Åtta ekipage gör upp i Citytravet 2014

93

citytravet 2014

Maffioso Face och Lutfi Kolgjini är ett av de åtta ekipagen i Citytravet i centrala Göteborg på torsdagen.Foto av LARS JAKOBSSON

På torsdag smattrar hästhovarna på Avenyn.
Travsporten intar Göteborg med åtta hästar och lika många av landets främsta kuskar.
Här följer en presentation av deltagarna i Citytravet.

Häst mot häst, kusk mot kusk, 250 meter rakt fram i 50 kilometer i timmen – mitt i stan.
På torsdag 17.30 smäller startskottet för Citytravet, ett unikt evenemang i folkhavet under Kulturkalaset i centrala Göteborg.
Tävlingsbanan löper längs Nya Allén med start på Avenyn och målgång vid restaurang Trädgår’n.
Upplägget är en utslagstävling med kvartsfinaler och framåt.
Varje enskilt ”lopp” innehåller två ekipage och avgörs i bäst av tre heat.
Hela evenemanget kommer att direktsändas i TV12 med programledarna Lasse Granqvist och Johan Arneng.

Deltagarna i Citytravet:

Lopp 1
Häst: Jocasta Lane
, sjuårigt sto som vunnit sex lopp och tjänat 417 400 kronor.
Lovade mycket som yngre och tog fyra raka segrar inklusive en på V75 under våren 2012. Skadades, men har återkommit på tävlingsbanan för sin nya tränare Camilla Jonasson.
Kusk: Johnny Takter, 55 år.
Blev landets segerrikaste kusk redan 1984 och har tillhört elitskiktet sedan dess. Vunnit storlopp i otaliga länder, flertalet i USA där hans bror Jimmy är en av de ledande tränarna. Har över 3 000 segrar och vann Elitloppet med Iceland 2010. Catchdriver som inte tränar hästar själv.

Häst: Max Prix, tolvårig hingst som vunnit åtta lopp och tjänat 2 126 988 kronor.
Fältets mest meriterade deltagare. Upplevde karriärens höjdpunkt som fyraåring då han slutade tvåa i Europaderbyt och tjänade över en miljon kronor. Har krigat vidare oförtröttligt och går nu sin sista säsong på tävlingsbanan.
Kusk: Anders Svanstedt, 28 år.
Son till 2000-talets ledande travtränare Åke Svanstedt som tog över träningscampen i Kvänum då denne i fjol flyttade till USA. Framgångsrik lärling och har under sin första säsong som tränare redan tagit plats på topp 30-listan i landet. Har god erfarenhet av liknande tävlingar då han segrade i gatutravet i Tidaholm 2007.

Lopp 2
Häst: Million, nioårig valack som vunnit tolv lopp och tjänat 304 452 kronor.
En travets vagabond som tävlat på 26 olika banor. Dessutom sällsynt slitstark med 30 starter per säsong de senaste åren, exceptionellt mycket för en travare. Har dessutom provat på travridning och får nu lägga ytterligare en tävlingsform till meritlistan.
Kusk: Joakim Lövgren, 48 år.
Född i en travfamilj och son till Jägersros flerfaldige champion Leif Lövgren. Blev professionell 1998 och har varit en av södra Sveriges ledande tränare i många år. Fick uppleva karriärens största stund då han vann Elitloppet med sin egen Brioni 2011.

Häst: Nerone Bigi, sjuårig valack som vunnit åtta lopp och tjänat 611 887 kronor.
Kom med sin tränare Bengt Holm från Italien 2012 och har trots att han sällan haft spelarnas förtroende visat sig duga väl i svensk konkurrens. Har två tredjepris på V75 och visade toppform i sin senaste start då han skrällvann till 62 gånger pengarna i loppet ”Citytravet” hemma på Åby.
Kusk: Veijo Heiskanen, 55 år.
Finländare som blev professionell i Sverige 1981 och redan då hade start i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique på meritlistan. Växte snabbt till en av de största och röstades fram som ”Årets tränare” i Sverige 1999. Slutade med travet under några år, men har gjort comeback och vann Åbys största lopp Olympiatravet tidigare i år med sin nye stjärna Solvato.

Lopp 3
Häst: New Esterel
, sjuårig valack som vunnit elva lopp och tjänat 630 533 kronor.
Italienare som specialiserat sig på monté, travridning, de senaste säsongerna. Vann hela sju lopp i fjol och tillhör eliten i landet under sadel. Får nu chansen att visa om snabbheten räcker till även med en sulky bakom sig.
Kusk: Jennifer Tillman, 30 år.
Sveriges segerrikaste kvinnliga kusk i fjol med 55 segrar. Tävlar med så kallad elitlärlingslicens vilket innebär att hon är anställd, men kör på samma villkor som proffskuskarna. Tog en V75-dubbel 8 september 2012 och vann även V75-final under elitloppshelgen i år.

Häst: Regina One, tioårigt sto som vunnit fem lopp och tjänat 932 986 kronor.
Hedersmärr som startat flitigt de senaste säsongerna och ofta på V75. Nära att stå för en av V75-historiens största sensationer då hon slutade tvåa på Färjestad i februari i fjol, spelad till 146 gånger pengarna. Gör sitt sista år på tävlingsbanan.
Kusk: Bo Falsig, 43 år.
Dansk som blev professionell travtränare i Sverige 2002. Håller till på Balltorp alldeles intill Åbytravet och har under de senaste åren växt fram som en av hemmabanans ledande tränare.

Lopp 4
Häst: Stong Reasons, åttaårigt sto som vunnit nio lopp och tjänat 678 650 kronor.
Ojämn häst som inledde karriären med att blanda galopper och segrar. Hade sin bästa säsong 2012 då hon skrällvann två V75-lopp till 80 respektive 25 gånger pengarna.
Kusk: Björn Goop, 37 år.
Sveriges mestvinnande kusk tio år i rad. Närmar sig 6 000 vunna lopp och jagar sin far Olle som landets segerrikaste körsven i historien. Driver tillsammans med denne ett stort träningsstall på över 100 hästar som i decennier varit ett av landets mest framgångsrika. Vann Elitloppet i år med hästen Timoko.

Häst: Maffioso Face, femårig valack som vunnit tre lopp och tjänat 511 905 kronor.
Härdad i tuffa årgångslopp och vann bland annat Breeders’ Crown-försök i fjol. Travade sitt rekord 1.11,3 i senaste starten. Yngst och sannolikt den i fältet som går den ljusaste framtiden till mötes på tävlingsbanan.
Kusk: Lutfi Kolgjini, 54 år.
Inte bara en av landets mest framgångsrika tränare och kuskar, dessutom den kanske största profilen på och utanför banan. Unghästspecialist som plockat fram fenomen som Viking Kronos, Going Kronos, Raja Michi och Mosaique Face – samtliga världsrekordhållare. Ensam travsportsutövare att få vara Sommarpratare i P1, 2012.

Robin Johansson

 

Föregående artikelHattrick för Robert Bergh på Dannero!
Nästa artikelSolvato drog nitlotten till Åby Stora Pris

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.