Är detta Sveriges bästa banskötare?

305

banskotare

Håkan B Johansson där han trivs allra bäst – i sin traktor på Halmstadtravet.Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Håkan B Johansson kliver ur traktorn på Halmstadtravet.
Han blundar.
Och lyssnar.
När hästarna travat förbi skiner han upp i ett leende:
– Perfekt! Det är som musik. Det är det här dova ljudet jag vill höra. Så här ska en travbana låta, säger Sveriges bästa banskötare.

I 26 år har Håkan B Johansson, 42, kört varv efter varv efter varv efter varv runt travbanan i Halmstad. Egentligen med ett enda mål.
– Det är att hästarna ska må så bra som möjligt. Gör de det, så har vi lyckats.
Målet är alltså hästarnas välbefinnande.
– För oss handlar det inte om att hästarna ska springa så snabbt som möjligt, utan det är verkligen att de mår bra, inte bara under tävlingarna utan även dagen efter. Det som vi hela tiden vill ha är en mjuk bana med fäste, säger Håkan B Johansson.

Har hittat sitt drömjobb
För Håkan B Johansson är jobbet som banskötare drömjobbet.
– Jag hoppas och tror att om 20 så sitter jag i samma traktor, eller kanske i en nyare, och jobbar med samma sak. Jag vill inte ändra på något jag trivs så här bra med.
Hur kommer det sig att du blev banskötare?
– Jag är väl egentligen uppfödd med det här. Min pappa, Bengt Baloo, – ingen säger Johansson – har jobbat med banan i många år. Han var amatörtränare och han var även med och byggde banan här i Halmstad 1969. Jag var tidigt intresserad och sommarjobbade mycket här innan jag började jobba direkt efter grundskolan. Jag sladdade hellre banan än gick i skolan. Därför är jag inte så allmänbildad och jag är dålig på till exempel språk, det är lite tråkigt. Men det är så det är.

”Brorsan är bäst i världen”
Håkan B Johansson sköter Halmstadtravets anläggning tillsammans med sin några år äldre bror Jörgen. Men det är alltid Håkan som hörs, syns och får beröm. För beröm det får bröderna som räknas som landets vassaste i sitt gebit.
– Det är klart att det känns roligt när det uppskattas det man gör, men det känns också lite överdrivet ibland. Det känns också lite fel att brorsan inte får lika mycket uppmärksamhet som jag, men det har blivit så. Kommer det en journalist, eller någon annan, då sticker han. Jag är tvärtom och gillar att prata.
Håkan är noga att lyfta fram sin kompis och kompanjon.
– Det finns ingen som slår brorsan med hyveln, jag skulle säga att han är bäst i världen på att hyvla en travbana.
Vad är du bäst på då?
– Jag bäst på att snacka… Nej, men jag är väl mer den som styr, vad vi ska göra och så. Och så kör jag harven. Vi kompletterar varandra väldigt bra.

Bjuds in till segerfesterna
Hur många varv det blivit runt travbanan i Halmstad genom åren kan förstås Håkan B Johansson inte svara på.
– Nej, men jag vet att senaste tävlingskvällen så körde jag runt sju mil. Det blir fyra varv mellan varje lopp. En vanlig dag, när det inte är tävling, blir det kanske runt fem mil, minimum – och då räknar jag inte in nattharvningar.
– Jag vet i alla fall att vi gör av med diesel för knappt en miljon kronor om året, säger Håkan B Johansson.
Förutom själv tävlingsbanan så ska även de olika träningsslingorna runt banan också skötas.
Blir det aldrig tråkigt?
– Jo, det är väl som alla andra jobb. Värst är om man sitter och frostharvar på natten, mellan tolv och fyra, sedan slår vädret om och det man gjort och kämpat för är plötsligt meningslöst. Då är det inte kul.
Att Halmstadtravet har en levande stallbacke gör livet som banskötare lättare.
– Det blir mycket roligare när banan lever. Det finns över 300 hästar här och det är ofta mycket hästar ute, ibland kanske 40 hästar samtidigt. Vi har många duktiga tränare och man känner att man är med och bidrar. När de vinner på till exempel V75 så känner man sig lite delaktig faktiskt. Det händer ofta att man blir bjuden på segerfesten.

Passionerat förhålland med banan
Vad är hemligheten bakom en bra travbana?
– Det som vi vill ha är mjuk bana med fäste. Svikt och fäste är våra nyckelord. Men rätt grus och sunt förnuft kommer man långt, säger Håkan B Johansson.
– När man lyckas och får till det ger det ett jäkla välbefinnande. Jag lyssnar mycket på banan så att det låter bra. Öronen är ett viktigt arbetsredskap och det jag vill höra är det där dova ljudet. Sedan tittar jag på hovtrampet, så att det ser ut som jag vill. Det är svårt att förklara, men man vill ha det perfekta glidet och så ska det samtidigt bromsa upp – och i trampet vill jag se att det liksom blir en liten kudde med grus efter strålen i hästens hov. Då är det perfekt.
Håkan B Johansson gör ett försök att förklara hur en bana är uppbyggd i flera lager och det är makadam hit och makadam dit, olika dimensioner: 16-32, 8-12, 0-18, 0-2, nollmaterial och flis ”Det gäller att hitta rätt mix som håller fukten”, stenmjöl och löplager. ”Där vi lägger 0-18 lägger andra 0-8”. Och så vidare…
För en oinvigd blir det svårbegripligt.
Det låter nästan som passion mellan dig och banan?
– Det är det, så klart. Jag och brorsan är här nere på banan varje dag året om, någon av oss. Man släpper liksom aldrig banan. Det är kanske lite fånigt, men banan är vårt skötebarn. Sedan är det så att man aldrig blir fullärd. Det är viktigt att man hela tiden är vaken och lär sig av andra. De som inte brinner för det blir inte så gamla i den här branschen, säger Håkan B Johansson.
Just lära av andra har Svensk Travsport anammat och Håkan B Johansson reser därför runt till landets olika regioner och föreläser. Norrlandsbanorna är avklarade och i veckan är det föreläsning i först Göteborg och sedan i Örebro.
– Det är inte så märkvärdigt. Det handlar egentligen om att vi berättar hur vi gör och att vi gör det för hästarnas bästa. Att vi får in rätt tänk på alla banor. Att andra inte ska göra misstag som vi gjort. Det är även viktigt att ledningen på banorna förstår att det kostar pengar, det handlar inte bara om att erfarenhet och passion.

Vann kusk-EM för amatörer
Håkan B Johansson är även framgångsrik amatörkusk och vann kusk-EM tidigare i år.
– Framgångsrik vet jag inte… jag kör för att jag tycker det är roligt att köra häst. Jag kör nog fler snabbjobb och provlopp än vanliga lopp.
Men du vann ändå EM!
– Ja, men jag rankar faktiskt mina två segrar i K.G. Bertmarks Minne högre. Det är det största loppet att vinna för oss amatörer. Jag borde tagit tredje raka i år, det var en bortkörning och jag blev tvåa.
Har du nytta av ditt jobb som banskötare när du kör lopp?
– Ja, jag tror faktiskt det. Det är skillnad hur man ska köra på en mjuk eller hård bana och den erfarenheten har jag.

14 SNABBA FRÅGOR
Namn?
– Bengt Håkan Johansson.
Ålder?
– 42.
Född?
– Halmstad.
Bor?
– I villa fem minuter från travbanan i Halmstad.
Familj?
– Sambo och två grabbar, Gustav 11 och Oskar 7.
Vad gör du när är ledig?
– Jag jagar vildsvin. Och så kollar jag när barnen spelar fotboll.
Intressen?
– Det är jakten och att laga mat.
Sport?
– Jag spelade fotboll i många år i division IV i Snöstorp.
Vad äter du helst?
– En riktig god kalops, som jag lagar själv. Det är riktigt fint.
Dricker helst?
– Öl, utan tvekan.
Läser?
– Travronden och 91:an. Jag har inte läst en enda bok i hela mitt liv.
Tittar på?
– Jag är allätare och sitter mycket framför tv:n. Jag tittar mycket på svensk fotboll.
Lyssnar på?
– Radion är på i traktorn. Jag gillar Jill Johnson.
Kör?
– BMW 345 diesel.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.