Båths tvååringsrecept

28

båths tvååringsrecept

Han har startat 20 hästar i finalen av Svensk Uppfödningslöpning.
På lördag blir det tre till.
– Även om konkurrensen blir tuffare tycker jag att det är kul att fler tränare går från att förvara sina tvååringar till att träna dem, säger unghästexperten Svante Båth inför landets största tvååringslopp.

Att vinna Svensk Uppfödningslöpning är förenat med en evig plats i travets historieböcker.
Dessutom väldigt mycket pengar då man i och med premiechansningen kan dubbla prissumman och få 1,4 miljoner kronor.
Pengar som de flesta travhästar inte kommer i närheten av på en hel karriär.
För Svante Båth har det snarare varit regel än undantag att vara med och i år har han för andra gången lyckats kvala in hela tre hästar.
För det är ofta samma tränare som figurerar i de stora tvååringsloppen. Tränare som likt Båth satsar målmedvetet på att få ut sina hästar tidigt.
– Så blir det naturligtvis, men samtidigt märker jag att det är fler som går in för det och det tycker jag bara är bra. Även om konkurrensen blir tuffare tycker jag att det är kul att fler tränare går från att förvara sina tvååringar till att träna dem, säger Svante Båth.
Så vad säger du till alla som menar att man kör sönder hästarna om man tränar för hårt för tidigt?
– Visst finns det många exempel på det, men det gäller ju att som tränare ha den känslan. Jag tror även att man kan vända på det och säga att det finns många hästar som aldrig hade blivit lika bra om de inte kommit ut som tvååringar. Ta Even Who som jag vann Uppfödningslöpningen med till exempel. Han var inte den största talangen, men tack vare att han kom igång tidigt och fick hårdheten kunde han fortsätta och bland annat vinna kval till Sprintermästaren. Till slut tjänade han 1,5 miljoner kronor. Jag säger absolut inte att han var en dålig häst, men att det var en häst som verkligen gjorde det bästa med sina förutsättningar.

Lunkar en mil
Hur märker du på en häst att den är redo att starta som tvååring?
– Det första man märker när man börjar köra är teknikfrågan. Alltså hästens förmåga förflytta sig från punkt A till B så lätt och smidigt som möjligt. Det är nummer ett.
– Nummer två är om det är en förnuftig häst som samarbetar, det är också något man märker i god tid. Då vet man att det blir mycket lättare att komma åt potentialen. En häst som har minsta minustecken på den mentala biten ryker direkt från att starta som tvååring.
– Nummer tre är benen. En gång behöver inte betyda så mycket, men visar en häst sårbarhet i benen två gånger så måste man stanna upp, där tror jag den största risken att göra fel ligger.
Hur ser ditt träningsupplägg ut fram till start?
– Det första gör Tony Jönsson som är en mycket viktig del i vår verksamhet. Han tar alla ettåringar i april och slussar dem till mig från oktober fram till 1 december beroende på hur färdiga de är. Sedan börjar vi köra ”milen” så fort de är redo.
”Milen”?
– Ja, en svensk mil, alltså. Hästarna skrittas i början, i mitten och till slut. Däremellan kör vi en fart där det går att hålla lunken med bra spänst i åtta kilometer. Det brukar vara tvåminuters-tempo eller lite fortare för de som kommit hit först.
När märker du att en häst har extra talang?
– Säg att jag brukar börja syna i januari då vi börjar köra intervaller. Det kan ta några gånger, sedan har man känt vilka som har tekniken. Men det finns också hästar som är lite spända och inte slappnar av, det betyder ofta att de döljer sitt kunnande.
Ungefär hur många hästar brukar du starta som tvååringar?
– Det faktiskt sjukt hur väl det stämmer varje år, men det brukar alltid hamna mellan 25-30 procent. Samma sak i år när vi startat 16 av 54 stycken.
Och i år har det väl gått exceptionellt bra?
– Ja, det måste jag säga. Jag tror att 14 har vunnit lopp.
Och tre stycken har kvalat in till Svensk Uppfödningslöpning. Vet du hur många hästar du kvalat in där genom åren?
– Nej, men du vill väl komma fram till vilken dålig träffprocent vi har eftersom vi bara vunnit två gånger.
Nej, däremot att du startat 20 stycken varav tolv varit på pallen.
– Ser man det så låter det ju bättre. Det jag tänker på är att vi haft en del stolpe ut genom åren. Varken Malabar Circle Ås eller Quid Pro Quo lyckades vinna och det är de två hästar jag hållit högst som tvååringar, de var riktiga stjärnor.

”Min mest känslomässiga seger”
Vilket är ditt första minne av Svensk Uppfödningslöpning?
– Oktavia Staro (1996), jag läste sönder programmet. Det var så stort för mig eftersom det var mitt första år som tränare. Det var hon som tog mig ut i världen, hon var i final i de flesta klassiska loppen och även om hon aldrig riktigt räckte där så gjorde hon att jag fick upp blodsmaken för att vara med.
Vilket är ditt bästa minne?
– Det överlägset största och kanske min mest känslomässiga seger överhuvudtaget var med Luxury Ås (2002) och det var för att Lasse Lindberg körde. Lasse är den viktigaste komponenten till att jag kommit dit jag är idag. Han hade alltid kört mina hästar och stöttat mig, men vid det laget tyckte han själv att han blivit för gammal. Han ville inte köra de stora loppen längre, tyckte att vi skulle ta yngre kuskar. Men ägarna till Luxury Ås ville absolut ha Lasse. Det var så kul att vi kunde övertala honom och att han vann.
Och ditt värsta minne?
– De är jag jätteduktig på att glömma bort. Det tror jag är en av mina största styrkor. Jag säger som Björn Borg: ”Älta inte bollen, ta lärdom, ta nästa”, säger Svante Båth.

”En otroligt trevlig häst”
Det här berättar Svante Båth om sina tre hästar i Svensk Uppfödningslöpning:
2 Coin Perdu
– En väldigt komplett häst och tilltalande för ögat på banan, men för mig som tränare är hans största egenskap hans förnuft. Det har hela tiden varit en otroligt trevlig häst att jobba med. Jag kände tidigt, och sa det också, att han skulle bli mycket tidig.
Hur fick du kontakt med hästen?
– Calle Wihlborg är uppfödare så jag var och kikade på honom som föl. Jag förstod på stammen att det skulle bli en tidig individ och gillade vad jag såg så jag köpte honom för att sälja vidare till hästägare.
Vad är hans bästa egenskap?
– Otroligt hög lägstastandard.

8 Empire Garbo
– En naturskön häst som ser ut som en tavla och har ett härligt trav. Han har gjort det jättebra hittills, men hade förmodligen behövt ett bättre startspår för att på allvar kunna hävda sig här.
Hur fick du kontakt med hästen?

– Han kom in i min träning som ettåring. Jag hade sett honom innan, men inte valt ut honom för att köpa själv.
Vad är hans bästa egenskap?
– Hans trav. Det är en blänkare som har väldigt lätt för sig.

10 Global Un Poco
– En förnuftig häst med mycket kunnande som går på halvfart fortfarande. Det ser jag bara positivt på, vi har mycket kvar att göra och jag tror att vi ska få fram hela hans kapacitet framöver.
Hur fick du kontakt med hästen?
– Den köpte vi också som föl eftersom jag haft avkommor till mamman och gillar stammen. Un Poco kommer för övrigt från den italienska restaurang vi satt på när jag sålde honom vidare till de nuvarande ägarna.
Vad är hans bästa egenskap?
– Att han är energisnål.

Hur ser du på deras chanser i Svensk Uppfödningslöpning?
– Först och främst jag säga att det är ett oerhört tufft lopp. Framförallt har jag blivit imponerad av Vanquish Kronos. Men Coin Perdu är ju också obesegrad och har gjort allting rätt så jag tycker det är rätt att han är favorit, i alla fall bland mina tre. Jag vill inte säga att det är den bästa tvååring jag har tränat, men jag håller honom på samma nivå som Malabar Circle Ås.
– Men Global Un Poco smyger i vassen där bakom och Coin får inte ha en dålig dag om han ska slå honom. Dessutom är Global Un Poco den jag kommer att ändra något på till finalen, han kommer att få tävla med rycktussar för första gången. Vi har testat det en gång i träningen med mycket bra effekt och kommer att testa en gång till i veckan för att vara säkra på att det inte slutar med galopp.
– Empire Garbo har kanske inte samma hårdhet som mina andra två ännu. Jag valde spår 8 före 12 med tanken att ladda lite, med lite tur kan det bli ett par galopper innanför och han kan slinka ner i banan. Men normalt sett blir det tufft härifrån.

Här är Svante Båths pallplacerade hästar i Svensk Uppfödningslöpning
Vinnare: Luxury Ås 2002, Even Who 2003
Andraplatser: Staro Showbiz 2000, Malabar Circle Ås 2001, Striking Ås 2004, Walsh Boko 2006, Global Offshore 2011
Tredjeplatser: Ride Noss 2002, Quid Pro Quo 2011, Västerbo Loveboat 2012, M.T.Jest 2013, Chocolate Gold 2015

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Han förlorar inte det där loppet”
Nästa artikel”Man har mycket att leva upp till”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.