Har Svanberg ett vinnande Kylskåp till V75?

114

image

Usain Henna kliver ifrån i finalen av Fyraåringsserien i Kalmar i den senaste starten. Foto: ALNFoto av Kanal 75

Som ett kylskåp från start.
Lite drömmande mitt i loppen.
Men Usain Henna har mognat och kan bli en femetta för hemmatränaren Oskar Svanberg i Mantorp V75 på lördag.

Det hörs lång väg att Oskar Svanberg gillar fyraårige hingsten Usain Henna.
Som utomstående får man en bild av en stor ”personlighet”. En personlighet som knappt kunde trava när han sattes i Mantorptränarens regi för ett och ett halvt år sedan.
Det blev en annorlunda balans innan hästen kunde visa sig någorlunda rytmisk. Ett par ridskor, en tung järnsko – och på den fjärde hoven en aluminiumsko.
– I år har han kunnat springa barfota hur lätt som helst. Ja, han har genomgått en jäkla utveckling både fysikt och mentalt och lär sig fortfarande vartefter, säger Oskar Svanberg, som tippar hästen etta i tipset Fem tippar V75.
Senast svarade Usain Henna för karriärens kanske bästa lopp. Efter en långsam start (lika snabb som ett kylskåp enligt tränaren) var det hästens styrka som fällde avgörandet.
Usain Henna fick börja marschera varvet från mål och klev undan säkert efter att ha kämpat ner ledaren genom den sista kurvan.

Tapper på nytt banrekord
100 000 kronor var segern värd i finalen av Fyraåringsserien i Kalmar. Usain Henna gjorde det på ett nytt banrekord för fyraåringar över medeldistansen, 1.13,0.
– Han var egentligen lika fin i V75 i Eskilstuna i november och hade nog kunnat vinna det loppet om han inte hade hamnat i fel ryggar, säger Oskar Svanberg.
Inför segerloppet senast ville Usain Henna springa och bitas i värmningen. En annan egenhet hästen har. Men även på den punkten har han blivit bättre.
– Han har inte gjort det ofta men ibland då han haft öppet huvudlag i värmingen har han haft lite sådana tendenser. Det är absolut ingen fara och hästen är inte dum på något sätt. Men just i Kalmar kände jag i värmningen att han egentligen ville ge sig på hästen framför. Då är han på hugget liksom! säger Oskar Svanberg och skrattar.

”Tänker på annat…”
Hästens största svaghet är att han kan tappa fokus ibland. Svanberg menar att hästen kombinerar ett lite drömmande sätt med killerinstinkt.
– Han kan vara långsam ut ibland. Och mitt i loppen kan han också gärna börja tänka på annat. Men som i Kalmar senast…då visade han prov på en jäkla killerinstinkt – han vill verkligen krossa motståndarna. Det var en sådan skön känsla när jag vred på 800 kvar och han bara flyger på dom!
Oskar Svanberg håller Usain Henna som en av sina tre bästa hästar i stallet. Leonas Kaiser vann en V75-final i våras och bronsdivisionen V75 strax där på och är nyligen kastrerad. Flash Oak är en annan stalltopp.
– Usain Henna, Leonas Kaiser och Flash Oak – det är grabbarna med V75-klass i mitt stall för dagen.
Hur går det för Usain Henna i V75-6 på lördag tror du?
– Jämför man med loppet i Kalmar senast så är det kanske tre-fyra hästar han slog då som håller lördagens klass. Nu är det elva sådana motståndare. Spåret är absolut inte bra men det är ingen större fara heller. Med lite klaff tycker jag att han ska räknas. Det handlar om att komma igenom bra från start. Antingen sätter vi upp tempot själva – för det tål han att göra – eller så hoppas vi på hjälp med tempot som senast då första 1 000 gick runt 1.13 första varvet, slutar Svanberg.
Hur banan blir återstår att se. Hästen har visat sig bra både med och utan skor.
Ett par ridskor, en tung järnsko och en aluminiumsko blir det i vart fall inte.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.