Spika Papagayo på V75… säger tränaren

16

vinner papagayo

Världsmästaren Papagayo E. är tillbaka.
På lördag gör han comeback på Momarken i den svensk-norska V75-omgången.
– Jag tror att han vinner. Spika honom och sedan är det bara sex lopp kvar att lösa, säger tränaren Jan Kristian Waaler.

Den norske stjärnhästen vann VM-loppet på Yonkers i USA den 10 oktober. Han kördes av Ulf Ohlsson och förstapriset var fyra miljoner kronor. I det slagna fältet fanns kanoner som Timoko, Creatine, On Track Piraten och Mosaique Face, för att nämna några. Därefter var det meningen att ett Frankrike-äventyr skulle vänta med flera lopp inplanerade i Paris. Men en hovspricka satte stopp för Papagayo E. som istället gjorde bokslut och alltså inte har startat sedan han blev världsmästare.
– Vi stod över loppen i Frankrike och när han fick en hovspricka så åkte vi hem på en gång. Han fick vila först och sedan har han tränat hela tiden i vinter. Han har fått mycket mängdträning men även fyra snabbare banjobb, säger Jan Kristian Waaler.
– Först körde jag 1.20 och därefter 1.18,5 över medeldistans. Sedan fick han ett jobb efter 1.16 i 1600 meter och senaste jobbet körde jag i torsdags då han fick sträcka ut efter 1.13 i 1600 meter. Han är en helt annan häst i lopp men det var ett riktigt bra jobb. Jag hade kunnat kört bra fortare om jag hade velat för det fanns gott om krafter kvar. Så hästen kommer väl förberedd inför årsdebuten.
Är det någon skillnad på Papagayo E. gentemot årsdebuten i fjol?
– Han känns minst lika bra nu men är framförallt mer rustad eftersom han mötte eliten förra året och fick gå många tuffa lopp. Han är mer härdad och mer förberedd än han brukar vara. Det känns väldigt bra inför den nya säsongen.

”Möter inte så bra hästar”
I lördagens jackpotomgång, där en ensam vinnare kan ta hem 49 miljoner kronor enbart på sju rätt, blir Papagayo E. klar favorit i V75-6. Hästen har spår tio och körs återigen av Ulf Ohlsson. Tränare Waaler är optimist och hymlar inte om chanserna.
– Jag tror att han vinner. Visserligen är det bakspår över kort distans men det är långt upplopp på Momarken. Sedan möter han ju inte så bra hästar som han är van att möta. Så jag tror att det kommer att gå bra och vi har bara knappt två timmars resväg till Momarken.
– Banrekordet på Momarken är 1.12,0 för äldre norskfödda hästar. Det tror jag att flera av de som är med på lördag slår. Min häst springer i alla fall minst 1.11,5 om det behövs. Förutsatt att det är bra bana men vädret ska bli varmt och det ser ut att bli fina förhållanden enligt prognoserna.
Då har V75-spelarna en bra spik att luta sig emot?
– Ja, spika honom. Sedan är det bara sex lopp kvar att lösa, säger Jan Kristian Waaler.
– Visst, jag tror att hästen kommer att bli ännu bättre när han får några lopp i kroppen men han känns så fin redan och är så väl förberedd att jag måste vara optimist.
Hur blir det med balans och utrustning?
– Han kommer att gå med aluminiumskor runt om precis som han gick i de sista loppen i fjol. Han har bara gått barfota i två lopp hittills men det sparar vi till framöver.
– Sedan har jag inte bestämt hur vi gör med huvudlaget. Han har gått med öppet huvudlag i alla lopp bortsett från VM-loppet då vi körde med norskt huvudlag. Men det drogs aldrig eftersom det var något fel på snöret. Så det fanns en växel kvar där och jag inbillar mig att det blir en extra pollett när han får ner skygglapparna. Sedan om vi ska använda det redan i årsdebuten vet jag inte. Vi värmer med öppet huvudlag så får vi se om hästen är på hugget.
– Han kommer att gå med vanlig sulky. Vi har aldrig haft jänkarvagn på honom men vi får se om vi kommer till Solvalla i maj om det kan vara dags då. Det är i alla fall inte aktuellt att prova jänkarvagn nu på Momarken som har så skarpa kurvor.
Hur ser den fortsatta matchningen ut? Vilka är de stora målen?
– Vi har en plan om att kanske ta ut honom på Axevalla den 9 april i gulddivisionen som även är kval till Olympiatravet. Ett annat alternativ är Solvalla den 2 april. Men det beror lite på hur det går på lördag. Målet är att vara med i Olympiatravet, Oslo Grand Prix och Elitloppet. Men självklart så måste hästen visa att han är värdig en plats i de loppen, säger Jan Kristian Waaler.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

2 KOMMENTARER

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.