Amerikansk topphäst gör debut på V86

111

image-1

Amerikanske topphästen Knows Nothing gör Sverigedebut i V86-2.Foto av Stefan Melander

Han köptes för 1,6 miljoner kronor i USA.
Nu gör han Sverigedebut.
Knows Nothing kan vara en häst för de allra största loppen.
– Det skulle vara trevligt att vara med i Elitloppet, säger tränaren Reijo Liljendahl.

Fem miljoner kronor på vinstkontot inger respekt. Det gör även en titt i de Nordamerikanska lopparkiven. Femårige Knows Nothing (V84-2) kan vara Solvallatränaren Reijo Liljendahls nästa topphäst.
– Jag tror att han är bra den här rackaren. Han har ingredienserna som krävs i en topphäst, men det återstår att se om han har den mentala biten i behåll efter två tuffa säsonger i Nordamerika, säger Liljendahl inför onsdagens V86-start.

Finalist i Hambletionan
Med två mycket starka säsonger bakom sig köptes Knows Nothing i fjol på Harrisburgauktionen för 1,6 miljoner kronor av finska hästägarna (Ravitalli Hannu Laakkonen Oy & ML Stable). Som treåring tillhörde han kulltoppen i Nordamerika och meritlistan innehåller bland annat segrar i Canadian Breeders Championchip och uttagningslopp till Hambletonian, där han slutade femma i finalen bakom hästar som Market Share, Guccio och Archangel. Förra året tävlade han mestadels i Kanada och 17 starter inbringade fem segrar. I sitt senaste framträdande, på Woodbine förra hösten, startade han från spår nio långt ute på startbilsvingen, fick trava som första häst i andrapsår och krossade motståndet.
– Jag hade kollat upp honom och visste en hel del om honom när han kom. Han har tävlat mot den hårdaste konkurrensen som treåring och han har tävlat väldigt bra mot äldre hästar i Kanada. Han har effektiv aktion, är startsnabb som tusan och har också visat att han kan gå till slut, säger Liljendahl.

Kvalitéer för Elitloppet
Efter auktionen i Harrisburg mellanlandade Knows Nothing i Finland där han verkade som avelshingst under våren innan han i augusti kom till Reijo Liljendahl i Heby. Där har han fått gott om tid att acklimatisera sig och i slutet av oktober kvalade han på Solvalla (1.16,7/2 140 meter).
– Jag tycker att han lunkade på bra i kvalet och han har gått ett tuffare rundbanejobb efter det. Han är rejält förberedd utan att ha gått några snabbare tider.
När det nu är dags för Sverigedebut i Gösta Nordins lopp på Solvalla startar Knows Nothing från ett svårt åttondespår bakom bilens vingar.
– Det är naturligtvis spåret som är det stora frågetecknet och vi får se hur det blir därifrån, men Örjan Kihlström brukar lösa den biten. Hästen har ingen toppform men han kändes i alla fall perfekt i dagens (läs måndag) jobb och det ska bli kul att se honom på banan.
Framtiden för Knows Nothing är naturligtvis oviss. Att siktet är högt ställt är det emellertid inget snack om. Kanske är han en av 16 hästar som gör upp i Elitloppet sista söndagen i maj.
– Det skulle vara trevligt och han har de kvalitéer som krävs för att vara med där, men till att börja med får vi hoppas att han funkar på onsdag, säger Liljendahl.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.