800 meter från mål kom en hare in

293

800 meter från mål kom en hare in

800 meter från mål kom en hare in på banan och sprang framför hästarna på Åbytravet.
Ulf Ohlsson satt i ledningen med Disco Volante i lördagens sista V75-lopp och noterade den snabbfotade aktören.
– Haren sprang en bit framför oss och lär ha fått upp en bra puls misstänker jag.

I friidrotten anlitas löpare ibland som farthållare och brukar då gå under benämningen ”hare” – vanliga deltagare som startar samtidigt med övriga fältet och drar så länge de orkar i täten.
På Åbytravet i lördags dök en riktig hare plötsligt upp på den sista bortre långsidan i den avslutande silverdivisionen.
Ulf Ohlsson, kusken som vinner flest lopp i Sverige, satt i ledningen med hästen Disco Volante och såg alltsammans.
– Jag hann inte tänka så mycket faktiskt. Haren sprang en ganska hyggligt lång stund framför oss och visste väl inte var den skulle ta vägen men i sista kurvan försvann den i alla fall, säger Ulf Ohlsson.
Kusken i den svarta dressen har kört många, många tusen lopp i karriären och har sett en del andra djur än hästar i loppen från sin position i sulkyn.
– Det har handlat om stora flockar fåglar som hunnit flaxa iväg innan fälten nått dit. Harar har jag varit med om i loppen åtminstone tre-fyra gånger. På Bergsåker för många år sedan, och även på Solvalla. Hararna har legat i täten då också men aldrig att det varit nära olyckor eller så.

Anna ville få det avblåst
Det hade inte blivit någon historia utan Anna Hammar som skrev om haren och la ut bilder på sin facebook efter lördagens travtävlingar. Hon bor i Norge sedan flera år och brukar ibland se svensk tv och travsändningarna.
Anna kommer från Umeå och tränade travhästar på amatörbasis innan flytten.
– Hann tänka att de skulle bli tvungna att att blåsa av loppet och tyckte att det var jättekonstigt att ingen sa något! säger Anna Hammar skrattande.
I sändningen syns kaninen som en liten prick på banan och få verkar ha noterat den ovälkomne farthållaren. Kanske endast Anna Hammar framför tv:n och Ulf Ohlsson på plats?
Anna Hammar hann få upp pulsen som tittare.
–  Haren kom upp från innerplan någonstans runt 800 kvar och jag hann bli riktigt orolig. Den
sprang före hästarna i några hundra meter innan den vek av i den sista kurvan, stackarn.

Borgås bommade haren
Göran Borgås refererade loppet i TV4. Han fokuserade på hästarna och blev blåst på en naturupplevelse på Åbytravet i Mölndal.
– Det var ju skit att man inte såg det. Skarpsynt av den här tittaren! Jag har sett kaniner dyka upp på Åby och andra banor med ojämna mellanrum men aldrig i anslutning till fälten så där, säger referenten Göran Borgås.
Olle Goop sägs ha blivit störd till galopp av en fiskmås i den första kurvan på Åby med hästen Noble Vir någon gång på 1980-talet.
I ett lopp på Umåker en vinterdag 1971, blandade sig en flock dovhjortar i leken under slutvarvet av ett lopp. Förvånade kuskar kunde se hur den ena hjorten efter den andra hoppade upp på banan. Några av hjortarna sprang med ett tag. En hjort fullföljde loppet ända till mål och fångades på målfotot. Om hjorten varit häst  och travat hela vägen hade den godkänts för ett femtepris.

Föregående artikelJokersystemet – Så här kommer du igång!
Nästa artikelEn av Frankrikes bästa travhästar slutar tävla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.