Elitloppsdrömmen som blev sann

182

elitloppsdrömmen

För 13 år sedan träffades Katja Melkko och Janne Soronen i publikhavet på Solvalla.
På söndag har de själva med en häst i Elitloppet.
Finske startkatapulten Elain Web kan ge paret sitt livs upplevelse. Elitloppsdrömmen blev sann!
– Vi har alltid drömt om en riktigt bra häst och nu lever vi den drömmen, säger Melkko.

I finska Lumijoki, 120 mils bilväg från Solvalla, bor det 2 000 personer. Och en topphäst. Elain Web (V75-4) imponerade så mycket när han blåste till ledningen och höll till fjärdeplatsen i Finlandia-Ajo att Solvalla gav honom en av de 16 hett eftertraktade elitloppsplatserna.
– Det var tur att jag satt ner när vi fick inbjudan. Jag kunde inte tro det, men det var sant, säger Katja Melkko och fortsätter:
– Det är så stort! Varje dag och överallt, när jag köper mat och så, frågar folk hur Elian mår.

Fick hästen av uppfödaren
Mycket runt Elian Web är speciellt. Att hans tränare och kusk träffades i vimlet under elitloppshelgen är en sådan sak. En annan är att Katja Melkko från början köpte en annan häst åt de nio delägarna. Men då den hästen tidigt blev skadad fick de en annan häst av uppfödaren, Elian Web. I Melkkos vård har hästen utvecklats till en toppindivid som i fjol blev utsett till Årets häst i Finland efter seger i det finska travderbyt.
– Han har perfekt psyke och fin fysik. Och han har fart. Hur mycket fart han har i sig vet vi inte, men springa är enkelt för honom.
På söndag lär Elian Web få visa prov på sin fart. Det är en formtoppad häst som kommer till Solvalla.
– Han var väldigt bra i senaste jobbet. Han är i form, bättre än förra starten.

”Elian och Janne hör ihop”
I Finlandia-Ajo kördes Elian Web av toppkusken Jorma Kontio med över 5 000 segrar bakom sig. På söndag är det Katja Melkkos sambo Janne Soronen med 160 triumfer på kontot som sköter tömmarna. Att pressen skulle bli för hård för Soronen är emellertid uteslutet enligt hans sambo.
– Han är ”iceman”. För oss var det inte en så stor fråga som folk verkar tro att han skulle köra. Janne har kört i alla lopp tidigare. Elian och Janne hör ihop.
Spår åtta i försöket är ingen höjdare men å andra sidan var det precis vad Elian Web hade när han stack till spets i Finlandia-Ajo. Utgångsläget är i alla fall inget som får Katja Melkko att hänga läpp.
– Vi är så tursamma att vi är där. Det är så många bra hästar och Elian hör hemma där. Jag kan inte föreställa mig hur det blir på söndag och jag kan fortfarande inte förstå att min häst är med i Elitloppet. Det har jag alltid drömt om och nu när den dagen kommer känns det helt fantastiskt. Jag lever min dröm nu.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelÅrets rookie i Elitloppet
Nästa artikelKarlsson: ”Är bästa kusken i Elitloppet”