Bankrullehantering för Hästspel

221

 

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/application-clc/Bankrullehantering.jpg

Har du ställt dig frågan varför du egentligen spelar på hästar? Är det för att du tycker det är kul  rent generellt samtidigt som du tar resultaten med en klackspark? Tippar du för att du är insatt i precis allt som handlar om hästar, och har ambitionen att bli vinstrik på lång sikt? Oavsett vad din ambitionsnivå är och oavsett hur spelen faller ut, finns det alltid några grundprinciper som du som spelare alltid måste falla tillbaka på. Här kommer vi att ge dig en kort guide som dels syftar till att ge dig en högre grad av spelmedvetande, och dels mer disciplin i ditt spel. Låt detta bli en grund som kan du bygga vidare på själv med mer analys och egen läsning. Artikeln är fokuserad på oddsspel på hästar, till skillnad mot totospel på trav. Principerna är dock desamma.

Bankrullehantering för hästspel

Hästspel kan tyckas vara ett spelsätt där man satsar en mindre summa för att vinna något större med en relativt liten bankrulle. Det är långt ifrån hela sanningen. Anledningen är du kan förvänta dig att rena vinnarspel inte går in lika ofta när det gäller högre odds. Det är ytterst få spelare som är långsiktigare vinnare. Om du har ambitionen att bli en konsistent vinnare måste du verkligen göra din hemläxa. Med det menar vi först och främst att förstå och ha respekt för hur viktig din bankrulle är i sammanhanget.

I all form av oddsspel måste du avsätta en kassa – en bankrulle – som är öronmärkt för ditt spel. Denna får absolut inte ha en inverkan på ditt övriga liv. På detta sätt kan du i grunden känna dig trygg och samtidigt vara mer fokuserad på att dina satsningar bara har att göra med hästspel – dina bets är aldrig ”måsten” för att du skall kunna överleva nästa månad eller betala en bilreparation om några dagar.

På nätet kommer du att hitta en uppsjö av intressanta oddsmöjligheter. Aktörerna är många, vilket gör det intressant för dig att placera ut din bankrulle på fler än en sajt. Dessutom finns det många nya alternativ som erbjuder attraktiva odds och välkomsterbjudanden. Självfallet måste du alltid tänka ur ett säkerhetsperspektiv och använda sig av de etablerade spelbolagen för odds på hästsporter. Värt att nämna i sammanhanget är att BetStars slog upp dörrarna i år för spel på hästsport. Även om märket är nyetablerat så ligger ett tryggt och välrenommerat bolag bakom satsningen.

All form av betting på hästar innebär alltid varians – på kort och lång sikt. Det är därför klokt om du avsätter lite mer pengar för ändamålet samtidigt som du håller ned de enskilda satsningarna. Vi rekommenderar att du satsar så lite som 2% av din totala bankrulle för varje individuellt lopp. Detta kan du förstås justera upp (och ned) utefter dina givna spel och spelformer (mer om spelformer nedan).

Edge visavi bankrulle

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/application-clc/Edge.png

Låt oss säga att du har talang för hästar och att du i de flesta fall har sunda spelidéer. Det kanske till och med är så bra att du har en ”edge”, det vill säga en fördel i varje spel du gör (engelsk benämning och definition: positive expected value). Oavsett hur bra du är på hästspel kommer inget att rädda dig om du inte har en god bankrullehantering. Att ha en edge är inte tillräckligt; du måste också en adekvat bankrulle för att överleva naturlig varians.

Så här kan vi se på situationen. Om du konstant hade möjligheten att satsa pengar med en edge på 10%, skulle du ha en fantastisk sits. Det är bara att fortsätta att satsa om och om igen – till slut kommer du att ha tjänat en stor förmögenhet. Men skulle det vara så att du hade en begränsad bankrulle på 1 000 kronor och var tvungen att satsa 500 kronor på varje individuellt lopp skulle du befinna dig i ett förlust läge. Även om du konstant spelar med 10% i edge, kommer du inte att kunna slå variansen som enligt sannolikhetslagarna kommer att slå in. Du kan helt enkelt inte räkna med att du sätter just det nästa bettet.

På grund av en dålig bankrullehantering kommer en stark edge att förvandlas till förlorande situationer. Det som krävs är därför strikta och disciplinerade riktlinjer för hur du skall hantera din bankrulle – viktigast av allt är att du verkligen följer dem principfast. Gör du det kommer du helt klart ha en chans att bli en vinnande spelare på all sorts hästsport.

Rekommenderad bankrulle för hästspel

Som vi nämnde inledningsvis måste du avsätta en summa pengar som endast avser ditt spel på hästar. Det är pengar som du absolut måste ha råda att förlora. Punkt slut. Hur mycket pengar det handlar om exakt kan bara du svara på. Det beror bland annat på saker som:

  • Hur seriöst inställd du är till ditt spel och vilka mål du har för din bankrulle. Hur stor skall den vara om till exempel ett år?
  • Även om du har målet att bli en proffsspelare, är det rimligt att du kan lägga ned den tid som krävs på analys och oddsvärdering för att du konstant skall du kunna ha en edge?
  • Vilka sorters spel(marknader) det handlar om. Är det endast vinnarodds eller är det andra former av spel såsom asian handicap eller head2head? Olika spelformer har olika inverkningar på variansen.

Om du anser dig vara nybörjare eller amatör är det på tiden att börjar agera som ett proffs redan idag. I grunden skall du vara modest och konservativ. Som tidigare poängterat gäller att du aldrig satsar mer än ett par procentenheter från din totala bankrulle. Har du en bankrulle på 10 000 kronor innebär det alltså att du inte satsar mer än 200 kronor per enskilt spel. Skulle något kännas mycket bra att spela kan du naturligtvis justera upp procentsatsen något. En vanlig tumregel är dock att man aldrig får gå över en gräns på 10% av den totala kassan.

Det gäller att förstå att du måste kunna leva på ditt spel. Detta innebär således en betydligt större bankrulle så att det inte känns stressigt att konstant ta ut pengar från din spelkassa. Det har nämligen inget att göra med ditt spel.

Ha tålamod!

Känn dig aldrig frestad eller påskyndad att satsa på något. Det är lätt att agera förhastat på Internet eftersom som alla spel numera är så pass lättillgängliga. Om det skulle vara så att du inte riktigt hinner i tid till ett spel samtidigt som du är rädd att du missar en stor chans, känn då ingen stress. Det är alltid bättre att hålla tillbaka och ha all information på bordet innan man gör det väl avvägda beslutet. Sistaminuten-satsningar blir sällan bra – de är alltid satsningar med de sämsta analytiska förutsättningarna. Tänk aldrig i termer av ”men tänk om jag hade…”. Det kommer bara att göra ditt omdöme sämre i längden.

Det viktigaste som du säkert kommer att erfara är att det alltid finns lika mycket spelmöjligheter under morgondagen. Det finns inget som heter ”enda chansen var idag”. Ha lugn och tålamod och ta den tid som behövs för att du skall kunna satsa klokt och metodiskt. Det är precis så ett proffs vinner i längden.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.