Bästa chansen är Eelis, säger Nurmos

119

bästa chansen är Eelis, säger Nurmos

Han ligger tvåa i V75-ligan med 33 tränarsegrar på rikstoton i år.
Under V75-finalerna på annandag jul hoppas Timo Nurmos på flera julklappar både till sig själv och spelarna.
– Jag har flera hästar som kan vinna men bästa chansen är Eelis, säger Nurmos.

Solvalla-tränaren har haft ett kanonår med 166 segrar till stallet och 22,2 miljoner kronor inkört. Segerprocenten är imponerande 27 procent och Nurmos ligger tvåa i V75-ligan med 33 tränarsegrar. Leder gör Robert Bergh på 36 segrar. Finländaren har vunnit flera storlopp som Kriteriet med Villiam, SM med Readly Express och Jubileumspokalen med samma häst, för att bara nämna några. Readly Express startar närmast i Paris på julafton i femåringsloppet Prix Tenor du Baune där han jagar en plats i Prix d’Amerique.
– Vi har haft ett mycket bra år med flera toppar och en bra bredd. Hela verksamheten med personalen och alla runtomkring i teamet fungerar bra. Alla trivs och det gör hästarna också på gården på Jordanstorp. Jag har aldrig haft så fina träningsmöjligheter som jag har nu, säger Timo Nurmos.
Han kommer själv att fira julafton i Paris då han flyger ner för att se sin stjärna Readly Express försöka ta en plats i Prix d’Amerique. Readly Express kommer att köras av Björn Goop i loppet.
– Allt verkar bra med Readly Express. Han känns fin i träningen och resan till Paris har gått bra så allt har gått enligt planerna. Han står hos Björn Goop på Grosbois och det har fungerat bra så här långt, säger Nurmos.

Femstjärniga prestationer
Men den här texten handlar i huvudsak om V75-finalerna på Solvalla annandag jul och där har tränare Nurmos några riktigt vassa segerkandidater till start. Han har fyra hästar med i startlistorna och vi har sett flera dem vinna på slutet i imponerande stil. Främst då Zenit Brick och Global Trust som har svarat för femstjärniga prestationer i V75. En annan vinnarhäst är Eelis som även han vann sitt försök i V75 och har tagit fyra segrar och två andraplatser på sju starter. En synnerligen lovande start för denne treåring i år. Det är också Eelis som Timo tycker är hans bästa chans på tisdag. Så här kommenterar han sina V75-finalister.
– Evin Boko (V75-1) är en jämn och nyttig märr som höll bra senast på en opassande bana. Hon fick inget riktigt fäste den dagen så med tanke på det var hon bra. Nu är det en månad sedan den starten men hon har tränat på rejält och känns fin. Läget är tråkigt med spår långt ut och hon möter bra hästar som har bättre spår. Men helt borta är hon inte om hon kommer till. Hon kan öppna bra och nu blir det ju skor runt om, säger Timo Nurmos.

”Fick inget fäste senast”
– Eelis (V75-2)
 är en mycket fin treåring och jag kände tidigt att han är bättre än en vanlig häst. Han har gjort allting rätt och var duktig när han vann V75 näst senast. Han vann även senast men var inte som bäst den dagen och banan passade heller inte. Det blev hårt till slut men han fick inget fäste så det var bra gjort att vinna ändå. Hästen har tränat bra efteråt och jag kan säga att han är mycket fint i ordning. Han är snabb ut och läget är bra. Med tanke på läget tycker jag att han är min bästa chans på V75. Eventuellt ändrar vi från ett halvstängt till ett helstängt huvudlag.
– Global Trust (V75-4) har utvecklats mycket i år och gjorde ett helt otroligt bra lopp senast. Det var starkt att kunna vinna efter den tuffa öppningen och han kämpade jättebra. Han har visat innan dess att han är en mycket bra häst och har vunnit V75 från dödens tidigare. Hästen känns fortsatt fin och ska räknas tidigt trots att han fick bakspår. Så bra som han har varit är han självklart en av de som kan vinna.

”Självklart har han chans att vinna igen”
– Zenit Brick (V75-6)
 har jag alltid vetat att han är en mycket bra häst och i år har han utvecklats ytterligare och fått sitt genombrott. Han har imponerat och vunnit V75 från dödens och jag sa tidigt att hästen kommer att vinna flera lopp i gulddivisionen i vinter. Nu vann han i guld i lördags och trots att han gick i dödens fanns det krafter kvar i mål och Björn var jättenöjd med honom. Eftersom det bara har gått några dagar sedan loppet när vi pratar nu har han ännu inte gått något jobb och bara fått massage och han ser väldigt fin ut och har tagit loppen helt perfekt. Självklart har han chans att vinna igen men innerspåret är inte optimalt då han inte är någon raket ut. Men han öppnade bra senast och vi får se vad Björn hittar på. Det är inte fel att få något snällt lopp ibland också. Kommer han ut och får chansen kan han vinna igen. Inga ändringar, säger Timo Nurmos.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.