Claes Svensson inför V75 Lördag

65

claes svensson

Storasyster är mångmiljonärska.
Lillebror står inför sitt stora genombrott.
Claes Svensson har en hyperintressant lördag att se fram emot bakom syskonen Moving On och King Sir Kir.
– Båda är bra nog att vinna, säger tränaren får agera catchdriver bakom sin egen häst.

Med nästan sju miljoner på kontot är återvändaren Moving On överlägset mest meriterad i Ladys Snärts lopp.
Men är hon snabb nog att spöa sina skandinavisktränade konkurrenter över engelska milen?
Det frågar sig nog många spelare inför V75-1 på lördag då succéstoet gör sin första start på svensk mark sedan 6 november 2013.
Det var också senaste gången som delägaren dåvarande tränaren Claes Svensson skötte tömmarna bakom hästen som slutade trea i korta E3-finalen året innan och tjänade 776 000 kronor under sina två första säsonger på tävlingsbanan.
De två nästkommande inbringade 5,5 miljoner, detta sedan hästens flyttats till Frankrike och Fabrice Souloy.
Såg du den här utvecklingen när ni skickade iväg henne?
– Nej, det kan jag inte säga. Vi trodde att hon skulle kunna försörja sig i Frankrike, att hon skulle tjäna sex miljoner tror jag inte att någon av oss ägare kunde drömma om, säger Claes Svensson.
Varför har hon blivit så bra?
– Hon har en talang och ett kunnande, den fanns där redan innan hon gick ner, det går inte att förvandla en häst hur som helst. Med den träning som Fabrice Souloy gett henne så har hon utvecklats till att stå distans. Hon sprang 1.11 för oss som treåring, nu springer hon lika fort över längre distanser också.
Har du längtat efter att få köra henne igen?
– Ja, det ska bli spännande. Jag har följt henne ordentligt och sett varje start, men inte suttit bakom sedan hon lämnade oss. Det ska bli kul att få känna om det är någon skillnad.
Hur länge har det varit bestämt att hon ska starta här och att du ska köra?
– Det beror på vem du frågar. Frågar du oss ägare har det varit bestämt i flera veckor, frågar du tränaren så bestämdes det typ fem minuter innan anmälningen gick ut. Souloy ville egentligen inte gå ut här eftersom han tycker att det är för kort distans och för chansartat med spårlottningen. Men nu hade vi tur med den delen.
Och du tycker inte att distansen är för kort?
– Nej, jag tror inte det. När vi hade henne var det hennes bästa distans, jag tror att hon har det som krävs.
Hur snabbt kan hon springa?
– Kan hon vinna på 1.11 över full distans i monté på Vincennes borde hon klara en låg 1.10-tid på Solvalla, det är väl ungefär vad som brukar behövas för att vinna det här loppet.
Hur ska ni vinna då?
– Största chansen är om vi kan komma till ledningen, det kommer jag att satsa på.
Har hon startsnabbhet nog att nå dit?
– Hon hade det som unghäst, men nu är det så sällan hon startat med framspår i autostart. När hon började i Frankrike så spetsade hon flera gånger för att sedan släppa. Men att släppa är jag inte intresserad av.
Kan man ändra något i utrustningen för att få henne extra vass, exempelvis testa jänkarvagn som är förbjudet i Frankrike?
– Det är fullt möjligt. Jag tror att Souloy tar med sig en jänkarvagn och vill han prova så kör jag gärna i den. Det har hon aldrig tävlat med, när hon var hos oss sprang hon i en svensk variant. I övrigt tävlar hon som vanligt, men halvstängt norskt huvudlag och barfota runt om. Vi testade helstängt i Finlandia-Ajo i fjol, men det fungerade inte alls.

Elitloppet nästa år?
Två år yngre lillebror King Sir Kir är kvar i Claes Svenssons träning och har visat strålande form i år, även om det ännu inte räckt till seger. I sin senaste start testades han barfota runt om och med norskt huvudlag och formligen flög över mållinjen som trea från absolut köposition. Nu tillhör han favoriterna i en högklassig bronsdivisionsfinal (V75-6).
– Vi hade ett ruttet läge och jag var inte så aktiv under vägen, det viktigaste var att se hur han fungerade med den nya utrusningen. Jag var jättenöjd med insatsen och framförallt hur hästen kändes.
På vilket sätt?
– Travet flöt mycket bättre. Då vi körde barfota i fjol sprang han och slog på sig, nu är hästen starkare och framförallt mycket fräschare, det gjorde att barfotakörningen fick den effekt man önskar. De småskavanker han drogs med förra året gjorde att vi fick ta ett steg tillbaka efter varje start för att han skulle vara redo för nästa. Sedan i november har varje start istället varit ett steg framåt.
Har han tagit ytterligare ett steg framåt till det här?
– Jag tror det, han kändes mycket fin i ett jobb på rakbanan i måndags och även i några intervaller idag (torsdag). Det är normalt upplägg inför en lördagsstart.
Vilket scenario ser du framför dig här?
– Visserligen har jag inte testat hur snabbt han kan öppna med barfotabalansen, men jag ser ingen anledning att ge mig in i någon spetsstrid. Det får de andra sköta så kommer jag till slut. Planen är att han ska gå ett liknande upplopp som senast, med skillnaden att vi inte sitter sist när vi sätter in attacken.
Vem har du störst segerkänsla med?
– King Sir Kir, mest för att jag har bättre koll på honom. Men båda är bra nog att vinna.
Tror du att King Sir Kir kan utvecklas på samma sätt som Moving On som fem- och sexåring?
– Det är mycket som talar för det, även om man inte kan räkna med att han ska tjäna sju miljoner. Men jag tror att det kan bli en häst av internationell klass.
Så i vilket lopp startar han den här helgen nästa år?
– Det ska väl vara Harper Hanovers eller Elitloppet, säger Claes Svensson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBlir det Finskt i Elitkampen 2016?
Nästa artikelHur går det för Call Me Keeper i Elitloppet?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.