Australiens elitloppshopp på plats – efter 60 timmars resa

166

australiens elitloppshopp på plats – efter 60 timmars resa

Just Believe. Elitloppets med marginal mest långväga gäst.
Efter en resa bokstavligen runt hela Jorden har årets verkliga wild card nu kommit fram till Sverige.

 Det är lång väg från stallet i Myrniong, tio mil nordväst om Melbourne, till Sverige.
Men nu har årets mest långväga elitloppsgäst anlänt svensk mark. Just Believe har, tillsammans med tränarparet Jess Tubbs och Greg Sugars, äntligen nått Stig H Johanssons Stora Alby där man ska förbereda sig inför karriärens största utmaning.
– Vi kom fram i natt, vi har väl hos Stig H runt klockan 2.30. Men det har gått väldigt bra, allt är fint med hästen och han är på gott humör, säger Greg Sugars då vi når honom under fredagsförmiddagen.
Att transportera Just Believe till sin slutdestination har varit en strapats.
I runda slängar 60 timmar har resan tagit för det australiska bidraget. Och de flesta färdmedel som finns att uppbringa har använts. Transport, flyg och färja har fört hästen och hans följe fram.
– Ja, det har varit en väldigt lång och krävande resa. Vi började med att åka till Bangkok, vidare till Doha (i Qatar, reds.anm.) för att byta plan och sedan hela vägen till Amsterdam. Därefter landvägen genom Tyskland, där det blev färja till Danmark, sedan över bron till Malmö och slutligen hit till Stockholm.
Så hur är allt med Just Believe efter maratonresan?
– Han känns väldigt bra, han tog den här resan på ett mycket bra sätt och åt och drack som han skulle. Nu blir det att låta honom få några dagar att relaxa på, men sedan får vi träna, försöka sätta honom i perfekt skick, förmodligen blir det något tuffare jobb i mitten av nästa vecka.

Hoppas på lycka med spårlottningen
Just Believe har starka meriter från ”down under”. Valacken, som är efter den franska avelshingsten Orlando Vici, har vunnit de största loppen som går i hemlandet och Nya Zeeland. I fjol blev det triumf i Interdominion-finalen och i år i Australian Trotting Grand Prix och finalen av Great Southern Star. Men hur står sig åttaåringen, som nu blir den tredje hästen från Australien att starta i Elitloppet, mot den konkurrens som väntar på Solvalla den 28 maj?
– Det är svårt förstås att bedöma hur bra de europeiska hästarna är, men jag får förmoda att de är lite bättre. Vi vet att motståndet är tufft, de är riktigt snabba. Jag tror mycket avgörs för oss hur bra spår vi lottas till; skulle vi få ett av de bättre spåren så har vi förhoppningar på att kunna ta oss vidare till finalen, men skulle vi få ett dåligt läge så blir det kanske svårare, säger Greg Sugars som också är kusk bakom Just Believe.
Hur stort är Elitloppet för er i Australien?
– Jag har följt det rätt så många år nu, det är jättestort, mycket publik på plats och en stor uppståndelse kring loppet. Vi ser verkligen fram emot att nu få bli en del av det.
Väntar det några andra lopp för er här i Norden under sommaren?
– Det är en möjlighet. Det finns ett par lopp som har nämnts för oss som tänkbara att vara med i, men mycket beror på hur han presterar i Elitloppet. Vi tar det först, så får vi se vad som väntar sedan.

Föregående artikelInför V75: Rosa skimmer runt Redén
Nästa artikelInför V75: Från Ålborg till Gävle i hopp om elitloppsplats

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.