Båth är optimist inför V86

33

image-20

Svante Båth är het inför onsdagens V86-tävlingar med sex hästar till start.
Mest uppmärksamhet är det förstås kring Quid Pro Quo som har årsdebuten avklarad.
– Han såg jättefin ut även om det kanske blev lite onödigt hårt i mål, säger Svante Båth och avslöjar kommande matchningsplaner.

Som nybliven Solvalla-tränare väljer tränare Båth att den här onsdagen rikta in sig på sin gamla hemmabana Bergsåker dit han totalt skickar nio hästar, varav sex inom V86. Bara en häst startar på Solvalla och det är Mellby Caddy som körs av Svantes dotter Kim Moberg.
– Jag har ju fortfarande nästan hälften av mina hästar kvar i Sundsvall, även om jag har mer hästar i Knivsta nu. Men just den här dagen så var framförallt snabbloppet åt Quid Pro Quo som passade bra och dessutom så fanns det bra lopp åt en hel del andra hästar. Ägarna vill att Erik kör och när det nu blev så många till start så passar det bra att han kommer upp, säger Svante Båth.
När intervjuen görs måndag eftermiddag är Båth iväg och ska titta på en övernattningslägenhet i Knivsta där han håller till ett par dagar i veckan.
– Jag letar efter en övernattningslägenhet och hoppas att jag hittar något snart som passar. Under sommaren kommer det att vara väldigt tävlingsrelaterat var jag är någonstans i veckorna, i Sundsvall eller i Knivsta. Men som det är nu så har jag åkt ner till Solvalla inför tävlingarna varje onsdag och sedan har jag varit och kört fort med hästarna i Knivsta torsdag och fredag. Det funkar bra och jag kan även ta in lite hästar till ”Valla” på fredagarna innan lunchtravet och köra fort med dem, säger Båth.

Krafter kvar trots målfoto
Stjärnhästen Quid Pro Quo gjorde årsdebut för några veckor sedan och vann ett billigt snabblopp på Axevalla. Men det satt hårt åt och det var ytterst nära att han blev upphunnen från ledningen innan mållinjen räddade honom.
– Quid såg jättefin ut från sidan och kändes väldigt fin enligt Erik. Sedan blev det kanske lite onödigt hårt men det som Erik var mest nöjd med var att när han tog upp hästen efter mål så var han allt annan än trött. Han var fortfarande taggad och ville kliva vidare. Så det fanns krafter kvar men Erik körde mot Orecchietti som satt i ryggen och den som blev tvåa kom snabbt långt ut i banan.
– Det har bara känts bra i träningen efteråt allting och han gick jobb i dag (måndag) och var fin. Han måste gå framåt med loppet i kroppen eftersom han bara hade ett 1.18,5-jobb innanför västen inför årsdebuten, menar Båth.

Vassare med lopp i kroppen – bra chans
På onsdag är det dags för en ny start för den sexfaldige miljonären som startar i ett snabblopp på Bergsåker i V86-3. Han har spår fyra bakom bilen och uppgiften ser minst sagt lämplig ut.
– Uppgiften är väl ganska likvärdig som senast och även om det alltid finns bra hästar med så är det inte det tuffaste lopp han har varit ute i. Det är klart att jag måste tro på en bra vinstchans. Men samtidigt har han gjort så mycket bra att man förlåter honom när han inte vinner.
– Meningen är också att han ska tävla sig i form. Han borde vara vassare med loppet i kroppen men toppformen hoppas jag kommer efter ytterligare någon start. Sedan är det min uppgift att behålla den toppformen resten av säsongen. Taktiken överlåter jag till Erik. Hästen är ju bäst när han får smyga med och ”lura i vassen” men samtidigt är han snabb ut och skulle han få ledningen när han nu är storfavorit så får han ju gå där.
– Vi kör fortsatt med skor runt om och med ett halvstängt huvudlag som senast.
Hur ser den fortsatta matchningen ut? Är det Olympiatravet och Elitloppet som gäller sedan?
– Elitloppet vill jag inte ens ta i min mun för så långt fram har jag inte tänkt ännu. Nu startar vi igång och sedan får vi se. Han är ju också överlägset bäst över medeldistans.
– Det lutar också åt att vi väljer ett storlopp i finska Seinäjoki istället för Olympiatravet. Det loppet passar väldigt bra i tiden och säsongen är lång. Man vill inte ut mot alltför tuffa hästar så här i början av året. Inget är bestämt ännu men det lutar åt Seinäjoki, säger Svante Båth.

”Blev jag imponerad av i ett jobb”
Solvalla-tränaren har ytterligare fem hästar till start inom V86 och kommenterar dem på följande vis.
– Operation Day Z.A. (V86-1) tog lite stryk av hårda vinterbanor och därför har jag väntat in till att det skulle bli bättre banor. Han känns helt okej i jobben men jag tror att han behöver lopp i kroppen innan han är mogen att vinna. Jag ser honom främst som en platschans. Skor runt om.
– Hall of Fashion (V86-1) har tränat på i vinter och det känns som att han har utvecklats bra. Mer än vad flera andra hästar har gjort. Han gjorde ett par bra lopp i fjol men i den sista starten var han dålig och hade en halsinfektion. Nu känns hästen fin och han får ses som en typisk outsider. Tar man flera hästar på V86 tycker jag att han är värd ett streck. Barfota fram.
– Labero Broline (V86-3) gjorde ett helt okej lopp senast men nu har han bakspår mot Quid Pro Quo vilket drar ner chanserna. Har vi tur kan han ha en liten platschans.
– Global Racecourse (V86-5) blev jag lite imponerad av i ett snabbjobb nyligen. Han har gått ett par tuffare rundbanejobb och det snabbaste efter 1.17 på ett positivt sätt. I det senaste jobbet så körde jag själv en annan häst och han gick utvändigt om oss och klarade det på otroligt lätta ben. Så det var ett väldigt bra jobb, inget snack om det. Skulle han komma till så är han tillräckligt kapabel för att blanda sig i striden, även om jag inte kräver det i årsdebuten. Skor runt om.
– Echauffour U.S. (V86-7) vann senast utan att vara som bäst men han trivs inte med skor och broddar. Nu är banorna bättre och jag hoppas att han kan gå utan framskor den här gången. Det är ett klart plus. Han känns bra men är bara fyra år och man kan inte kräva att han ska slå äldre hästar som han möter här. Det är ett tufft lopp med otroligt bra hästar så jag ser honom främst som en platschans, säger Svante Båth.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.