Årets rookie i Elitloppet

93

Årets rookie i ElitloppetTjacko Zaz har aldrig tidigare mött de bästa, men på söndag går han ut i Elitloppet som Sveriges snabbaste häst i år. Foto av Kanal 75

För V75-publiken är Tjacko Zaz (V75-3) ett välkänt namn.
I vintras gick han från klarhet till klarhet och vann försök och final – i bronsdivisionen.
Sug på det.
B-r-o-n-s-d-i-v-i-s-i-o-n-e-n.
Hästen är med sina 970 381 kronor på vinstkontot inte ens uppe i den näst högsta klassen i V75. Årets rookie i Elitloppet.
På söndag ställs han mot hästar som har tjänat tiotals miljoner kronor.
– Det är kul att man tar med hästar som är under utveckling och på väg upp i eliten. När han kom till oss förra sommaren trodde jag aldrig att han skulle starta i Elitloppet i år, men han visade att han tillhör den högsta klassen när han gick så otroligt bra direkt efter vinterträningen, säger Tjacko Zaz tränare Timo Nurmos.

Respektingivande årsdebut
Tjacko Zaz imponerade väldeliga i sin årsdebut i slutet av april. Trav-Sverige stannade liksom till och bara gapade när han efter fyra månaders tävlingsuppehåll gick ut i V75 och dräpte till med sanslösa 1.09,5.
– Han hade inte tränat under 1.20 en enda gång inför det så jag var självklart också överraskad. Jag visste inte ens att han kunde gå så fort.
Segern var hästens femte raka och den bländande prestationen gav honom en plats i Elitloppet. Där lottades han till ett fint fjärdespår i det första försöket.
– Han är under kraftig utveckling och har tränat fint efter årsdebuten. Normalt borde han gå framåt med loppet i kroppen och vi måste vara nöjda med att han fick ett bra utgångsläge.

Legendar i sulkyn
Svenske toppkusken Björn Goop körde Tjacko Zaz senast men då han är upptagen med Cruzado Dela Noche i försöket på söndag hoppar en ny kusk upp i vagnen. En minst sagt värdig inhoppare. Legendariske jänkaren John Campbell, som vann Elitloppet med Mack Lobell 1988, ska sköta tömmarna bakom Tjacko Zaz.
– Det är en kusk jag gillar, han har kört några hästar, säger Nurmos.
Kommer du att ge honom några körorder?
– Självklart måste vi prata lite om hästens egenskaper. Han är mycket startsnabb och naturligtvis måste man utnyttja det. Jag ser honom gärna på innerspår. Men taktiken bestämmer Campbell.
Vilka möjligheter tror du att Tjacko Zaz har?
– Det är det tuffaste försöket och det blir inte lätt att komma med till final, men han får rutin också och jag hoppas att han är med i Elitloppet nästa år igen.