Åbys Pokalkväll!

212

kungdrott

Dramatiskt, lerigt och Åke Svanstedt i huvudroll.
Axevallatränaren tog hem båda unghästklassikerna Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal på Åbytravet torsdagskvällen.
Bortglömde Fawkes slog till bland hingstarna, medan Svanstedts storfavorit Love n’Hate var klart värst i stonas uppgörelse.

En skräll endast streckad på tre procent av kupongerna under Extra V75 vann unghästklassikern Konung Gustaf V:s Pokal.
Åke Svanstedts Fawkes (uttalas få’ks) bidrog i högsta grad till att värdet på sju rätt blev så högt som 437 202 kronor.
Åke Svanstedt fick in USA-födde Fawkes i träning i vintras från svenske Jonas Czernyson i USA. En tredjeplats i kvalet till Kungapokalen renderade det sämsta spåret, ett tolfte, i torsdagens final.
Ett hopplöst spår…som blev ett vinnande spår när storfavoriten Brad de Veluwe och Tuomas Korvenoja fick elakt tryck av Lutfi Kolgjini och andrahandaren Opitergium framme i ledningen.
Det gick mycket snabbt en bit mitt i loppet. Banan var seg av regnet och Brad de Veluwe var en slagen häst vid upploppets början. Lutfi Kolgjinis Opitergium heroisk som knappt slagen trea.
Men den höga farten krävde sin tribut. Tempot gynnade samtidigt hästarna i kön. Vinnaren Fawkes och måltvåan Panne De Moteur låg faktiskt fortfarande sist på den sista bortre långsidan!

Först på linjen
Efter ett mycket starkt upplopp och sista kurva var Fawkes först när mållinjen passerades. Men det var inte mer heller. Panne De Moteur gjorde ett lika stark lopp från den absoluta kön och Stefan Hultmans häst var mycket knappt slagen.
Åke Svanstedt efter storsegern värd 903 000 kronor:
– Vi hamnade sist som jag trodde men sedan var det lite körning och det var ju tur det för vi som satt där bak. Banan är lite krävande och hästarna blev möra där framme.
Lutfi Kolgjini om tappre Opitergium:
– Han slog ihop lite och höll på att galoppera när jag skulle samla ihop honom utvändigt. Då bestämde jag mig för att köra i ett jämn och hårt tempo. Fy fan. Men han var fantastisk, sammanfattade en besviken måltrea.
Hade Åke Svanstedt trott på minsta segerchans på förhand? Endast en start i hans regi innan finalen.
– Jag tyckte att jag hade en bra häst som var på väg uppåt i form. Men med spår tolv och så tufft motstånd trodde jag inte att vi skulle kunna vinna. Han var jätteduktig.
Fawkes tre delägare samlade ihop blommorna och sig själva efter fotograferingen. Bröderna Staffan och Magnus Sjödin från Sundsvall och göteborgaren Mats Bergman var överraskade.
– Det här hade vi inte räknat med. Vi köpte mamman till den här med föl i magen i USA. Sedan sålde vi mamman och behöll fölet, som är Fawkes då. Vi hoppas att det blir lite roligt framöver. Skriv om skötaren Anette Stenberg också. Hon är guld värd!

Svanstedt med drottning
Lite senare på kvällen var det dags för tjejernas uppgörelse. Och då hade regnet som plågat Mölndal tidigare under dagen satt igång igen.
Drottning Silvias Pokal (903 000 kronor i första) har haft många klassiska vinnare. Fjolårets Tamla Celber och 2010 års Viola Silas för att nämna två.
Klar favorit var amerikanskfödda Love n’Hate som övertygade i kvalet och bara var bäst även i finalen. Spets i mitten av den första kurvan och sedan av med densamma när Lutfi Kolgjini kom dånande med Oyster Kronos (500 meter efter 1.09,0!).
Efter ett lopp i rygg ledaren och riktig körning framme i täten med flera hästar inblandade, tog sig Svanstedt ut i andra utvändigt när det började osa katt 600 kvar. Resten var ren formalia. Love n’Hate kan verkligen flytta på sig. Rykande avslut av Fredrik Perssons Chat Chip till andraplatsen.
– Det löste sig bra men hon är bra själv också. Hon är bland de bättre stona jag tränat, men är ju samtidigt ganska färsk fortfarande, sa Svanstedt om hästen som ägs av Gimle Stable KB i Vara

Finfin återkomst
Kvällen på Åby bjöd även på återkomsten av en av landets bättre hästar, Tamla Celeber som ju vann Drottning Silvias Pokal i fjol.
Lovely Godivas lopp för femåriga ston blev en munsbit för den långklivande damen som lite överraskande tog hand om ledningen.
Örjan Kihlström fick dämpa tempot till en smekning första varvet (1,17,0) och det var en pigg Tamla som forsade undan till förstapriset 300 000 kronor.
En lugn comeback i första starten sedan slutet av december
– Det var jätteroligt och framför allt kul att hon kändes så fin. Roger (Walmann) har varit nöjd med henne i träningen men trots allt är det ju något annat med tävling. sa Örjan Kihlström.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.