Adrian Kolgjini inför V75 Boden 14 juni 2014

250

adrian kolgjini

Efter succén med Mosaique Face får han en ny chans att erövra ett storlopp.
På lördag kör Adrian Kolgjini Raja Mirchi i Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor till vinnaren.
– Jag känner mindre press den här gången men är definitivt där för att vinna. Häst mot häst är det ingen som är bättre än Raja, säger Adrian Kolgjini.

Den 21-årige lärlingen körde i lördags sitt hittills största lopp i sin unga karriär. Det slutade med en bejublad seger i Jämtlands Stora Pris med Mosaique Face som tjänade 750 000 kronor. Detta efter att Kolgjini J:r svarat för en perfekt styrning bakom stjärnhästen. Glädjen visste inga gränser när mållinjen passerades och triumfen har väckt stor uppmärksamhet efteråt.
– Det är väldigt många som gläds med mig och som har hört av sig och gratulerat. Jag har fått massor av sms och många som har ringt så det var fullt upp hela tiden. Det är flera som säger att de flög på Mosaique Face på V75 men att de ändå tyckte att det var så roligt att vi vann, säger Adrian Kolgjini.

Jobb och resor istället för firande
Det har i skrivande stund gått två dagar efter den stora segern. Något storslaget firande har inte hunnits med eftersom dagarna har varit fyllda med jobb och resor.
– Vi åkte bil till Stockholm i lördagskväll och sedan sov jag över hos Erik (Adielsson) innan vi flög vidare till Oslo på söndagen. På lördagskvällen satt vi och kollade igenom loppet hemma hos Erik så det har man sett några gånger nu. Det har varit full fart hela tiden, säger Adrian som när intervjuen görs måndag eftermiddag är på väg till Halmstad för nya tävlingar på kvällen efter att han tidigare under dagen jobbat hemma på gården i Vomb.

”Så mycket glädje”

– Det känns fantastiskt och jag har inte smält det ännu. Det tänker jag inte göra på ett bra tag. Det känns väldigt stort att 21 år gammal få chansen att köra i ett så stort lopp och vinna direkt. Nu körde jag också en väldigt bra häst och Mosaique Face var fenomenal. Det var nästan lite så att trillar jag inte ur sulkyn så går det bra för så bra var hästen.
– När jag väl kom fram i dödens kändes det jättebra. Sexhundra meter från mål så hade jag koll på att On Track Piraten inte hade något kvar i tanken. Då började jag köra mot de andra hästarna och när jag sedan såg att Björn hade mycket krafter kvar i min rygg då körde jag för fullt in på upploppet.
– Upploppet ner kommer jag inte ihåg så mycket. Det var bara så mycket ren glädje över mål, säger Adrian Kolgjini som bjöd på en hejdundrande segergest när mållinjen passerades.

Det största som hänt pappa Lutfi i travet

Lutfi Kolgjini hade gett sin son förtroende att köra i det stora loppet eftersom han själv var bjuden på en nära väns bröllop i Skottland. Men Ludde såg loppet direkt via atg-live och var förstås mäkta stolt över sin son.
– Ja, han sa att det här var det största som hade hänt honom inom travet. Det säger allt. Jag pratade med honom en snabbis en timme efter loppet och han var jäkligt stolt. Han och mamma hade sett loppet på telefonen och pappa var jäkligt stressad och nervös innan. Det blir han alltid när jag kör i lite större lopp.
Hur kände du själv, var du inte nervös något innan?
– Det var inte så farligt under dagen men när jag kollade igenom loppet en sista gång innan defileringen så gick pulsen upp. Men så fort jag kom ut på banan så vände allt och då var det bara full fokus. Sedan klappade inte hjärtat för fullt igen förrän jag kom in på upploppet.

”Raja är som han är”
På lördag får Adrian Kolgjini en ny chans att visa upp sig i storloppssammanhang. Det är V75 med midnattstrav i Boden och han kör Raja Mirchi i Norrbottens Stora Pris som har en miljon kronor i förstapris. Raja Mirchi startade så sent som i söndags i Oslo Grand Prix och blev där sexa efter en galopp i första sväng och attack i spåren på slutvarvet.
– Han var jättebra som sexa. Jorma sa att han blev lite störd av fransmannen i första sväng men det ska man heller inte skylla allt på. Hästen är som han är och har lite lätt för att galoppera där.
– Hursomhelst så gick han jättebra efteråt och fick ju gå först i tredjespår sista 900 metrarna. Det går inte mot de elithästarna men han kändes jättefin enligt Jorma och vi var nöjda med hur han fullföljde loppet.
Hur ser du på uppgiften i Norrbottens Stora Pris, V75-7? Tar du en ny storseger av bara farten?
– Ingen skulle bli gladare än jag och det är långt ifrån omöjligt. Vi har ett bra läge och hästen öppnar som bäst från spåren tre, fyra och fem. Travar han bara hela vägen så vet vi vad han kan.
– Häst mot häst så är det ingen som är bättre än Raja och han kan absolut vinna om han sköter sig. Vi kommer att ändra balansen till barfota bak den här gången för då blir han mindre rullig. Han gick med skor runt om i Oslo och i elitloppsfinalen blev han ömfotad barfota runt om. Men i försöket så gjorde han en helt grym insats.
– Han reste hem från Oslo till Vomb och reser igen mot Boden på onsdag eller torsdag den här veckan. Men det är ingen fara eftersom hästen alltid reser så bra och är rutinerad.

”Fördel att jag känner hästen”

Känns det lite annorlunda inför det här storloppet eftersom du slog till med en storseger direkt i lördags?
– Ja, det känns skönt att det gick så pass bra direkt så nu har man väl lite upp. Sedan är det ju så med Raja att hade han kommit ut med tre raka segrar så hade det varit en annan grej. Nu har han galopperat och det kan egentligen inte bli sämre.
– Jag tror att jag kommer att vara mycket mindre nervös nu inför det här loppet och känner inte samma press. När det gäller Raja så har jag aldrig kört hästen i lopp men jag har kört honom i jobb massvis av gånger här hemma. Så där ska det inte vara några problem och jag vet om hur han kan bete sig i första sväng.
– Jag säger inte att jag kommer att göra det bättre än Jorma och Erik, de är kuskar av världsklass och det är pappa också för den delen, men det är alltid en fördel att känna hästen. Vi får se hur det går, men jag är definitivt där för att vinna, säger Adrian Kolgjini.
Har du kört i Boden förut?
– Nej, jag har aldrig varit så långt norrut tidigare. De säger att det är mycket mygg där uppe så jag tar med mig tennisracket, säger han med ett skratt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.