Avgörande timmarna – mot drömfältet

25

När Markus Myron gick upp på söndagsmorgonen skulle fem platser till Elitloppet 2017 fyllas.

Ett par timmar senare var ”drömfältet” i hamn.

Nu berättar sportchefen om de avgörande timmarna under söndagen.

– Visst hade jag en Plan B, men den behåller jag för mig själv, säger han till Trav365.

Under söndagseftermiddagen hölls lottningen till Elitloppet 2017 i TV4.

Med den franske stjärnan Bold Eagle, den amerikanske stjärnan Resolve och svenskhoppen Nuncio och Delicious i startlistan så var det många som var överens – Elitloppet 2017 kan bli det bästa Elitloppet någonsin.

Men, när lördagen blev söndag så var det bara tolv hästar av totalt 16 som var klara – och det fanns frågetecken kring både Nuncio och Delicious, samtidigt satt Solvallas sportchef Markus Myron med tre rosa biljetter kvar i byxfickan – efter att lördagens segrare i Prins Daniels lopp på Gävle, Workout Wonder, nobbat en start i Elitloppet.

Nu berättar Markus Myron om de avgörande timmarna under söndagen – fram till ”drömfältet”.

Fick svar – på McDonalds

Visst fanns det indikationer, tecken, signaler, kring de båda superhästarna Nuncio och Delicious, men på söndagen då en start i Elitloppet skulle bli definitiv så visste ”ingen” om någon av de skulle komma till start i Elitloppet, inte heller Markus Myron.

– Jag har inte jagat varken Stefan Melander eller Daniel Redén, någonstans drar man sina egna slutsatser någorlunda. Jag hade räknat med båda hästarna, även om man inte kunde veta. Men, min inriktning på allt arbete var att de skulle vara med i Elitloppet bägge två, säger Markus Myron till Trav365.

När fick du veta att de skulle vara med?

– Delicious fick jag besked om tidigt på söndagen, när jag var på väg in till jobbet så stannade jag till på McDonalds för att köpa med mig lite frukost och i kön så skickade jag ett sms till Daniel Redén och bad honom ringa mig när det passade honom. Jag han knappt få maten innan han ringde mig och meddelade att Delicious skulle starta i Elitloppet, säger Markus Myron och fortsätter:

– Då hade jag den pusselbiten klar. Gällande Nuncio så ringde jag Stefan Melander några timmar senare och då svarade han att han satt och körde Nuncio och att han skulle återkomma med besked senare. Sedan dök det upp ett sms att han skulle starta.

Hade du en plan B, om någon av dom, eller rent av bägge, inte skulle komma till start?

– Den får jag nog hålla för mig själv, för då kommer man in på hästar som inte kom med i Elitloppet, och jag har satt en princip om att prata om de hästar som kommer med. Men visst hade jag det.

”Då ringde jag Redén”

Delicious och Nuncio i hamn, men det var fortfarande tre biljetter som skulle delas ut.

– Om vi börjar med Tjacko Zaz så var det den första kontakten jag tog på söndagsmorgonen, det loppet som han gjorde i comebacken på Åby var ett utropstecken som kändes väldigt stimulerande, sedan tyckte jag inte att det var riktigt läge att bjuda in direkt då. Det intrycket ville jag spara och ta med mig. När jag sedan satt med tre platser kvar och funderade över dom, då kändes Tjacko Zaz väldigt självklar. Den här dynamiken med supervärldsstjärnorna och en riktig uppstickare som inte ens har en miljon kronor på sig och som i april springer Sveriges snabbaste tid kändes spännande.

De andra två biljetterna?

– Twister Bi fick den andra av de tre biljetterna, i Prins Daniels lopp i Gävle i lördags så tyckte jag det var upploppet som var grejen, det var ett väldigt spännande upplopp. Workout Wonders spurt, var kanske det mest spännande, men där hade vi ju redan fått nej, och den andra som jag verkligen tyckte stack ut var just Twister Bi som blev fast från sitt innerspår och inte kunde ta sig ut, och han verkligen klättrade i ryggar hela upploppet ner och det såg ut som att han skulle explodera. Det kändes som att det där vill jag gärna ha med i Elitloppet, så jag ringde Jerry Riordan på söndagen och sedan var det klart, säger Markus Myron och fortsätter:

– Sedan kom vi till den tredje biljetten och det var inte lätt, det måste jag säga, men till slut någonstans så funderade jag på Daniel Redén och de hästar han har i sitt stall. Han har ju minst fem hästar av ren Elitloppskaliber och de två bästa var redan inbjudna. Jag slog en signal till honom och pratade om de här tre hästarna, Lionel, Wild Honey och In Vain Sund, och Daniels övertygelse var att som Elitloppshäst är In Vain Sund den som skulle ha störst chans av dessa tre, och då var det inte läge för mig att gå emot det, han känner ju sina hästar bäst.

Västerbo HighFlyer var inte med i diskussionen?

– Nej, det var han inte, även om det också är en av de hästar som visat fart och kvaliteter under våren. Man häpnar över hur många fina hästar som Daniel Redén har i sitt stall.

”Jag skulle ljuga”

På söndag avgörs Elitloppet 2017, 16 hästar representerade av sju nationaliteter slåss om evig ära och berömmelse, en plats i historieböckerna, och ett förstapris på tre miljoner kronor. Många har kallat årets startfält det bästa startfältet någonsin i ett Elitlopp.

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag är otroligt nöjd och glad över det fält vi kan presentera nu på söndag, det är över alla förväntningar som jag tycker man kan ha, sedan är jag så klart färgad då jag jobbar med det. Men, jag kan samtidigt säga att vi gör vårt yttersta för att få till ett så bra Elitlopp som möjligt men det blir aldrig bättre än de hästar som finns tillgängliga, och i år hade vi turen att några av världens bästa bestämde sig för att matcha mot Elitloppet och det är så klart oerhört tacksamt i min roll, säger Markus Myron och fortsätter:

– Men man ska nog inte bli allt för hög, eller låg, från år till år hur startfältet blir, för mycket handlar om hur sporten ser ut för dagen. Nu får jag vara tacksam och glad att läget är som det är och att vi i mina ögon har fått ihop ett fält som är oerhört högklassigt.

Har du något drömscenario på söndag?

– Man vill ju att det ska bli bra och spännande lopp, men exakt hur behåller jag för mig själv. Alla får köra sina lopp i badkaret och ha sina drömscenarion. Det jag främst vill är att det blir ett bra och spännande lopp, det är huvudsaken, och att inte någon av de mest betrodda kommer bort genom startgalopp eller liknande, man vill se alla i så god form som möjligt och att de får chansen.

Något scenario du inte vill se på söndag?

– Det som jag precis var inne på, jag skulle inte vilja att några av de som det pratas mest om kommer bort redan i starten, det skulle ta ner upplevelsen, säger Markus Myron.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet