”Är laddad och jäkligt sugen”

21

Förra året vann han de tre första loppen han körde efter sin långsemester.

På onsdag är stjärnkusken Erik Adielsson tillbaka efter månadslång vistelse på Nya Zeeland.

– Det är utan tvekan så att man kommer tillbaka och är laddad och jäkligt sugen, säger han till Trav365.

I fjol tog Erik Adielsson två månader lång semester med familjen under vinterhalvåret, men han körde trots det in mer pengar än vad han hade gjort på sex år innan det.

I år blev vistelsen på Nya Zeeland och i Kalifornien något kortare, men i travsammanhang betraktas det som en mycket lång frånvaro.

– Men jag kommer ha nytta av det här senare under året, när det blir höst. Det är väldigt intensivt mellan april och september. Jag kände det förra året, att jag var gynnad av att ha haft lång semester när året började lida mot sitt slut, säger Erik Adielsson till Trav365 när vi når honom på flygplatsen, incheckad och klar, på väg hem mot Sverige.

”Det blir en väckarklocka”

På onsdag är han tillbaka på travbanan, på hemmabanan Solvalla och spelformen V86.

– Som alla vet, när man är hemma så är man inne i sitt liv, man arbetar, man kommer hem och så fortsätter det så. Man får distans till det när man åker iväg så här, det är bra för mig, förklarar Adielsson.

Han fortsätter:

– Man uppskattar det på ett helt annat sätt när man är borta. När man är hemma och mitt uppe i det så tycker man det är självklart att åka runt och köra på V75 varje vecka, men när man är borta så blir det en väckarklocka att; herregud vad bra jag har det. Att man får arbeta med något som man tycker så mycket om, som man knappt ser som ett jobb, det är nästan som en hobby, att man får syssla med något som är så fantastiskt skoj. Man kommer på sig själv, hur tacksam man ska vara.

Har du saknat travet?

– Ja. Det är utan tvekan så att man kommer tillbaka och är laddad och jäkligt sugen. Det slår till ganska fort, en vecka eller två, sen blir man sugen att köra igen. Det är lite förvånande, jag har kört travlopp i 25 år. Det är nog inte många jobb man har i 25 år, som man känner; gud vad skoj, när man kommer tillbaka.

”Livet är kort”

Varför har du valt att ta långsemester under vintern?

– För mig är det insikten att livet är kort, livet är flyktigt, jag har pratat med ett par stycken som sparat och väntat att åka iväg till de är pensionärer, men det är inte säkert att man är kvar då, samtidigt är mina tjejer i den åldern att de fortfarande tycker att det är ganska trevligt att vara med mig, dessutom har vi möjligheten. Det är otroligt svårt att ta så här lång semester, inte bara inom travet, det gäller ju alla branscher. Är du travtränare kan du inte åka bort så länge, de flesta catchdrivers kan inte heller göra det, men jag har två kunder som jag känner mig trygg med och som godkänt att jag är iväg en stund, det gör att jag kan. Jag är otroligt tacksam för att de har förståelse för det.

Kan du rekommendera flera av dina kollegor/konkurrenter att ta efter?

– Det blir lite förmätet att säga till annan vad dom ska göra. Det finns människor som inte skulle tycka att det var trevligt. Det finns de som vill vara hemma och arbeta.

Hur mycket har du följt travet?

– V86, V75, Stigs och Svantes hästar, det är det som är fokus. Sen har jag naturligtvis sett Prix d’Amérique och de större loppen.

– Prix d’Amérique blev ett fantastiskt lopp, Bold Eagle visade återigen vilket fenomen det är och körande Franck Nivard gjorde det fantastiskt, som vanligt.

Succé som hästägare

Du har även haft lycka som hästägare på semestern. Din delägda häst Scellino Luis har gjort två starter för Daniel Redén i Frankrike och sprungit in runt 300 000 kronor.

– Fantastiskt! Jag otroligt tacksam till Stig H och Daniel och Abrivard som körde ett jättefint lopp med honom senast. Han ska starta igen på söndag, tror jag. Jag är visserligen hemma, jag var lite sugen att åka och köra, men Abrivard ställde upp senast och åkte till Bordeaux för hans skull, då vill man bjuda igen, jag låter honom köra igen, även om jag kan åka och köra själv.

– När man träffar rätt och hästarna har form, då finns det mycket pengar att tjäna i Frankrike, men med det sagt, det finns många dyra äventyr med hästar som inte presterar, som går under radarn.

”Fantastiska hästar”

Är du rädd för att vara rostig nu när du kommer tillbaka?

– Det mesta sitter i ryggmärgen, det kände jag förra året, man kommer in i det fort. Men det vore konstigt om man körde på millimetern, som när man är inne i det och har kört tusen lopp på ett år. I fjol när jag kom tillbaka så vann jag de tre första loppen jag körde. Det var inte för att jag var jättebra, det var hästarna som var det.

Vad ser du fram emot mest under året, några speciella hästar du vill köra?

– Det finns ett par stycken. Coin Perdu och Deimos Racing är två fantastiska hästar som har sina tre- respektive fyraåringslopp i år. Samtidigt har Stig H och Svante (Båth) nya kullar – så jag hoppas få testa att köra nya stjärnor.

 

DE HÄR HÄSTARNA KÖR ADIELSSON PÅ SOLVALLA, ONSDAG 8 FEBRUARI:

8 Queen Frecel, lopp 2 (Svante Båth)

5 Paprazzi M. V86-2 (Stig H Johansson)

7 Natalie De Vie V86-4 (Stig H Johansson)

12 Such A Knight V86-8 (Svante Båth)

Här kan du läsa kommentarer om Stig H Johanssons starthästar

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Ӏr laddad och
jäkligt sugen”

Föregående artikelTog första segern – Malmö ny trea
Nästa artikelNy vinst för Master Crowe på V75?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.