Barfotakörning kanske ska förbjudas

225

barfota trav

Förbud mot barfotakörning för tvååringar och på vintern.
Det är två regeländringar som Svensk Travsport ska utreda framöver.

Det är i sitt veckobrev på travsport.se som Svensk Travsports tillförordnade generalsekreterare Johan Lindberg tar upp ämnet.
”Vi kommer att efterfråga remissvar från basföreningar och andra gällande två barfotafrågor. Allt med tanke på två saker – våra hästar och våra kunder (hästägare och spelare). Den ena är barfotaförbud för tvååringar. Den är inte särskilt kontroversiell då få tvååriga hästar tävlar barfota, men det händer. Så här, barfota i sig är enligt veterinär expertis inte farligt, men barfotatävlande hästar kommer ofta ned i farter som kan vara skadliga för dem. Framför allt för tvååriga hästar som inte är färdigvuxna”, skriver Lindberg och fortsätter:
”Den andra frågan är om vi ska införa barfotaförbud på vintern. Och varför då? Kanske någon frågar sig. Dels för djurskyddet. Vi har indikationer på att skaderiskerna vid barfotakörning ökar vintertid. Även väldigt kunniga tränare har svårare att bedöma vinterns oförutsägbara banunderlag. Rättviseskäl är ett annat – i dag så missgynnas många hästar som går med skor när banorna har misslyckats (på grund av väderomslag eller annat) då det är väldigt löst ovanpå och hårt under. Ett generellt barfotaförbud skulle vara lika för alla. Ekonomi är ett tredje skäl. Banorna lägger väldigt mycket krut för att få till barfotabanor trots att klimatet knappt tillåter det.”

Förbjudet i Frankrike
I Frankrike är det sedan 1 mars 2013 förbjudet att tävla barfota med två- och treåriga hästar.
Svensk Travsport genomförde tidigare i år en enkät i Travpanelen där 1 125 personer fick säga sitt i frågan.
Där framkom att 19 procent ville förbjuda barfotakörning för tvååringar och 14 procent ville göra detsamma under vintern.
40 procent ansåg att all barfotakörning skulle vara tillåten.

Robin Johansson

 

Föregående artikelLunchdubbel Färjestad 5/5-2014
Nästa artikelDagens Dubbel Halmstad 5/5-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.