Båth har en ny vinnare till V86

30

svante tror på leif

Svante Båth firade sin andra derbyseger med pizza och vin.
Nu laddar succétränaren om och selar ut fjolårets derbytrea Västerbo Fantast i V86.
– Han är tillräckligt bra för att vinna, säger Båth.

Svante Båth vann för andra året i rad Svenskt Travderby när Erik Adielsson styrde in Conlight Ås till seger. I fjol vann Poochai och när vi når Båth sent måndag eftermiddag efter den nya triumfen i travsportens Blå Band har han precis jobbat klart på filialen i Knivsta.
– Kaj Widell hämtade mig strax efter klockan sex på hotellet vid Arlanda och sedan har vi tränat hästar sedan sju. Dagen har gått i ett med mycket jobb och gratulationer. Man känner sig lite omtumlad nu, säger Svante Båth.

”Inga krafter till festbestyr”
Något våldsamt firande var det inte tal om under söndagskvällen. Svante Båth flög till Stockholm och tog en liten sittning hemma hos Conlight Ås ägare tillsammans med Erik Adielsson.
– Man var rätt så mör på kvällen och det var ingen som hade krafter för några ordentliga festbestyr. Men en av ägaren ville att vi skulle träffas hemma hos honom och det var trevligt att sitta och surra tillsammans och kolla om loppet ihop med Erik. Det blev lite hämtpizza ihop med en öl och ett glas vin. Men om jag känner alla rätt så lär det bli ett större firande framöver när det passar alla inblandade.
Förra året vågade du inte titta på loppet utan gömde dig i kuskarnas omklädningsrum. Såg du loppet i år?
– Jag var lite i valet och kvalet hur jag skulle göra för det var lite jobbigt och jag var nervös innan. Det där blir faktiskt sämre med åren inför de stora loppen för mig. Men jag stod uppe i stallet som vi selade ut hästen i och såg loppet på tv i lag med Erik Berglöf.
– När Conlight Ås vann så trodde jag nästan att Erik hade köpt in sig på största delen av hästen för han skrek och var så glad, säger Båth och skrattar.

”Det kändes hopplöst”

Hur upplevde du derbyt under loppets gång?
– Det blev ju en förstakurva i tredjespår och när han sedan fick ge sig iväg först i tredjespår varvet kvar kändes det hopplöst att han skulle vinna. Men i sista sväng såg jag att han hade mycket krafter kvar och även om jag tänkte att det inte blir seger så kan det bli fina pengar. Sedan fick jag upp hoppet in på upploppet när han hade tussarna kvar att dra och hästen svarade väldigt bra på dem.
– Han tog i så pass mycket när Erik drog tussarna och som Erik sa att det var skönt att loppet gick på Jägersro där han vet exakt var mållinjen är. Erik satt nästan stilla och bara höll i hästen så att han inte skulle nypa i galopp den sista biten. Det var första gången vi hade rycktussar på Conlight Ås och han gick undan väldigt mycket på dem.
Hur känns det att ha vunnit derbyt för andra året i rad?
– Det är helt sjukt. Men fantastiskt kul att det lyckades igen. Efter att vi hade lite krångel med Conlight Ås på vårkanten så bestämde vi oss för att stå över Kungapokalen och Sprintermästaren och slippa möta Nuncio och Volstead. Vi siktade in oss helt på derbyt som var det stora målet och det var oerhört skönt att det gick vägen.
Vad händer med Conlight Ås nu?
– Han har kommit hem till Sundsvall nu och först ska vi gå igenom och kolla upp hästen. Sedan siktar vi in oss på Breeders Crown i oktober. När det gäller Europaderbyt så vet jag faktiskt inte om han står kvar i det.
Du är Bergsåkerstränare med 149 hästar på träningslistan. Hur många av dem står på filialen i Knivsta och kan du tänka dig att flytta helt och bli Solvalla-tränare?
– Drygt 50 hästar står på Jim Fricks gård och det kommer att utökas med 15 till i oktober. Sedan får vi se. Reglerna är sådana att på den gård där du har flest hästar dit räknas också licensen. Skulle jag hitta ett ställe att köpa i Stockholmstrakten där jag kan ha alla mina hästar samlade så skulle jag nappa på det och flytta dit.

Västerbo Fantast – nu med skor
Svante Båth laddar om med nya tävlingar och nya utmaningar. På onsdag flyttar V86 till Åbytravet och dit skickar Båth Västerbo Fantast. Hästen var trea i Svenskt Travderby i fjol från ledningen men har nu varit oplacerad två gånger i rad. Näst senast satt han fast i gulddivisionen och senast öppnade han stenhårt för ledningen och tröttnade. Nu är läget smaskigt med innerspår och bara sex hästar i fältet.
– Västerbo Fantast (V86-4) fick en på tok för tuff öppning senast och det kändes kört redan efter åttahundra meter. Så han var ursäktad men han har känts fin i träningen efteråt och tog loppet bra. Nu är det ett litet fält men ändå flera tuffa konkurrenter med. Fast han är bra själv och är tillräckligt bra för att vinna. Läget är perfekt, han är snabb ut och Erik har flera valmöjligheter när det gäller det taktiska eftersom det är open stretch.
– Däremot behåller vi skorna på den här gången. Det är ett litet minus men man kan inte köra honom barfota varje gång. Han har gått bra med skor tidigare och är en av de som kan vinna loppet, säger Svante Båth som på tisdagen flyger till Milano för att besiktiga hästar på stuteri Kronos hos Antonio Carraretto.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.