Båths bästa chans på Grand Slam 75

191

chans på grand slam 75

Foto av LARS JAKOBSSON

Stall Båths hästar har sprungit in 4,3 miljoner kronor och vunnit 43 lopp på 225 starter i år. Det ger en segerprocent på 19 procent och efter att flera penningstarka segrar har bärgats är Solvalla-tränaren mer än nöjd med inledningen.
– Året har börjat jättebra och framförallt har mina treåringar börjat väldigt bra. De står nog för hälften av summan vad det gäller inkörda pengar, säger Svante Båth.

”Jättefin häst som jag håller väldigt högt”
Han har 189 hästar i träning och tre av dem startar inom Grand Slam 75 på söndag. Spelet där en ensam vinnare med sju rätt är garanterad 15 miljoner kronor. Den bästa chansen av Båths trio kommer redan i den första avdelningen. Fyraårige Upstream är en häst som lovordades av Svante förra året och han visade prov på sin fina kapacitet vid en seger på Solvalla, men gjorde även bort sig flera gånger. Nu har han årsdebuten avklarad där Upstream avslutade bra till en andraplats från tredje par utvändigt.
– Upstream (GS75-1) är en jättefin häst som jag håller väldigt högt. Det krånglade en del i fjol och jag valde på höstkanten att ställa av och kastrera honom. Det känns som att vi har fått ordning på honom och han gick bra i årsdebuten. Han spurtade rejält i in i mål men Jormas häst som ledde var så jäkla bra och stack undan. Det känns som att han har gått framåt en del med loppet i kroppen och jag tror att det här året blir riktigt bra innan det är klart. Normalt är det här en bra chans om han går felfritt men jag vill gärna se en gång till att han sköter sig innan man törs lova något. Det har inte behövs så mycket tidigare för att han har strulat till det för sig. Nu känns han bra i alla fall men vi behåller skorna på även i den här starten. Det är min bästa chans, säger Svante Båth.

”Fart finns för att vinna – en outsider”

Vad säger du om dina andra två hästar inom Grand Slam 75?
– Such A Knight (GS75-6)
är lite småknepig och trög bakifrån och har gått mycket bättre när han har fått vara med där framme. Nu har han ett perfekt läge med innerspår och han är rätt så kvick ut. Jag vill inte lova för mycket men en bra platschans tycker jag att det är, även om det är några hyggliga hästar med. Det troliga är barfota fram, men vi får se om han har hovar för att kunna köra runt om. Det är inte alltid att han har hovar för det.
– Optimum Dragonfly (GS75-7) är alltid en outsider. Senast blev det galopp men hästen har tränat bra hela tiden. Fart finns för att vinna men hon är otroligt ojämn och man vet aldrig var man har henne. Nu kör vi safety med skor runt om och vanlig vagn. Jag hoppas i första hand att hon sköter sig och placeringen kommer i andra hand den här gången, säger Båth.

Föregående artikelTidningarnas Tipsliga inför V75 Umåker 22 april 2017
Nästa artikelRon Burke till Elitloppet 2017?