Barfotadansen fortsätter i Gulddivisionen

24

image-9

Skorna plockades av och han tog steget in i eliten.
När V75 på lördag kommer till Bollnäs fortsätter Västerbo Highflyers barfotadans i gulddivisionen.
– Självklart har jag segerförhoppningar. Det måste jag ha som han har höjt sig, säger hästens tränare Daniel Redén.

Vilken betydelse skor eller inte skor på hovarna har för en travhästs prestationer är högst individuellt. För Västerbo Highflyers (V75-3) del är det tveklöst så att han hittade en ny växel när han slapp järnskor och sulor och istället fick springa lätt och ledigt utan något på hovarna.
– Jag trodde inte att det skulle gå eftersom han hade gått med ganska tunga skor men det gick helt perfekt. Ju mer tyngd en häst har på hovarna desto mer lyfter den på hovarna. När vi tog av skorna fick han en flackare gång och la mer mark under sig. Dessutom får hoven en mer naturlig funktion utan skor. Hoven är gjord för att gå barfota, säger Daniel Redén.
Naturligtvis är inte barfotabalansen den enda anledningen till att Västerbo Highflyer som sjuåring har tagit steget upp i eliten. Han har alltid varit en häst utöver det vanliga. Som fyraåring kvalificerade han sig till Svenskt Travderby och bland meriterna finns flera V75-segrar. I våras, innan skorycket, följde han upp seger i silverdivisionen med andraplatser bakom världsstjärnorna Nahar och Nuncio.
– Visst har skorycket gett jättebra effekt, han sprang inte 1.09-tider på beställning tidigare, men han har visat en uppåtgående trend i år och något som jag tror har betytt mycket är att han har fått en ny hagkamrat. Förut gick han med Ybanos, som är väldigt speciell och sur, nu går han med nya kompisen Order By Keeper och det har gjort honom gladare och piggare.

Slog till direkt
I mitten av augusti gjorde Västerbo Highflyer debut i de riktigt stora sammanhangen när han fick en av de åtta platserna i Åby Stora Pris. Han slog till direkt. Via en tung slutstöt brottade han ner motståndet och skar mållinjen som etta i det första heatet.
– Han var fantastiskt bra. Visst hade jag förhoppningar på att han skulle vara bra men han var ännu lite bättre, säger Redén och fortsätter:
– Sedan fick han gå med aluminiumskor i det andra heatet och det fungerade inte alls och att han sedan inte räckte mot Support Justice i skiljeheatet var inget att säga om. Han kämpade på så gott han kunde och 1.12 i ett tredje heat på en krävande bana tycker jag var bra papper.

”Väldigt snabb från början”
Tre lopp samma dag är en tuff utmaning för vilken häst som helst men det bekom inte Västerbo Highflyer.
– Jag trodde att han skulle vara sliten men dagen efter sprang han och ”kvastade” i hagen. Det har inte varit några problem alls utan han är glad och pigg och jättefin i jobben. Som allt verkar kommer han vara lika fin på lördag igen.
Då kan Västerbo Highflyer ta karriärens första seger i gulddivisionen i V75. Han ska på nytt tävla utan skor på hovarna och precis som i första heatet i Åby Stora Pris startar han från innerspår med startsnabba Royal Fighter utanför sig.
– Han tog inte ens en halv längd på oss nere på Åby. Jag har inte lagt upp någon taktik men min häst är väldigt snabb från början. Jag kommer att prova från start och hur som helst kommer vi att hamna bra till. Han är ingen utpräglad spetshäst så blir det inte ledningen har man alltid plan b.
Tycker du att Västerbo Highflyer ska vara favorit?
– Han är en av dem som kan vinna men favorit vet jag inte om han ska vara. Jag tror att Royal Fighter blir favorit och Nimbus C.D. är bra även om han också är grön i klassen. Men självklart har jag segerförhoppningar. Det måste jag ha som han har höjt sig.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.