ATG:s avtal med staten förlängt

221

Trav- och galoppsporten har i dag förlängt nuvarande avtal med staten med tre månader.
Det är andra gången i år som avtalet förlängs med några månader.
Förra tillfället var i juni.
Avtalsperioden gäller från den 1 november 2013 fram till den 31 januari 2014.

image
– Vi har kommit en bit på vägen, men mycket återstår. Regeringen har för första gången förstått våra behov och avser att tillsammans med oss se över hela vårt avtal från grunden, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.
Den havererade spelpolitiken i Sverige har varit ett centralt ämne under förhandlingarna med staten.
– Ytterst handlar det om att ta ansvar för en näring som skapar 30 000 jobb och som är en populär fritidssysselsättning för hundratusentals människor i Sverige, men med nätspelets explosiva utveckling gäller en ny verklighet på en ny marknad som i dag allvarligt hotar hästsporten, säger Svensk Galopps ordförande Hans Hansson.

En snedvriden konkurrenssituation
I förhandlingarna har trav- och galoppsporten främst drivit olika förslag för att öka ATG:s konkurrenskraft. Oreglerade aktörer som vare sig betalar skatt i Sverige eller något till trav- och galoppsporten växer mycket snabbt och svarade för cirka 50 procent av hela den svenska nätspelsmarknaden 2012. Detta har skapat en helt snedvriden konkurrenssituation. ATG-modellen som skapades för 40 år sedan är urholkad och fungerar inte längre. ATG har tappat en miljard kronor på två år och det slår direkt hårt mot hästsporten.

Skapa förutsättningar för livskraftig hästsport
Nu återstår ett hårt arbete fram till 31 januari 2014 för att säkerställa att det kommande avtalet tillgodoser trav- och galoppsportens behov. Hans Ljungkvist och Hans Hansson är försiktigt optimistiska.
– Spelmarknaden var ett monopol då ATG skapades 1974 med ett stort statligt inflytande över sporten. Vi har lappat och lagat i tidigare avtal, men i dag är situationen en helt annan och vi skall nu se över hela ATG:s roll, dess styrning och villkor att verka på spelmarknaden samt alla övriga åtaganden. Allt för att forma ett konkurrenskraftigt modernt ATG och skapa förutsättningar för en långsiktigt livskraftig hästsport i Sverige.

Fakta:
Den svenska modellen för spel på hästar innebär att ATG:s hela överskott från spelet går tillbaka till sporten och de aktiva. Varje spelad hundralapp ger oss drygt 12 kronor och den modellen skapar förutsättningar för Sveriges 37 trav- och galoppbanor, tiotusentals aktiva och en folkligt förankrad sport med intresserade över hela landet.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Föregående artikelInför V75: Kolgjini ger tidigt besked om skadan
Nästa artikelNästagångare 26-30 oktober