Assisterande barnmorska när V75-favoriten föddes

262

assisterande_trav

Hallå där…
…hästfotograf Claes Kärrstrand som jobbar med V75 på Axevalla i helgen och kanske får anledning att föreviga hästen som han fått uppkallad efter sig, 10 Claes Boko i V75-7.
– Jag får väl hålla lite på honom tänker jag. Jag var nämligen assisterande barnmorska när han föddes.
Claes Boko, född 21 maj 2005, är förhandsfavoriten i den sista V75-avdelningen, körd av Erik Adielsson och tränad av Stig H Johansson. Berätta mer.
– Min sambo Liz (Brandeborn) jobbade på stuteriet Boko när han föddes och den gången var jag med och drog ut honom. Boko döper sina hästar efter alfabetet och C var aktuellt det året. ”Då får han väl heta Claes då?” sa jag till John Bootsman. Och så blev det.

Minns du något av Claes Boko som nyfödd?
– Han var fin redan som liten. Claes Boko blev inte precis den största hästen i världen som vuxen. Men han är jäkligt fin och har ju tjänat över en miljon.

Du fick din första hästbild publicerade 1964 och har fotograferat sportens alla stora hästar och människor världen över. Finns det fler hästar som blivit uppkallade efter dig?
– Det fanns en i Amerika för många herrans år sedan som hette Karrstrand Hanover. Men det var en räv det och han blev valack. Det var amerikanske journalisten Dean Hoffman som kom på det där.

Du har jobbat över hela världen. Favoritland i travsporten?
– Frankrike är nog favoritlandet. Jag gillar kulturen med de franska hästarna och stuterierna där nere. Skulle jag flytta någonstans så skulle det bli till Frankrike. USA däremot har jag slutat åka till. Arbetsförhållandena under Hambletonian är verkligen inte bra. Jag finner ingen anledning att åka över och slåss för att få arbeta.

Bilden vi har på dig visar en man som gjorde sitt 35:e raka Prix d’Amerique i Paris nu i januari. Du borde kunna en del om det loppets historia?
– Skapligt. Det har varit många fina tävlingar. Ourasi var ju outstanding (segrare 1986-1988 samt 1990). Ideal du Gazeau, Lutin d’Isigny och Bellino II är andra fina fransmän.

Det finns väl inte så många av sportens stora som du i n t e fotograferat i ditt liv?
– Inte av de allra mest kända på senare år i alla fall.

I branschen är din röst väldigt känd också. Du låter nästan exakt som skådespelaren Sven Wolter!
– Ha, ha. Men det var mer förr som jag fick sådana kommentarer. Jag är född och uppvuxen i Mölndal. Jag var travtränare på Åby innan jag blev fotograf, med licens på Åby mellan 1972 och 1978.

Om nu Claes Boko vinner V75 på lördag måste det ju ordnas med de andra fotograferna på plats så att de tar en bild av dig och hästen – det vore synd om du bara skulle befinna dig bakom kameran en sådan gång.
– Det kanske går att ordna i så fall.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 2014-02-15: Peters heta chanser i Miljonjakten
Nästa artikelD.D – Tipset Romme Fr 2014-02-14