Melanders tankar efter Elitloppet 2016

59

melanders tankar efter elitloppet 2016

När Scarlet Knight vann Hambletonian nobbade han segerfesten.
Likaså när Iceland vann Elitloppet.
Men efter Nuncios triumf firade Stefan ”Tarzan” Melander på krogen.
– Det blev en köttbit på Enköpings bästa restaurang, säger han.

Så här går Stefan Melanders tankar efter Elitloppet

Ganska exakt ett dygn efter att Nuncio gått i mål som den snabbaste vinnaren av Elitloppet i historien får vi en längre pratstund med Stefan Melander. Det har varit full träningsdag på gården i Enköping och stor uppståndelse efter Elitloppet. Melander kan nästan inte sluta prata om gårdagen och strö superlativer kring sin världsstjärna.
– Fy fasiken var grym hästen var. Det är som en saga allting med Nuncio. Jag är jättenöjd och otroligt tacksam. Det har varit lite svårt att fokusera i dag, säger Stefan Melander.
Och tillägger snabbt.
– Men ”Svanen” hade klart för sig när han tog hit Resolve. Jäklar vad den hästen gick.

Tog sovmorgon till klockan fem
Efter att han kommit hem till gården med Nuncio på söndagskvällen satte sig ”Tarzan” i traktorn för att vattna banorna. Han är inte känd som någon festprisse och brukar aldrig slå klackarna i taket på krogen när hans hästar har vunnit stora lopp. Han nobbade exempelvis segerfesten när Scarlet Knight vann Hambletonian 2001. Likadant var det efter Icelands seger i Elitloppet 2009. Men efter Nuncios seger gjorde han ett undantag och gick på krogen.
– Catharina och personalen hade åkt in till Enköping för att fira lite. Först hade jag inte tänkt följa med utan ville vara kvar hemma och ta det lugnt. Men så ville Simon, fotografen som jobbar hos mig, äta och då anslöt jag. Det blev en köttbit på Enköpings bästa restaurang som jag inte vet vad den heter.
Inget skålande i champagne?
– Nej, inte för min del. Jag drack bara vatten. Ibland kan jag dricka lite vin men jag kan inte gå på några starkare grejer. Då är det risk att det kan bli strul på systemet. Jag går ju upp klockan fyra varje morgon fast i dag tog jag faktiskt sovmorgon till klockan fem.
– Det är inte så att jag är tråkig men jag börjar bli gammal nu att det är bäst att ta det lugnt. Jag har haft min Lorry-tid med fester tidigare i min ungdom. När jag kom hem satte jag mig en stund framför datorn och gjorde i ordning lite bilder. Sedan somnade jag halv tolv.
Hur har måndagen sett ut för dig och Nuncio?
– Nuncio har bara glänst. Han har gått i hagen på förmiddagen och så körde jag honom efter lunch. Det blev en promenad på ett par kilometer. Det var perfekt och han var nöjd. Han gillar när han får gå ut och skritta lite. Hästen är så otroligt klok och fin.
– Annars är det många som har ringt och sms:at. Jag får tacka för alla gratulationer och är så himla glad att så många gillar Nuncio. Men han är ju Ferdinand, som en sagohäst.
– I övrigt så har jag tränat lite hästar. Jag körde bland annat Cruzado dela Noche som startar i V75 på lördag. Han kändes jättefin. Jag gillar ju att träna hästar, det är det bästa jag vet, säger Melander.

”Vill spara loppet i min fotohjärna”
Hur många gånger har du sett reprisen av Elitloppet?

– Inte en enda gång faktiskt. Jag vill gärna ha kvar den minnesbilden som jag har i huvudet när hästen vann. Jag vill spara den i min fotohjärna ett tag till från där jag stod på innerplan. Det var likadant efter att jag vann Hambletonian.
– Sedan har jag väldigt svårt för att sätta mig ner och koppla av på det sättet. Så jag väntar ett tag till med att kolla om loppet.
Din sambo Catharina Lundström, tillika Nuncios skötare, drog iväg på semester till Spanien. Är det inget för dig?
– Cattis är väl värd den semestern, men det är inget för mig. Jag har aldrig haft semester. Sedan jag fick Nuncio har jag inte ens varit iväg på Prix d’Amerique eller Hambletonian. Jag brände mitt första Prix d’Amerique i år sedan 1973 och ”Hambot” såg jag inte heller förra året på plats. Vi har så fina hästar här hemma att jag vill vara på gården och träna istället.

”Jag slutar när Nuncio blir avelshingst”
Men du har aviserat att du ska lägga av som travtränare inom några år?
– Ja, jag ska sluta när Nuncio slutar tävla och blir avelshingst. Då ska jag bara hålla på med uppfödning. Som det är nu hinner jag ju ingenting annat. Jag har till exemel inte varit och hälsat på ”Luddepojken” eller ”Berghan”. Svanstedt vill jag också åka över till USA och träffa. Inte bara för att jag vill hälsa på dem utan jag vill se hur de tränar sina hästar. Jag har bränt några år på att bara vara hemma och jobba.
När och var blir nästa start för Nuncio?
– Det kan bli Oslo Grand Prix men det är inte helt bestämt. Jag ska köra honom lite i slutet av veckan så får vi se. Det finns annars loppen i Östersund och i Boden också.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.