på, den var hetsig senast och då släppte jag till den.
Om du ska hälsa V86-spelarna något?
– Min är förstahandsvalet i loppet, men streckar man även Bjönnum Fröya och Mellem Viktor kan man svara säker och dricka en kopp kaffe i lugn och ro under loppet, säger Björn Karlsson.
Gör du några balansändringar som är värda att känna till?
– Hästen gick tungt balanserad i sin förra regi och jag har lättat han ganska mycket efter varje start. Han går med järnskor och gummiboots som jag klipper bort lite av efter hand. Den här gången klipper jag ner dem från 100 gram till 65 gram och det är ganska mycket.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelMelanders tankar efter Elitloppet 2016
Nästa artikelReadly Express i årsdebut på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.