Amerikanarna gör upp inför Elitloppet

51

gör upp inför elitloppet

Fighten mellan Bold Eagle och Nuncio.
Solvalla vill också krydda med en riktigt bra amerikansk häst.
6 maj gör de amerikanska hästarna upp om en plats i Elitloppet i ett
direktkvalificerande lopp på Meadowlands.

Det blir ett direkval till Elitloppet i USA även i år. Natten mot lördagen 6 maj svensk tid gör den äldre eliten i USA upp om en plats i Elitloppet.
Vinnaren av Arthur J. Cutler Memorial på Meadowlands får en plats i Elitloppet tre veckor senare.
2016 kördes ”Elitloppet Playoff” på Meadowlands. I år kvalar de amerikanska hästarna i A.J. Cutler Memorial som flyttas från sommaren till i början av maj.
– Det blev en bra lösning med flytten av det här loppet. Det lockas med 200 000 dollar totalt i potten, varav hälften går till vinnaren. Sådant drar naturligtvis till sig många av de bästa hästarna, säger Solvallas sportchef Markus Myron.
Att haussen om duellernas duell mellan franske Bold Eagle och svenskhoppet Nuncio skulle vara avskräckande för amerikanska tränare tror inte Markus Myron på.
– Nej, den typen av mentalitet har jag inte stött på överhuvudtaget. Jag har inte alls någon känsla att det skulle kunna skrämma bort någon. Arrangemanget är så stort att man verkligen vill kunna se världens bästa hästar mötas.

Flyg igen från USA
Arthur J. Cutler Memorial har lagts strategiskt tre veckor före Elitloppet.
Liksom i fjol sponsrar affärsmannen och storhästägaren Karl-Erik Bender Elitloppet och håller med flyg från USA.
Så många som sju-åtta hästar kan få plats på planet från USA.
– Flyget landar i början av elitloppsveckan och de amerikanska hästarna väntas kunna åka hem igen torsdagen eller fredagen veckan efter. Förutom vinnaren av kvalet vore det trevligt med någon ytterligare häst i den äldre eliten. Men som förra året – då Jimmy Takters Pinkman kom över vann Fyraåringseliten – vore det jätteroligt om vi även kunde locka hästar till de andra loppen i år också, säger Solvallas sportchef.

Tidig vår på Solvalla
Stefan Melander lät årsdebutera Nuncio på Axevalla i förra veckan. Från franskt håll har man lovat att det landets bäste Bold Eagle, ska matchas för fartfesten på Solvalla.
– Våren kom rekordtidigt i år för mig som sysslar med Elitloppet. Det är en otroligt rolig tid just nu när vi får följa alla hästar i världen och räkna ner.

Takter – om det går
Åke Svanstedts Resolve är en av Solvallas önskehästar. Resolve var tvåa i Elitloppet förra året och tillbaka i USA vann Svanstedt Arthur J. Cutler Memorial med Resolve.
Jimmy Takter hade som målsättning att starta Pinkman i årets upplaga av Elitloppet men hästen har opererats.
– Takter vill vi ha med om det går. Men som alltid är det hästarna som styr. Pinkman har opererats i halsen sedan han var här och har haft en lång konvalescens. Jag vet inte den exakta dagsformen på honom. En annan häst med svensk anknytning som kan vara aktuell för direktkvalet är Centurion Atm, som bland annat ägs av Anders Ström och Tristan Sjöberg, säger Myron.
Obrigado och Hannelore Hanover är andra tänkbara hästar för loppet lördagen 6 maj.

Föregående artikelHan ger klartecken inför V86
Nästa artikelNytt tipsprogram till Grand Slam 75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.