Calle Laday och gänget på V75

51

calleladay

Elitloppshelgen.
Fyra travtokiga vänner från Gävle får vara med om något stort på lördagen då deras häst Calle Laday startar i en av finalerna i V75.
– Det här slår det mesta och nu när Calle börjat vinna har även fruarna börjat hänga på och säger att det även är deras häst och inte bara nåt sattyg från vår sida för att komma oss iväg på travresor, säger Peter Källberg skrattande.

Alla hästar har en historia och bakom vart och ett av djuren som startar på Solvalla fredag, lördag och söndag står hästägare lite extra laddade helgen till ära.
Calle Laday startar i klass II-finalen på lördagen, den lägsta V75-klassen. Hästen tränas av Solvallas Reijo Liljendahl och ägs av fyra kompisar från Gävle som gått på trav sedan barnsben.
I slutet av april vann herrarna på V75 första gången som hästägare och nu är det dags för lite av en examen. Calle Laday är med i en final under travhelgernas travhelg.
– Vi är travnördar allihopa kan man väl säga, om vi inte räknar den fjärde delägaren Fredrik som är nybörjare och ville vara med för gemenskapen. Sedan Calles seger i Umeå har vi laddat mot elitloppshelgen hela gänget, tryckt upp tröjor och grejer. Fruarna är med, och hotell är bokat för hela helgen, säger Peter Källberg.

Stig H:s elitloppsspö
Källberg köpte Calle Laday på auktion för något år sedan för 100 000 kronor. Travbiten sedan barnaåren med en pappa som hade lite kontakter med championtränaren Stig H Johansson.
– Jag vet inte hur det gick till men körspöet Stig H hade när han vann Elitloppet med The Onion 1984 fick jag som studentpresent. Jag har varit på trav sedan man kunde spela tvåkronors vinnarspel och sett de flesta Elitloppen på plats. Tänk alla stjärnor där i början som Duke Iran, Emter W. Ritha Lyngholm. Ego Boy…
Calle Laday ägs av ett gäng egenföretagare. Travet och hästen är avkoppling och gemenskap för Gävleborna som äger Calle via Easy KB och består av Peter Källberg, Mattias Renståhl, Urban Öhman och Fredrik Jernberg.
– Jag har varit med på hästar lite överallt men ingen av oss hade vunnit på V75 innan resan till Umeå. Vi åker på varenda tävling hästen ska vara med på, packar bilen och bor på hotell. Fruarna har varit med några gånger på slutet. Nu är Calle ”våran häst” och inte nåt sattyg från vår sida i deras ögon för att komma oss iväg på travresor. Ja, vi har så jäkla roligt runt honom, säger Peter Källberg.

”Nu tar vi till alla växlar”
Calle Laday är fyra år och behövde treåringssäsongen på sig. Reijo Liljendahl tog över hästen i oktober och under våren har han gått från klarhet till klarhet.
I början av april blev det seger i ett lopp på Solvalla där Calle Laday vann säkert trots ett lopp i fjärdespår under slutrundan. I V75 på Umåker körde Ulf Ohlsson till ledningen efter 700 meter.
– Senast var det bakspår och tillägg och hästen han hade rygg på gick inte framåt. Det var kört på en gång när han tappade 60 meter i starten. Det krävs tur från läget på lördag. Han har varit lite stänkrädd men lär sig och går han bara i väg blir det fjärde ut som sämst. Nu tar vi till alla växlar som går enligt Reijo. Barfota runt om, jänkarvagn och helstängt.
Enligt gänget runt Calle skulle det nästan vara f ö r bra om det till råga på allt blir seger på lördag.
– Men helt borta är han inte, absolut inte. Vi ska vara ute i helgen. Elitloppet ska man uppleva utomhus, det är magisk stämning.

Fotnot: På lördag är det tidigare starttid för V75. Klockan 15.15 drar V75 igång

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.