Anders Svanstedt är redo!

273

anders_svanstedt

Ett dygn har gått sedan Åke Svanstedt, 54, bekräftade att han lämnar Sverige och flyttar till USA.
Sonen Anders, 27, blir kvar som egen tränare på Bjertorp och efter att beskedet blev officiellt har han redan fått klart med 20 hästar.
– Det är flera spännande namn som folk känner igen. Det känns jättekul att hästägarna vill satsa på mig. Jag är redo, säger Anders Svanstedt.

Under måndagen slog bomben ner i trav-Sverige att den mest framgångsrika travtränaren lämnar landet. Åke Svanstedt flyttar i början av november till USA där han börjar en ny karriär på gården Vero Beach i Florida. Med till USA följer hustrun Sarah samt barnen Rickard, 25, Erik, 2,  och Jonas, nyfödd. Svanstedt har uttalat att flytten främst är på grund av det varma klimatet och att han vill byta livsstil då det har varit slitsamt under de 30 år han har varit proffstränare.

”Jag är redo”
Kvar hemma på Bjertorp utanför Skara blir Anders Svanstedt som kommer att ta ut proffslicens och driva en egen tränarrörelse.
– Det känns bra och jag känner mig redo. Jag har ju vetat om det här ett tag och det är väl egentligen ingen som är jätteförvånad för det har ju hängt i luften ganska länge att farsan ska flytta till USA någon gång. Det har bara varit datumet som inte har varit spikat, säger Anders Svanstedt.
– Jag tycker att han gör helt rätt som det är i hans situation. Han har inget mer att bevisa här hemma och har en jättefin gård som väntar där borta.
Hur kommer det sig att inte du också flyttar med till USA?
– Jag har varit och jobbat ett halvår hos Jimmy Takter tidigare och det var roligt och lärorikt. Men jag trivs så bra i Sverige och har ett stort behov av ett fast hem. Där borta blir det lite flytt hit och dit mellan Florida och New Jersey. Jag vill ha en fast plats och trivs jättebra här på Bjertorp som är så fint.
– Sedan måste farmor och farfar som bor kvar här ha någon att ta hand om också, säger han och skrattar.

Hur har reaktionerna varit efter att den stora nyheten bekräftades i går?
– Det är många som har hört av sig och vill satsa på oss hela vägen och låta hästarna vara kvar till november.
– För min egen del så är det flera hästägare som har ringt och sagt att när gubben sticker så får du ta över hästarna. Det känns förstås väldigt bra att de vill satsa på mig och bara det senaste dygnet har jag fått klart med 20-talet hästar.
Kan du nämna några namn?
– Nej, jag vill inte göra det ännu. Det är fyra månader kvar innan farsan drar och man vill ju gärna att hästarna ska stå där i stallet och gnägga innan man går ut med namnen. Men jag har fått det muntligt klart i alla fall.
Vilket datum drar du igång som egen tränare?
– Jag skulle kunna börja i morgon om det är så. Det räcker med att ringa ett samtal för allting är redan klart. Fast det är lite grejer runtomkring som ska måste fixas, bland annat ska jag starta ett aktiebolag. Just nu har jag enskild firma. Så det är nog bra att man har tre, fyra månader på sig innan han flyttar.
– Jag kan heller inte hålla på och sno en massa hästar av farsan innan han drar. Jag får försöka vara kompis med honom tiden ut, säger han skämtsamt.
– Men det ska bli kul att bli egen tränare för det är något jag har siktat mot hela tiden. Kul att få prova sina egna idéer.

Bjertorp är under försäljning och vad händer om det blir sålt och det kommer nya hyresgäster och tränare? Blir du kvar där oavsett?
– Vi vet inte riktigt vad som händer med Bjertorp i dagsläget. Men oavsett vilket så har jag stallet kvar vid farsans boningshus som inte kommer att säljas. Dessutom finns granngården där farmor och farfar bor. Så hur det än blir så har jag 30 boxar och kan jag fylla dem är jag nöjd. Så jag blir kvar där hur det än blir med försäljningen men jag ingen ambition att bli någon stortränare som pappa med 200 hästar i träning.

Du kommer förstås att fortsätta med det framgångsrika träningskoncept som Åke har anammat? Eller kommer du att ändra på något?
– Inte när det gäller de äldre hästarna. Det vore ganska dumt eftersom det är travsveriges mest framgångsrika koncept med sandträningen.
– Däremot har jag lite egna filosofier med unghästträningen som jag tror kommer att fungera bra. Det ska bli spännande att få träna lite unghästar också.

Hur beskriver du dig själv som en hästmänniska?
– Jag tycker att jag förstår mig på rätt bra vad de försöker att säga och tyda deras signaler. På senare tid har jag även fått ett väldig bra tålamod när det gäller hästarna. Sedan är jag rätt så cool av mig och hetsar inte upp mig.
– När det gäller träningsbiten så finns ju alltid farsan man kan ringa om man åker på problem, vilket man väl säkert lär göra. Det är bara att lyfta telefonen och rådfråga. Han är verkligen ingen dålig kontakt att ha i det avseendet.
Hur är du som kusk?
– Jag har utvecklats som kusk och det går stadigt framåt. Jag har fått köra mycket lopp och även mot proffs har det gått bra. Det är kul att köra. Jag får bra fart på hästarna, vilket väl är det svåraste att lära sig, så det tycker jag är en viktig egenskap att ha med sig. Däremot är det väl taktiken som är det sämre än så länge, men det är också det lättaste att träna upp sig på, säger Anders Svanstedt.

Michael Carlsson