Är Nahar klar på V75 Bergh?

252

robert bergh nahar v75

Med tolv hästar till start spelar Robert Bergh en huvudroll i lördagens jackpotomgång. Och han tycker själv att Nahar är en bra spik. Foto av MICKE GUSTAFSSON

Dubbeljackpot med 56 miljoner kronor i sjurättspotten.
Då är det tacksamt att bli serverad en stabil V75-spik.
– Om jag var med i ”Vass eller kass” skulle jag trycka grönt på Nahar, säger Robert Bergh, som med tolv hästar till start spelar en huvudroll i lördagens V75-omgång på hemmabanan Bergsåker.

V75-favoriterna radade upp sig på Jägersro i lördags vilket fick till följd att både sex- och femrättspotten gick vidare till Bergsåker på lördag. Med 32 extramiljoner i sjurättspotten kan en eventuell ensam vinnare med sju rätt håva in historiens näst största V75-vinst – 56 miljoner kronor.
– En sådan här omgång är lite extra även för mig som aktiv. Att det är hemmaplan gör sitt till och jag försöker få fram det lilla extra i förhandssnacket, säger Robert Bergh vars världshäst Nahar är omgångens stora profil.
Fjolårets elitloppsvinnare fyller tio år vid årsskiftet men några ålderskrämpor går inte att skönja hos den elvafaldige miljonären.
– Nahar är egentligen alltid toppfin. Det var bara i våras efter lång vila som han var lite annorlunda och inte riktigt sig själv ett tag, men efter det har han varit sig lik och nu är han inne i en väldigt fin period, säger Robert Bergh.
Att Nahar är inne i en fin period är det minste man kan säga. Näst senast krigade han hem gulddivisionens final på världsrekordet 1.10,5 (2 140 meter, autostart) och i onsdags vann han ett V86-lopp med en gäspning.
– Det har flutit på bra, konstaterar Robert Bergh, som inte räds motståndet i lördagens gulddivision hemma på Bergsåker.
– Man får vara tacksam. Normalt sett är det svårare motstånd i gulddivisionen.

”Skulle trycka grönt”
Banunderlagen är luriga såhär års men Nahar visade senast att han fungerar bra med broddar i skorna. Det troliga är att det krävs broddar den här gången också, även om väderprognoserna utlovar varmgrader i slutet på veckan.
– Förut var det läge att köra broddfritt på Bergsåker när det blev dagsmeja men efter omläggningen av banan har det blivit fastare i backen. Men broddar är absolut inget problem för Nahar och jag ser hellre att det blir hårt än tungsprunget.
Nahar är ingen startkatapult och det enda lilla minuset inför lördagens start är att han lottades till det innersta startspåret i åttahästarsfältet.
– Alla andra spår hade varit bättre men jag får väl se till att inte bli kvar där inne. Det är ett litet fält och även om jag måste ta det lugnt från start kommer vi inte att hamna långt ner i kön.
Många miljondrömmar kommer stå och falla med Nahar på lördag. I tv-inslaget ”Vass eller kass” i TV12 på fredagar ger en panel sin syn på vilka favoriter som är de starkaste singelstrecken. Att Nahar blir favorit är ställt utom allt tvivel. Likaså vilken knapp Robert Bergh skulle trycka på om han var med i panelen.
– Om jag var med i Vass eller kass skulle jag trycka grönt på Nahar. Om allt flyter på ska han ha bra chans.

”Spets och slut”
Nahar får sällskap in till banan av elva stallkamrater och Robert Bergh låter uppåt på flera av dem. Så här kommenterar han sin V75-armada:
7 Super Thirst (V75-1) har varit bra i de tre lopp han har gjort för mig. Jag trodde att det skulle bli mer bingo för honom barfota runt om senast men han gjorde det ändå bra och det är positivt att han definitivt är lika bra på brodd. Men kapacitetsmässigt möter han några som är för bra för honom den här gången.
11 Hankypanky Pagan (V75-1) gjorde det jättebra som tvåa i förra veckan efter en paus, men för hennes del är min känsla att brodd är ett minus. Dessutom tror jag inte att hon skulle rå på de här hästarna från spår elva ens med optimal balans.
2 Nordsjö Douglas (V75-2) gick med bakskor senast och det är ett klart minus för honom. Förra året ställde vi av honom när det började krävas brodd. Vi får hoppas på mjukare bana så att han kan gå barfota bak men det går troligen inte. Distansen och bakskor är två viktiga punkter som talar emot honom den här gången.
1 Beautyson (V75-4) tillhör dem jag tror mest på efter Nahar. Beautyson gick en 1.12-tid på bra sätt med vinterskor när han vann senast. Han började tävla barfota för mig och han har gjort det bra, men han levererade lika bra med brodd. Ytterligare ett plus var att han var otroligt fin bakom startbilen och kort distans funkade ypperligt för honom. Här luktar det spets och slut lång väg faktiskt.
8 Digital Archive (V75-4) har en högre högstanivå än Beautyson men frågan är hur han löser utgångsläge och distans. Han var otroligt fin i comebacken senast och distansen ska inte vara något problem om han är i ordning i travet. Löser han brodden kan han duga men jag tycker att det är stor fördel Beautyson som förutsättningarna ser ut.
13 Tricky Track (V75-5) gör topplopp varje gång och det här ser ut som en bra uppgift åt honom. Även om han är lite spänd kan han komma iväg bra därifrån och med sin styrka kan han räcka långt.
14 Geisha Sund (V75-5) var också riktigt bra senast. Förutom sensommaren i år har hon alltid varit en vinterhäst och hon funkade helt perfekt med brodd senast. Jag tycker att mina två har likvärdig chans.
9 Poker Kronos (V75-6) ströks senast för en bagatell. Han har tränat på hela tiden och känns bra. Spåret är bra åt honom. Han kan öppna rätt så bra bakom bilen men är lugn och trevlig bakom hästar så det är tacksamt ha niondespår med honom.
11 Valnes Chilly (V75-6) håller också bra form men har inte tävlat med brodd så jag vet inte hur hon köper det. Hon har varit med i tuffa lopp och gjort det bra så funkar hon på brodden och får rätt resa kan hon vara med där framme. Men det är nog fördel Poker Kronos. Han är mer komplett.
8 Financial Dust (V75-7) gjorde ett jättebra lopp direkt efter uppehåll senast. Han är en fin häst som ger ett allt rejälare intryck hela tiden. Utgångsläget är svårt men samtidigt är det jättebra distans åt honom och det är en viktigare komponent än spåret för hans del. Han tillhör också dem som jag tror mest på inför lördag.
10 Elegance Brodde (V75-7) är bankänslig och därför har han fått tävla mycket i södra Sverige. Han kommer inte se lika hurtig ut på brodd men han får gå ut nu när det är hemmaplan. Annars har han gjort det bra på rikstoton och vuxit in i nya rocken.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.