Ännu en skön V75-seger för Bergh och Nahar på Solänget!

66

nahar vinner v75

En av världens bästa hästar lite på dekis?
Ungefär så gick mångas funderingar inför elitloppsvinnaren Nahars start i V75 i Örnsköldsvik på lördagen.
Men det slutade det ofta gör för hockeyfamiljen Sedins nioåring – med seger.
– Jag har försökt förklara så mycket jag kunnat under veckan att hästen är bra, sa Robert Bergh leende vinnarcirkeln.

4 150 personer tog sig på lördagen till Solänget i Örnsköldsvik där klassikern Silverörnen var sportsligt huvudnummer.
Ägarfamiljen Sedin vann det lokala storloppet för första gången och representerades i vinnarcirkeln av pappa Tommy med sonen Peter.
Robert Bergh tog sin fjärde inteckning i Silverörnen, nu med Nahar. Segern blev odiskutabel efter att favoriten fått glida till ledningen när det återstod 1 500 meter av loppet.
Bon Frecia reparerade en startgalopp på bästa sätt, fyra längder bakom favoriten.
– Jag ville lägga ett hårt tempo direkt jag kom till ledningen och han vann ju på ett bra sätt. Jag har inte haft så bra lägen med honom men känt att han kan öppna bra bakom bilen. Han kunde ha öppnat snabbare också men då motståndet var lite lättare kunde köra lite på säkerhet ändå i dag, sa Robert Bergh.

Ljus efter häxande
Nahar vann Elitloppet i fjol och i år blev miljonloppet Norrbottens Stora pris en bra merit efter galoppmissen i elitloppsförsöket i maj.
Men formen har trots allt varit lite si och så i sommar. Åtminstone har det sett ut så från sidan. Bergh har hävdat motsatsen.
– Jag har försökt förklara så mycket jag kunnat under veckan att hästen är bra. Det kan bli så här emellanåt bara. Han var het i starten på Solvalla för tre starter sedan och fick fel ryggar i Sundsvall Open Trot. Senast skyllde jag lite på underlaget. I dag var banan bra och då även läget var bra såg jag ljust på det, sa Robert Bergh.
Häx i loppen och en Nahar som uppträtt lite hetsigt i rampljuset.
– Jag har vetat att han varit bra hela tiden. Vi har varit så nöjda med hästen hemma att det känts som att vi kunnat vinna vilket storlopp som helst under året med honom.

Mästerlig styrning
Även kallblodens rubriklopp Säterbests Minne gick till sundsvallstränaren. Robert Bergh körde här helt fenomenalt med spelfavoriten Nordsjö Douglas.
Överlägsen fart och loppets bästa häst. Problemet att Nordsjö Douglas hetsar upp sig utan draghjälp, löste Bergh med att sätta högsta fart från 20 meters tillägg och sedan sticka invändigt (!) med favoriten i den första kurvan. Luckan visade sig mellan hästar och efter 500 meter bar det av till ledningen. Ny taktik i momentet då Nordsjö Douglas fick släppa ifrån sig spetsen.
Ut på den sista bortre långsidan fick favoriten krypa ut i andraspår – och spurten bet bra som man säger. Överlägsen häst, överlägsen styrning.
– Det är bra när man kan köra på innerspår första 500 – för där är det oftast ledigt, sa Bergh.

Rolex tog sig samman
Svante Båth tog för sig med två segrar på V75 och Erik Adielsson hjälpte till med båda. Efter en mästerlig styrning med Shiraz Brodde i den första V75-avdelningen, hamnade Adielsson på vingel med dagens största favorit i loppet efter.
Rolex, streckad på 68 procent på V75, hade bakspår och Adielsson gav sig omgående av i tredjespår. Det blev en jobbig kurva i ingenmansland och kubbning då Henrik Svensson visade att han ville vara med i leken med Manne S.E. och svarade ut Rolex.
När det återstod 1 000 meter av loppet kunde Erik Adielsson slutligen sätta sig tillrätta i ledningen – och topphästen Rolex ordnade resten. En suverän insats av hästen tränare Båth menar inte står långt efter derbyvinnaren Poochai i kapacitet.
– Det är enkelt när hästarna är i så bra form att de ”tar en hem”. Det var inte fel av mig att gå direkt men det vart ju fel ändå, sammanfattade Erik Adielsson.

Jackpot nästa helg
Ulf Ohlsson avslutade med Timo Nurmos Checco Boko. Storskrällarna i omgången var Cash’em Online (en procent) och Namale Kronos (två procent).
Daniel Olsson hittade lucka i den sista kurvan med Bergsåkertränaren Thomas Claessons Cash’em Online och spurten längst ut i banan resulterade precis.
Peter Untersteiner gästkuskade bakom Halmstadtränaren Marcus Lindgrens Namale Kronos som svarade för ett kusligt upplopp. Sjuårigen stannar kvar i norr i ett par veckor då tanken är att hästen ska starta i V75 i Hudiksvall första lördagen i oktober.
Sju rätt delade ut 39 380 kronor, sex rätt 205 kronor och det blev jackpot på femmorna.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.