Treåringarna står i centrum när Solvalla på onsdagen drar igång sin elitloppsvecka och som vanligt när det handlar om unghästar spelar Svante Båth en ledande roll.
– Staro Lochlyn är den som har skaffat sig mest rutin i de lite tuffare loppen, men jag skriver inte av de andra två heller, säger Solvallatränaren, som utöver sin V86-trio även har ett starkt kort att spela ut i V75 på söndag.
Elitloppsveckan är här och hela trav-världen riktar blickarna mot Sverige, Stockholm och Solvalla. Nationalarenan värmer på onsdagen upp inför helgens tre dagar långa travfest med V86-tävlingar och första start är tidigare än vanligt, 19.20. De årliga ”auktionsloppen” för treåringar ska avgöras, två lopp för hingstar och valacker och två lopp för ston, och Svante Båth selar ut tre talangfulla djur. Först ut är Swarovski Broline (V86-2) från ett andraspår bakom startbilen. Hon har inlett karriären med en seger och tre andraplatser.
– Vi har försökt smyga igång henne och senast var hon ute i ett Breeders’ Crown-lopp. Hon kan öppna mycket bättre än vad hon gjorde då men det fanns ingen anledning att chansa eftersom det i första hand gällde att vara bland de sex främsta (det garanterar plats i höstens semifinaler reds.anm.).
– Hon kommer mer och mer och vi kommer att lätta henne bak en del den här gången för hon har en tendens till att vara ”rullig”. Hon kommer inte att göra bort sig och jag blir inte förvånad om hon dyker upp där framme, säger Svante Båth.
För tuff inledning senast
Även Pontiac S.W. (V86-4) har inlett karriären mycket lovande och vunnit två av sex lopp. Senast brände han som storfavorit men höll ändå starkt efter ett alldeles för snabbt inledningsvarv.
– Det blev fel. Erik (Adielsson) var tvungen att ge marschorder för att komma till ledningen och hästen tände mer på det än vad Erik hade trott. Efter 1.11,5 första varvet med tredjespår i första sväng gällde det bara att inte bottna hästen mer än han redan hade blivit. Nu vet vi att man måste tänka efter innan man ger honom marshorder.
Senast hade Pontiac S.W. sjundespår bakom startbilen. Den här gången drog han nummer fyra.
– Erik kommer nog inte att skicka iväg honom den här gången utan försöker nog vila lite på hanen. Men hästen har visat bra fartresurser så om han funkar fullt ut tror jag absolut att han är med där framme. Han är också en lite rullig häst och det är inte omöjligt att han också lättas bak.
”Hon ska räknas”
Den i V86-trion som Svante Båth tror mest på inför onsdagen är Staro Lochlyn (V86-6), trots att hon lottades till ett tiondespår. Hästen visade fin kapacitet redan som tvååring när hon vann ett AVST Trottex Auktionslopp samt Vinterfavoriten på Solvalla. I år har det blivit en seger på fyra starter. Senast galopperade hon som storfavorit i rygg på ledaren i första sväng.
– Vi valde att testa henne bakom bilen i provstarten och gjorde bedömningen att det var värt att prova och skicka iväg henne från start. Hon var snabb ut men Christoffers häst (Saranda Face) var snabbare och sedan blev det ett typiskt ”ungdomsmoment” när hon från fulla körorder skulle ta det lugnt. Så hon rullade över. Det är lite av hennes akilleshäl och även om hon redan har tjänat fina pengar behöver hon lära sig när hon ska springa för fulla seger och när hon ska slappna av.
– Bortsett från galoppen kändes hästen jättebra och hon kommer gå utrustad precis likadant igen. Om hon funkar tycker jag absolut att hon ska räknas.
Jim Frick en frisk fläkt
Treåringarna som Svante Båth selar ut på onsdagen står på hans träningscamp i Knivsta några mil norr om Stockholm, dit han flyttade en stor del av verksamhet 2015. Sedan dess fördelar han sin tid mellan Knivsta och gården i Kovland utanför Sundsvall, där han hållit till i många år.
– Jag har sökt dispens så nu har jag 26 timmar på dygnet. Och så hoppar jag över lunchen och då har jag 27, säger han skämtsamt på frågan hur han vid sidan av allt tävlande hinner träna hästar på två gårdar i olika delar av landet.
– Skämt åsido brukar jag i veckorna lägga två dagar på vardera ställe och den femte dagen där det behövs. Men det där är mer strukturerat på vinterhalvåret när vi startar mindre. På sommarn är det mer styrt av tävling.
Gården i Knivsta, Östuna, ägs av legendariske travtränaren Jim Frick. Han avvecklade sin egen verksamhet efter en allvarlig olycka på Solvalla 2010 men han tillbringar fortfarande tid i stallet.
– Han kommer ner så gott som varje morgon som han är där, de är en del i Dalarna också, och han har full koll på hur det går för hästarna. Jag glömmer till exempel aldrig när Deimos Racing som tvååring vann på 1.15,1 i Bollnäs. Då kom Jim ner dagen efter och skrattade och sa: ”Det där klarade du inte”. Jag förstod ingenting. Men det visade sig att Jims Colorado I.T. fortfarande hade svenska rekordet på 1.14,9. Sådan är han Jim, en frisk fläkt, säger Båth och skrattar.
Över miljonen insprunget
Till helgen kommer Jim Frick, som fått söndagens prestigefyllda kallblodslopp Elitkampen uppkallat efter sig, och naturligtvis även Svante Båth att vara på Solvalla. Båth har tre hästar med i lördagens V75-finaler och på söndag tar han ut Sveriges vinstrikaste treåring i år, Global Un Poco (V75-1), i Treåringseliten. Hingsten har vunnit fem av sju lopp och tjänat över en miljon kronor sedan årsskiftet.
– Han har gått jättebra och är jag väldigt stolt både över min matchning och ägarna som är väldigt lyhörda. Vi hade en sittning efter tvååringssäsongen och kunde bara konstatera att han sprungit på övermakten när han mött de bästa i kullen. Så när Margaretas Tidiga Unghästserie drog igång på Solvalla var det logiskt att köra på under vinter, vår och försommar. Det har gett väldigt bra resultat och planen vi hade har gått i lås.
Men än är ju inte säsongen slut…?
– Jag hoppas och tror att han kommer att tjäna fina pengar även resten av åren men nu är vi så att säga ”hemma” med marginal. Visst har han utvecklats men vi har också tagit fram de reserver vi hade och vi har matchat honom väldigt rätt.
För första gången i år ska Global Un Poco på söndag tävla över kort distans och det är av en anledning.
– Normalt är kanske 2 100 meter en bättre distans för honom men nu har vi en liten plan och det är att han ska komma ur det här loppet med så mycket spring i benen som möjligt. Jag tror nämligen att han har större chans att vinna korta E3 i sommar. Vi får se hur vi gör med långa E3 men till korta vill vi ha ordning på grejerna och den här starten är ett steg i den matchningen.
Även om hästen har ”matchats rätt” och ”planen har gått i lås” spänner alltså Svante Båth bågen även framgent för Global Un Poco.