Åke Svanstedt inför Elitloppet 2016

46

svanstedt inför elitloppet 2016

Han har två titlar sedan tidigare.
Nu återvänder han till Sverige för en tredje.
På söndag startar utvandraren Åke Svanstedt sitt ess Resolve i Elitloppet.
– Förra året var han bäst i den högsta klassen i USA. Jag tror att han är bäst i år också, säger den numera amerikanske topptränaren.

Åke Svanstedt har varit med i Elitloppet tolv gånger. Med publikfavoriten Zoogin blev det under 90-talet två andraplatser. Första fullträffen kom istället med Gidde Palema 2004. Fem år senare fick Svanstedt vända upp för segerdefilering igen. Den gången med Torvald Palema. Att Elitloppet betyder lite extra för Åke Svanstedt torde alltså stå klart.
– Elitloppet är stort även när man bor i Sverige. Nu är det en annan situation när jag kommer från USA och det klart att det känns stort att komma tillbaka till Sverige och köra Elitloppet igen, säger Svanstedt.
Vad tror du att du får för mottagande av Solvallapubliken?
– Det vet jag inte. Alla elitloppsdeltagare brukar bli bra mottagna av publiken när de är ute och värmer sina hästar så jag hoppas jag blir det jag också.
Det är ingen vild gissning att kung Åkes återkomst under elitloppshelgen kommer rendera lite extra hyllningar från den engagerade publiken. Det blir första gången som han gästar Solvalla efter flytten till USA 2013.

Bäst i USA
Åke Svanstedt landar i Sverige under fredagsmorgon och flyger tillbaka till USA redan på måndag. Säsongen i USA har dragit igång på allvar och med mycket tävlingar, ofta på flera banor samma dag, går det inte att vara borta längre. För Resolve (V75-3) blir vistelsen i Sverige lite längre. Han kom tillsammans med lärlingen Lucas Wallin med direktflyg i måndags och laddar upp på Stig H Johanssons gård Stora Alby.
– Resan ser ut att ha gått bra. Han är en stabil häst som det brukar gå bra att resa med. Han har inte flugit förut men vi har varit iväg till Kanada och Kentucky och då har det gått bra med allting, säger Svanstedt.
Femårige Resolve tillhör samma kull som elitloppsfavoriten Nuncio och som unghästar i USA tampades de i årgångsloppen. Resolve var bland annat femma bakom Trixton och Nuncio i Hambletonian och trea bakom Nuncio i Yonkers Trot. Förra året tog Resolve, precis som Nuncio, klivet upp i den äldre eliten och avslutade året med seger i miljonloppet TGV Free For All på Meadowlands. I år har han startat två gånger och fjärdeplatsen i årsdebuten följdes upp med utklassning av USA-eliten i Elitloppet Playoff. Tyvärr diskkvalificerades han för att det ena sulkyhjulet hade passerat innanför banmarkeringen i slutkurvan, men prestationen var imponerande.
– Han har utvecklats och i slutet på förra året var han bäst i den högsta klassen i USA. Jag tror att han är bäst i år också. Det visade han väl senast på Meadowlands? säger Svanstedt.

Bästa tänkbara startspår
Resolve lottades till spår två bakom startbilen i sitt elitloppsförsök. Ett perfekt utgångsläge enligt tränaren.
– Det var bästa tänkbara. Om man har en jättesnabb häst är spår ett bäst i Sverige, men jag vet inte hur hans startsnabbhet är i Sverige, så spår två är det bästa vi kunde få.
Hur startsnabb t-r-o-r du att han är med svenska förutsättningar?
– Det är svårbedömt. I USA kör startbilen väldigt fort och har tävlingstempo minst 50 meter innan startlinjen, så alla hästar är startsnabba här. I Sverige accelererar startbilen på startlinjen så det är lite annorlunda.
– Vi får se vad som händer när bilen släpper fältet. Det viktigaste är att han är pigg och så bra som han ska vara och tar sig till final. I försöket får vi ett kvitto på hur allt är.

I klass med Gidde och Torvald
När Resolve kom i Åke Svanstedts vård efter treåringssäsongen tränade han så dåligt att Svanstedt tänkte säga upp honom. Men när han började tävla visade hästen en helt annan sida och sedan dess har han bara blivit bättre och bättre.
– Jag tycker faktiskt att han har varit piggare i träningen efter senaste loppet. Han brukar normalt vara halvlat och slö men nu har han varit pigg och alert så jag tror att han har gått framåt formmässigt. Sedan får vi hoppas att inte den långa resan har förändrat något. Det handlar om levande varelser och det kan bli halsinfektioner och allt möjligt, men om allt är normalt och inget oförutsett har hänt tror jag att hästen kommer ha toppform på söndag.
Du har tidigare sagt att han håller samma klass som Gidde och Torvald Palema…
– Jag tycker det. Han har liksom allt, är en snäll häst men hård psykiskt. Han kan öppna fort från start och kämpar som sjutton in i mål. Han har de kvalitéer som en bra häst ska ha.
USA har inte vunnit Elitloppet sedan 1998. På söndag kan en flerfaldig svensk tränarchampion bryta den Nordamerikanska förlustsviten.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.