Ohlsson tar semester inför V86 och kuskligans avgörande

299

ulf ohlsson travsverige

Ulf Ohlsson hotar Björn Goop om förstaplatsen i den allsvenska kuskligan men väljer att ta en två veckors lång semester. På onsdag har han två bra chanser i V86.

Han är på väg mot ett rekordår och hotar Björn Goop om förstaplatsen i den allsvenska kuskligan.
Då drar Ulf Ohlsson iväg på en två veckors lång lyxkryssning.
– Jag har ändå ingen chans. Björn jobbar hårdare än vad jag gör och är värd att vinna, säger Ohlsson som kör två heta segerkandidater i V86.

Det senaste decenniet har Björn Goop dominerat den allsvenska kuskligan och blivit champion tio år i rad. Han har oftast varit överlägsen men i år har Ulf Ohlsson skuggat honom på nära håll och till och med varit uppe i ledningen vid några tillfällen. Med en månad kvar av året så skiljer det endast tre segrar mellan de båda sulkygiganterna. Björn Goop leder med 321 segrar tagna i Sverige, per den 30 november, tätt följd av Ulf Ohlsson som har 318 segrar. Detta efter att Ohlsson slog till med 13 vinster förra veckan och då knappade in en del på Björn Goop som då vann nio lopp.
– Det har gått fantastiskt bra i år och nytt rekord för mig vad det gäller segrar. Förra veckan var också riktigt bra. Trots att jag var ledig en dag så blev det 13 segrar, säger Ulf Ohlsson.
Du har vunnit massor av banchampionat men aldrig blivit allsvensk champion. Nu har du vittring med bara tre segrar bakom Goop och en månad kvar. Hur känns det?
– Det känns faktiskt ingenting. Jag har ju ändå ingen chans att vinna. På söndag åker jag utomlands i två veckor på semester.

Lyxkryssning med sambon Elin

Du har inte haft någon fundering på att slopa semestern för att lyckas erövra den åtråvärda titeln som innebär guldhjälm nästa år?
– Nej, det är så här att Björn har ett så stort stall och kan styra det här som han vill. Skulle det bli hårt i slutet av året så har han ett stort stall bakom sig. Själv vet jag inte alls vilka hästar jag får köra från vecka till vecka.
– Dessutom så ställer min sambo Elin Gustavsson upp så mycket för mig att hon är värd att få något tillbaka. Nu hade vi bokat den här semestern sedan tidigare och man kan inte bara tänka på sig själv hela tiden. Det hade heller inte varit roligt att ställa in semestern och så kanske man ändå torskar championatet med några få segrar till slut, menar Ohlsson.
Vart går semestern?
– Först blir det några dagar i Florida och sedan ska vi åka på en kryssning i Östra Karibien med en lyxbåt. Man behöver en andhämtning för att känna sig motiverad inför nästa säsong. Vi åker på söndag och är borta i två veckor. Min första dag som jag kör igen blir den 21 december.
– Jag hade även semester i våras i två veckor då vi var i Florida och bland annat hälsade på Åke Svanstedt. Så med tanke på att jag har varit borta i en månad i år är jag såklart väldigt nöjd med att det har blivit så här många segrar. Man känner sig nästan som en vanlig arbetare som tagit en månads semester, ha, ha.

”Björn jobbar hårdare än jag”

Men innerst inne, hade det inte varit kul att snuva guldhjälmen på Goop nu när du är så nära?
– Jag har sagt det hela året och säger det igen. Jag tycker att Björn är absolut värd att vinna den här titeln igen. Samtidigt som det har gått jättebra för mig i år och jag är så nära så har jag aldrig trott på någon chans att vinna. Goop kommer att sitta tryggt på tronen även i år.
– Björn jobbar mycket hårdare än vad jag gör. Jag är imponerad av hans arbetskapacitet då han driver ett stort stall och både tränar hästarna och samtidigt kör lopp nästan varje dag.
Men nog jobbar du rätt hårt också?
– Jo, jag tycker också att jag jobbar hårt men inte på samma sätt som Björn eftersom jag inte tränar några hästar. Idag (måndag), har jag exempelvis inte gjort någonting ännu, mest bara slöat. Jag har varit kvar i Örebro efter tävlingarna igår och ska köra i Karlstad ikväll.
– Jag har varit och tränat på gymmet som jag brukar göra och två gånger i veckan kör jag med PT hemma. Det gäller att hålla igång kroppen och hålla sig mjuk och fräsch. Det sliter ändå en del på kroppen det här kuskandet och det gäller även att träna i förebyggande syfte.
Vilka är höjdpunkterna för din del i år?
– Det var dels när jag tog min 4000:e seger och även när jag tog hem mitt 67:e banchampionat och passerade Olle Goop om att ha vunnit flest championat genom tiderna.
– Segern med Fire To The Rain i Ulf Thoresens Minneslopp i Jarlsberg och Canaka B.F. i EM för ston var också två höjdpunkter. Segerprocenten för mig är också bättre i år än den tidigare har varit, säger Ohlsson.

”Inga flyttplaner längre – men köpt lägenhet”

I fjol blev du historisk när du blev champion på åtta olika banor. Hur ser det ut i år?
– Jag vet inte riktigt, jag leder på sex, sju banor men nu lär jag gå miste om ett par kanske när jag åker på semester.
Du har tidigare pratat om eventuella flyttplaner från Bergsåker. Att det hade underlättat med alla resor genom att bo mer centralt i kanske Stockholmstrakten. Något nytt på den fronten?
– Jag har köpt en lägenhet i Knivsta, en nyproduktion som blir klar till sommaren. Den kommer jag att ha som en övernattningslägenhet och jag har inga flyttplaner längre. Det fanns lite funderingar tidigare men det är bra väg till Stockholm från Sundsvall och nu när jag får den här lägenheten så underlättar det mycket. Så jag kommer nog att bli Bergsåker trogen framöver.

”Kör två V86-hästar som kan vinna”

Innan Ulf Ohlsson reser iväg på semester så väntar som vanligt en intensiv vecka. Han kör lopp varje dag från måndag till lördag och totalt kör han 52 hästar. I onsdagens V86-omgång kör Ohlsson två hästar på Solvalla som båda kommer att bli hårt betrodda. Dels är det färske V75-vinnaren Underpaid Hanover och även Rugiada dei Rex som går ut i det avslutande Big Noon-Pokalen.
– Jag kör två hästar som kan vinna och båda ska med på kupongen, säger Ulf Ohlsson.
– Underpaid Hanover (V86-4) körde jag under elitloppshelgen och var tvåa med som knappt slagen. Det är en fin häst och då avslutade han fantastiskt bra. Senast visade han ju fin form vid V75-segern och från ett bra läge måste han räknas i den här klassen, även om jag inte har hunnit studera något motstånd. Men på det han har visat så borde han kunna vara med långt framme och han visade även senast att han är snabb ut.
– Rugiada dei Rex (V86-8) känner jag väl till då jag har kört henne och varit tvåa och trea med en massa gånger. En jättefin och jättetrevlig häst som höll starkt senast efter en stenhård öppning. Hon gör ofta bra lopp och är ofta med där framme. På den formen hon visade senast måste hon räknas igen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.