Allt inte hundra med Tamla Celeber?

193

hundratamla

Förutom den stora omställningen att starta på den andra sidan Atlanten kan det finnas andra förklaringar till stjärnstoet Tamla Celebers sämre insats i USA-debuten. – Vi har tagit lite prover. Vi stressar inte med det men det är lite som tyder på att allting inte var helt som det skulle med hästen i helgen, säger tränaren Roger Walmann.

Efter segern i Sto-EM på Solvalla i mitten av augusti fick Tamla Celeber påbörja sin resa till USA. Tre lopp har planerats in för det femåriga stoet varav det första – som gick natten till söndagen svensk tid – var tänkt som ett prova på-lopp. Kusken Dave Palone valde att köra för ledningen dit Tamla Celeber nådde efter ungefär 500 meter på banan Indiana Downs. Tamla Celeber var sedan en slagen häst i början av upploppet och slutade oplacerad på tiden 1.12,7 över 1 609 meter. Roger Walmann var själv inte på plats och är mycket försiktig i sina uttalanden. – Jag vet inte vad som blev sagt till kusken innan loppet, men meningen var att det skulle bli lite prepare’ i alla fall. Men av vad jag såg av loppet på nätet var det inte ett lugnt lopp hon fick. Utan att klaga på kusken…men det blev ändå inte riktig vad vi hade förväntat oss. Nästa söndag körs ett större lopp för ston på Lexington. 27 oktober väntar Breeders’ Crown på Woodbine i Kanada. Roger Walmanns förhoppning har hela tiden varit att stoet ska vara som bäst till dessa två starter.

Inte dra iväg i tanken Solvallatränaren åker över till Lexington i helgen och kommer troligast att stanna över Tamla Celebers nästa lopp som går söndagen 7 oktober. – Om allt är bra startar hon där och när jag är där över har jag själv koll på allt som händer och får även köra henne i jobben. Örjan Kihlström ska köra Pojke Kronos i det italienska derbyt den söndagen, så det blir inte han som ska köra henne i loppet. Om Tamla startar då, kan det ha varit något fel på henne i helgens start menar du? – Vi kollade henne i halsen efter loppet och det fanns lite att anmärka på. Erfarenheten säger dock att vi inte ska dra iväg allt för mycket utan hellre ta det lite lugnt. Jag har varit med om det här förr, detta att sitta i en annan världsdel och titta på lopp som inte riktigt blir som man tänkt. Vi får helt enkelt se i slutet av veckan här om vi får någon riktig förklaring till om det var något fel på hästen. Men förklaringarna behöver nödvändigtvis inte vara medicinska heller? – Nej, det finns redan nu lite förklaringar. Hon har trots allt åkt över hela världen, bytt stallar två-tre gånger, varit i både Tyskland, Holland och New York. Framme i Lexington har hon varit på två platser innan hon kom dit hon är nu. Om man tänker så inser man att det kan hända saker på vägen.

Mikael Wikner