Ante Lisell har synts flitigt på V75

149

Ante Lisell

Ett strävsamt amatörpar som skördar allt större framgångar.
Tina och Ante Lisell har synts flitigt på V75 i vinter.
– Det är inte alla sporter man kan utvecklas i när man fyllt 55. Det gäller bara att vara jäkligt envis, förklarar Ante Lisell inför lördagens V75-omgång där duon har segerkandidater i brons- och silverdivisionen.

Ante Lisell har synts flitigt på V75

De träffades för drygt 20 år sedan och har tränat hästar tillsammans sedan dess.
Men aldrig har amatörparet Lisell från Rättvik upplevt sådana framgångar som nu.
Super Zantos och Perfect Dynamite är hästarna som dykt upp på V75-spelet var och varannan vecka under vintern och på Solvalla 9 februari kom fullträffen då Perfect Dynamite utklassade motståndet och sprang in 200 000 kronor.
Sätt det i perspektivet att paret Lisell hade sin främsta säsong hittills 2018 med 800 000 kronor intränat.
Dit har man nått halvvägs efter bara två månader av 2019.
– I år har det gått fantastiskt bra. Och då tycker jag ändå att det varit lite stolpe ut. Hade jag inte ryckt tussarna på Perfect Dynamite så att han galopperat på Bergsåker i januari så hade vi haft en V75-vinst redan då.

Hur förklarar du att det går så bra nu?

– Det visar väl att vi tränar på ett bra sätt.

Hur tränar ni?

– Vi kör hästarna varannan dag, men bara i skogen. Det är något vi lärt oss under de här åren. När vi började körde vi alldeles för fort i träningen. Nu är det bara mängdträning som gäller, vi kör väldigt sakta. Tränar man lugnt men mycket så blir hästarna starka. Springa fort får de göra i loppen istället. Det gör också att vi kan starta ofta, Super Zantos gjorde 36 starter i fjol vilket är helt enormt. Jag har aldrig haft en häst som klarat av att starta så mycket, Mr Vole gjorde väl 24 starter under någon säsong, men 36 är något helt annat. Men för att det ska fungera måste hästarna vara glada, det är jätteviktigt, annars blir det inga resultat, förklarar Ante Lisell vars far Folke var en av Rättvikstravets första proffstränare och bland annat fostrade en ung Jim Frick till att bli en av landets mest framgångsrika sulkyarbetare genom tiderna.

Plogat snö hela natten

Sonen fastnade emellertid inte för travsporten.
– Jag sprang i pappas stall när jag var liten och tog licens när jag var 18. Men sedan slutade jag helt med hästar, jag tröttnade. Det var inte förrän jag träffade Tina som jag kom tillbaka till travet.
Båda har arbete vid sidan av hästarna. Tina jobbar i hemtjänsten medan Ante kör olika typer av fordon. Natten mot måndag föll mycket snö i Rättvik vilket innebar att telefonen ringde.
– Det var bara att åka ut och ploga. Jag körde till halv fem i morse, vi ska täcka hela Rättvik med fem lastmaskiner. Sedan blev det någon timmes sömn, berättar Ante Lisell som emellertid verkar trivas med sina sysslor.
– Jag jobbar på timme så det är aldrig några problem när vi måste åka på trav. På somrarna kör jag grävmaskin och lastbil.
Med den senaste tidens framgångar ligger det nära till hands att höra om man inte är sugna på att försöka försörja sig via hästarna, och plocka ut en proffslicens.
– Nej, det är inget som känns aktuellt. För egen del så gillar jag inte skolbänken och det krävs ju en del kurser. Så ska någon bli proffs är det Tina, men hon har sagt att hon inte vill. Så vi fortsätter som vi gör, det är skönt att ha en lön att hämta ut.

Siktar på ledningen

Lördagens belöning kan landa på 275 000 kronor om båda hästarna skulle vinna.
Och Ante Lisell är inte främmande för att så blir fallet.
– Det ser i alla fall väldigt spännande ut på förhand i och med att båda fick närmast perfekta utgångslägen.
Först ut är trotjänaren Super Zantos som nått två andra- och fem tredjepris i travets elitserie, men fortfarande väntar på sin första fullträff på en lördag.
Med sina 145 starter är han fältets överlägset mer rutinerade häst.
– Han är så bra, han kompenserar för att jag är så dålig som kusk.

Är du så dålig som kusk? Har du inte blivit betydligt bättre de senaste åren?

– Ja, man hoppas ju det. Jag körde in 800 000 kronor själv i fjol, det har jag aldrig gjort förut, så det säger väl en del. Jag har Zantos att tacka för mycket, att jag fått vara med i V75. Man har väl lärt sig med tiden. Det är inte alla sporter man kan utvecklas i när man fyllt 55. Det gäller bara att vara jäkligt envis. De bästa kuskarna som håller på nu är ju i min ålder.

Hur ser du uppgiften på lördag?

– Det ser intressant ut. De två gånger som vi kommit till ledningen på V75 i vinter så har han försvarat sig bra, blivit tvåa och trea. Helst skulle jag vilja komma dit igen. Hästen blir bara bättre och bättre så någon gång kanske han får sin fullträff.

Körde för sakta senast

Perfect Dynamite spelades till megafavorit i sin senaste start, men åkte dit trots att han fått bestämma farten i ledningen.

Varför var han sämre?

– Helt ärligt så vet jag inte om hästen var så mycket sämre. Rikard N Skoglund körde för första gången och tyckte efteråt att han hade kört för långsamt. Och det ligger nog mycket i det. Hästen är inte speciellt snabb i benen, han har till exempel aldrig startat över kort distans. Normalt har han alltid dragit upp farten redan varvet kvar, men nu blev det inte körning förrän sista 600 och över upploppet gick det oerhört fort, i 1.08-fart.
Ska man titta på tider så verkar det finnas en poäng. När Perfect Dynamite vann på Solvalla avslutade han 1.13 sista varvet. Vid förlusten senast sprang han 1.11,3 sista varvet.
– Vinsten på Solvalla såg nog bättre ut än vad den var. Banan var väldigt krävande och de andra hästarna blev extremt trötta. Han var nog mycket gynnad av underlaget. Att vinna med åtta längder på V75 är ju inte normalt. Vi var faktiskt väldigt nöjda med andrapriset senast, det innebär att han i princip är klar för finalen på Solvalla.
Men det innebär inte att paret Lisell är nöjda med ett andrapris den här gången.
– Vi hoppas förstås på seger. Han är snabb ur volten och spår två gillar jag, våra hästar brukar alltid komma iväg bra därifrån. Att Rikard har kört en gång ser jag som en stor fördel, nu känner han hästens egenskaper och kan lägga upp loppet efter det. Jag är optimist.

Och då hoppas ni förstås på krävande bana på lördag?

– Egentligen inte. Det vore säkert ett plus för Dynamite, men Zantos gillar det inte. Han vill ha riktig sommarbana.

Är formen intakt hos båda hästarna?

– Det tror jag absolut. Vi har kört våra vanliga skogsjobb och allt känns lika fint som tidigare. Båda äter som de ska och visar bra humör.

Några ändringar i balans eller utrustning?

– Super Zantos tävlar med samma superlätta skor året runt, samt med jänkarvagn och norskt huvudlag. Däremot måste han ha ryckhuva i voltstart, nu när det är bil kan vi sätta på rycktussar istället, det är ordinarie utrustning.
– Perfect Dynamite har gått i vanlig vagn i sina tre senaste starter, innan hade han jänkarvagn i tre starter . Den här gången får kusken avgöra, vill Rikard köra i jänkarvagn får han göra det. Om jag kört själv hade det blivit jänkarvagn trots att det är voltstart. Vi fortsätter med öppet huvudlag och lätta skor. På Bergsåker var banan så hård att jag fick sätta på sulor fram, men dessa tar vi bort nu och kör med samma balans som på Solvalla, säger Ante Lisell.

Föregående artikelDe mest eftertraktade platserna var slut på fyra minuter
Nästa artikelFem tippar V75 till Färjestad Lördag 9 mars 2019

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.