Inför V75: Kolgjini ger tidigt besked om skadan

221

Lutfi Kolgjini skadade axeln vid onsdagens olycka på Solvalla och är osäker på om han kommer att kunna köra i V75 hemma på Jägersro.
– Jag är alldeles svullen och har ont. Om jag ska vara med eller inte avgör jag under fredagen. Det är schysstast mot spelarna om de får besked så tidigt som möjligt.

skadan
Det blev otäcka scener i ett av loppen på Solvalla på onsdagskvällen då hästen Charlie Palema plötsligt slutade fungera varvet från mål för Anders Svanstedt.
Ekipaget vinglade ner i banan och krokade ihop med Lutfi Kolgjini som satt på innerspåret med sin Maffioso Face.
Charlie Palema visade inga livstecken när han föll ihop på innerplan. Fyraårige Maffioso Face från Jägersro-stallet kom lös och slog sig fri från sulkyn.
– Maffioso hade lite skavanker och han var lite seg i dag, men inga allvarliga skador. Hästen kommer absolut inte att starta på flera månader. När de varit med om en sådan här grej blir hästarna ofta chockade och det gäller att få tillbaka dem mentalt, säger Lutfi Kolgjini som själv skadade sig i en axel i samband med fallet.
Dagen efter är det stelt och svullet. Vem som ska köra de två hästarna han är uppsatt på inom ramen för V75 på lördag vill han vänta med besked om.
– Kanske kör jag, jag vet inte. Men det känns inte så i dag i alla fall. Det tog 45 minuter att duscha, klä på sig och borsta tänderna i morse. Axeln är alldeles svullen och jag käkar värktabletter. Senast fredag eftermiddag avgör jag hur det blir.

”Dog direkt”
Anders Svanstedts häst Charlie Palema ska obduceras. Lutfi Kolgjini är dock säker på att fyraårigen dog omedelbart.
– Han var död redan när han kom farande mot mig. Så jag är säker på att det var något som brast i hästen. Direkt när vi föll i marken gnäggade han och det var det sista. Sedan var det slut. Det är så tragiskt. Men det här kan hända en människa, det kan hända en häst – och det är ingenting vi kan göra något åt.
Olyckor som den på Solvalla är mycket ovanliga i sporten. Kolgjini tippar att han varit ute för tre eller fyra allvarliga olyckor under tävling.
– Och då har jag väl kört kanske 20 000 lopp i mitt liv. Jag hade riktig änglavakt på Solvalla. Hade vi legat lite längre fram hade vi fått hästen över oss.

Mikael Wikner