Blir det Finskt i Elitkampen 2016?

101

elitkampen 2016

En total svensk-norsk dominans i Elitkampen under 2000-talet kan vara på väg att brytas.
Finland ställer upp med segerstaplaren Vitter i kallblodens stora lopp under elitloppssöndagen.
– Vitter är allround och närmast komplett – jag tror mycket på honom, säger finske kuskettan Mika Forss.

Kallblodens eget elitlopp går som V75-5 på Solvalla på söndagen och eftersom Månprinsen A.M. får stå över loppet och norskan Lannem Silje slutat tävla, saknas en klar favorit på förhand.
Årets upplaga ser riktigt öppen ut och det kan bli plats på scenen för en finsk favorit.
Det jubilerande storloppet – 30 år i år – har körts sedan 1986 under elitloppshelgen. Alm Svarten och Atom Vinter var tidiga norska vinnare, tillsammans med svenske kungen Järvsöfaks som vann loppet fem år i rad.
En finsk häst som staplade segrar i Elitkampen var Viesker. Fem raka blev det från 1996, där Vieskers sista triumf på Solvalla år 2000 också stått som Finlands senaste i loppet.
Nu tror sig alltså finländarna vara på gång igen med Vitter, en son till Viesker. Sex år gammal är hästen i början av karriären som hittills innehållit 14 segrar på 29 starter.
I det senaste framträdandet besegrades Jokivarren Kunkku – regerande i Finlands största lopp Kungstravet – regelrätt från dödspositionen.
– Det var en spännande duell där Vitter visade sig starkast. Nu drog vi ett mycket bättre spår än Jokivarren Kunkku på Solvalla och som jag ser det har vi bra chans att vinna på söndag. Jag säger det utan att känna till så mycket om de norska och svenska hästarna. Jag vet bara att hästen jag kör är något extra, säger Mika Forss, nummer ett bland lånekuskarna i Finland med drygt 2 800 segrar.

Allround häst
Jalmari Svart, proffs på Teivo-banan i Tammerfors, tränar hästen som av många bedömare är det bästa kallblod som kommit fram i Finland sedan dominanten Vieskers dagar.
– Jag hjälper till med snabbjobben och i måndags (elitloppsveckan) körde jag tre heat med 1600 meter i varje hemma i Tammerfors och Vitter kändes mycket bra på det. Hästen är allround och det har egentligen ingen betydelse om han går i ledningen, i dödens eller ryggar, säger Mika Forss.
Vitter är en häst med många kvaliteter och är även startsnabb. Något som gör att kusken har många valmöjligheter när bilen lämnar.
– Jag kan välja taktik utifrån hur det känns i starten, och det är viktigt. Han är dessutom bra att resa med och det är ingen större nackdel att loppet går i Sverige. Det är en bra vinstchans, säger Mika Forss.

”Kan vara den bäste”
Timo Mahlamäki, sportchef på Finlands största bana Vermo, är en annan som hoppas på Vitter på söndag.
– Viesker var den store under en lång rad av år och jag tror att Vitter kan vara det bästa vi haft på kallblodsidan sedan just Viesker. Jokivarren Kunkku håller vi också högt. Ett åttondespår över 1 609 meter försvårar dock den här gången.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.