”Man har mycket att leva upp till”

30

Han upplevde sin tyngsta tid som tränare i somras.

Då ändrade Peter G Norman, 37, om träningen. Nu gör stallet succé och han nämns som en framtida stortränare.

– Det är smickrande, man har mycket att leva upp till, säger han till Trav365.

På gården hemma i Sigtuna finns 50 hästar på träningslistan för den relativt färske tränaren Peter G Norman, 37.

Under snart tre år som tränare har stallet gått från klarhet till klarhet. Och snart kommer stallet att passera fjolårets inkörda pengar, 4,18 miljoner kronor.

Trots det är inte Peter helt nöjd. Fyra sommarmånader ställde till det rejält och han upplevde sin tyngsta tid som tränare.

– Det var mycket halsinfektioner i stallet mellan maj till augusti och det gick runt från häst till häst. När man trodde de var friska och kunde starta så blev det en infektion igen. En sådan lång och jobbig svacka har jag inte varit med om tidigare, det var väldigt drygt även om vi också vann några lopp under tiden. Det var skit helt enkelt, och utan den svackan så hade siffrorna sett ännu bättre ut. Det var en klen sommar, säger Peter G Norman till Trav365.

”De är fantastiska”

För att komma till rätta med problemen ändrade Peter i hästarnas träning hemma på gården. Och det har givit resultat.

– Jag körde väldigt mycket sandbana tidigare. Efter svackan bytte jag och kör backintervaller och skogsjobb med hästarna. Vi har en fin slinga på gården där vi kan träna på ordentligt. Det är en del i att det blivit sådan formtopp. Jag märker att hästarna blir pigga och glada av träningen, säger han och fortsätter:

– Det är jätteroligt när det fungerar. Vi har en bra jämnhet i stallet, hästarna är ofta med därframme och vi har bra träningsförhållanden. Man behöver inte fundera så mycket just nu.

Till sin hjälp har han nio personer i stallet, och Peter är noga med att poängtera att framgången hade varit omöjlig utan deras jobb.

– De är fantastiska. Vi har ett väl fungerande team och framgången är ingenting jag kan slå mig på bröstet för själv. Vi har en god stämning.

Vann på V75

Efter att han lade om träningen har det mesta gått på räls. Stallet har visat toppform och vann bland annat med Island Life i Klass II-finalen på V75 i lördags. Två veckor dessförinnan lyckades han vinna med tre hästar och sluta tvåa med en, under en och samma kväll.

– Det var jätteroligt att vinna på V75, speciellt när det är en final och dessutom få göra det från femtepar utvändigt. Det var enormt bra.

Hans framgång under hösten har inte gått obemärkt förbi. På sociala medier hyllas han av många som anser att Norman mycket väl kan bli en topp-5-tränare i landet framöver. Hyllningar som värmer.

– Det är smickrande och roligt att höra. Man har mycket att leva upp till om man ska komma så långt, säger han och berättar om framtidsmålen:

– Just nu är det ju full fokus att köra klart det här året och snygga till siffrorna i segrar och inkörda pengar. Sen drömmer man ju om att vinna de klassiska loppen. Jag vann Svenskt Trav-Oaks 2014 med Face’em. Dit vill man ju komma igen. Men jag hoppas att vi ska fortsätta vara med och vinna på V75 som är det stora skyltfönstret.

”Värre stå vid sidan”

Under onsdagen vänder Peter G Norman hem igen till hemmaplan och Solvalla. Som tränare får han se en av favoriterna, 13 Valeur med Örjan Kihlström i sulkyn, göra upp i V86-4. Och att stå vid sidan om i stället för att köra själv är något som fortfarande är nervöst för Peter.

– Det är mycket värre att stå vid sidan, då kan man inte kontrollera någonting. Man lär sig dock mer och mer och blir inte lika nervös längre som i början. Det kommer vara lite nervigt nu igen, men det ska det vara.

Favorit i loppet blir Björn Goops M.T.Kingofthehill, en häst som slog just Valeur på V75 i september.

– Björns häst har jag full respekt för. Men jag tycker att Valeur har bättre form nu, än vad han hade när han föll mot M.T.Kingofthehill. Jag tycker det ser ganska bra ut, säger Norman om Valeur som slutat tvåa i de två senaste starterna.

Till sist, hur måste loppet köras för att bärga V86-segern?

– Inte på något speciellt vis. Han är ganska allround och tål att göra rätt så mycket jobb själv under slutvarvet.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Man har mycket
att leva upp till”

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBåths tvååringsrecept
Nästa artikel”Får vara observant på barfotahästarna”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.