Ron Burke till Elitloppet 2017?

193

ron burke till elitloppet

Ron Burke har tränat in en och en halv miljard kronor på åtta år och blivit världens vinstrikaste sulkytränare. Foto av TONY RYTTAR

Ingen sulkytränare i världen kommer i närheten av Ron Burke när det gäller intjänade pengar de senaste säsongerna.

2013 blev han först i Nordamerika att nå över 20 miljoner dollar på en säsong.
En bedrift han upprepat varje år efter det.
Rekordet ligger på 28,4 miljoner dollar från 2014.
Som jämförelse kan sägas att Peter Untersteiner vann den svenska tränarligan i fjol med just 28,4 miljoner, kronor.
Och en dollar motsvarar ungefär nio kronor.
Ron Burke tränar alltså in ungefär lika mycket pengar som de tio främsta svenska tränarna gör tillsammans.
En svindlande tanke.
2009 tog Ron, eller Ronald som han egentligen heter, över ansvaret för familjens tränarrörelse från sin far Mickey och sedan dess har stallet slagit alla tänkbara rekord. På bara åtta år har Ron Burke blivit världens vinstrikaste sulkytränare genom tiderna med över en och en halv miljard kronor intränat totalt.
En och en halv miljard!
Detta genom att utöka stallet till runt 250 hästar, utspridda på sex träningscamper i fyra olika delstater.
Det innebär att han vissa tävlingsdagar kan starta fler än 40 hästar på olika banor i Nordamerika.

Avslutade i 1.04-fart
Nu ska sägas att majoriteten av prispengarna kommer från passgångarlopp som är den dominerande sporten på andra sidan Atlanten. Men Burke har även tagit fram mängder med topptravare.
Den senaste heter Hannelore Hanover.
Ett sto som slog igenom i fjol som fyraåring då hon vann 17 av 20 starter och tjänade runt tio miljoner kronor.
Tillsammans med Åke Svanstedts elitloppstvåa Resolve är hon den nordamerikanska häst som torde vara självklar för Solvalla att försöka locka till Elitloppet.
Hannelore Hanover har inte tävlat sedan 12 november i fjol, men dök upp i ett kvallopp på Meadowlands i helgen och såg bländande ut när hon avslutade sista 400 meterna på blixtrande 1.04,6.

”Inte rädd för någon”
Vi slog en signal till Ron Burke för att höra hur han ser på att komma till Elitloppet, där han gästat en gång med Buck I St Pat 2009 – också det ett vindsnabbt sto som spelades till storfavorit i försöket, men straffade ut sig med galopp.
Vad tyckte du om Hannelore Hanovers insats i kvalet?
– Hon var väldigt fin, jag kunde inte vara nöjdare. Nu ska hon kvala igen på lördag, efter det är hon redo att börja tävla igen.
Hon finns inte längre med bland de anmälda till ”elitloppskvalificeringen” Cutler Memorial på Meadowlands 6 maj, varför inte?
– Därför att jag bestämt att hennes första start för året ska bli mot ston. Hon kommer att matchas mot hingstarna resten av säsongen ändå och det kändes onödigt att gå ut mot Resolve redan i första starten. Istället fanns ett passande lopp på Miami Valley (en tusenmetersbana i Ohio, reds. anm.) där hon trivs väldigt bra och sprang banrekord i fjol.
Är det aktuellt att komma till Elitloppet ändå?
– Ja, jag hoppas att hon är bra nog att få vara med om vi vill. Det tycker jag att hon är. Som hästen känns för dagen är jag inte rädd för någon konkurrent i Nordamerika. Hennes tävlingsschema för säsongen är så gott som spikat, den enda frågan som kvarstår är om vi åker till Solvalla eller inte.
Vad är det som gör dig tveksam?
– Att hon tävlade med Lasix (ett vätskedrivande läkemedel som ges till hästar för att motverka lungblödning och är förbjudet för tävlingshästar i Europa reds. anm.) i sina två sista starter i fjol och i kvalet. Hon har aldrig behövt det tidigare, men efter ett jobb inför näst senaste loppet så började hon blöda och då satte jag henne på Lasix. Sedan har hon fått träna med det i vinter. Men jag vet inte om hon behöver det egentligen.
Hur tar man reda på det?
– Man tar bort det, kör ett tufft jobb och kollar om hon blöder. Jag brukar dra mig för att ta bort Lasix på en häst eftersom jag inte vill att de ska behöva blöda igen.
Så du vill komma om hon klarar att tävla utan Lasix?
– Ja, men kommer jag så vill jag ha med mig fler hästar. Det är så tråkigt att åka långt om det blir galopp, eller om hästen blir fastlåst. Jag älskar att tävla och tävla mycket.
Vilka andra hästar är aktuella i så fall?
– I första hand Crazy Wow (femåring som tjänat drygt 14 miljoner kronor och har rekordet 1.09,1) om han visar rätt form i årsdebuten på fredag och Dayson (fyraåring som tjänat cirka sex miljoner kronor och har rekordet 1.09,2).
När bestämmer du dig?
– Det kan jag inte säga. Med Hannelore kommer jag att ta det vecka för vecka. Som det ser ut idag är det fifty-fifty att vi kommer. Jag skulle älska att komma till Elitloppet igen och jag vet att Yannick (Gingras, kusk) väldigt gärna vill åka. Men vi får se, jag måste tänka på vad som är bäst för hästarna, säger Ron Burke.

Föregående artikelBåths bästa chans på Grand Slam 75
Nästa artikelNybrink: ”Ta inte i så ni spricker…”