Behölls efter skada – är nu klar för finalen

78

Travhästen Alcoy skulle säljas på auktion – men en operation satte stopp.

Nu är han klar för final i Svenskt Trav-Kriterium.

– Det är så klart spännande, säger ägaren och uppfödaren Leif Bäckman.

Uppfödaren och hästägaren Leif Bäckman köpte travhästen Evann C. i slutet på 1980-talet och var sedan ”fast” i branschen.

Evann C. sprang under sin tävlingskarriär in drygt 1,6 miljoner kronor och var med i lopp som bland annat Elitloppet och Lotterian.

Leif Bäckmman har sedan fött upp ett 40-tal travhästar under namnet Telebolaget, bland annat Cerveza och Gijon, som Bäckman också äger.

I söndags kvalade treårige Alcoy in till det klassiska och ärofyllda storloppet Svenskt Trav-Kriterium och Leif Bäckman får därmed delta i en ny stor årgångsfinal.

Men det var nära att Alcoy lämnade Bäckmans ägo, han skulle nämligen säljas.

”Ropade tillbaka dom”

Det var på hästauktionen Wengarn som Alcoy skulle säljas som ettåring, men en skada satte stopp för de planerna, och Alcoy blev kvar ”inom familjen”.

– En månad före auktionen så fick han en lös benbit och kunde därför inte säljas, alla hästar som säljs på auktion måste ju ha friskintyg. Han fick opereras och därför blev det att jag hade kvar honom, vilket inte alls var planen från början, berättar Leif Bäckman.

Även Cerveza och Gijon, som deltagit i flera stora årgångslopp, skulle säljas. Men behölls, av en annan anledning.

– Bägge dessa hästar kom ut på auktion, men då priserna på auktion inte var så bra under den perioden så valde jag att ropa tillbaka dom. Annars har jag som mål att sälja så många som möjligt av mina uppfödningar, det blir för mycket annars, till slut så exploderar det med hästar, säger Leif Bäckman, som i dag äger fem tävlingshästar under ägarnamnet Stall M K A B. Förutom Alcoy, Cerveza och Gijon, även ettåriga Alcala och Linares.

”Ämne för Svenskt Travderby”

Att Alcoy nu är klar för final i Svenskt Trav-Kriterium, överraskande eller väntat?

– Alla i familjen är jättejättebra, mormorn till Evann C. är ju världens bästa avelssto och jag har tro på alla mina uppfödningar, men Alcoy är lite sen. I och med att han fick opereras för den lösa benbiten i augusti som ettåring så fick han vila några månader innan han kom igång, vilket gjorde att tränaren Peter Untersteiner inte började starta hästen senare som treåring.

När Alcoy i söndags vann sitt uttagningslopp till Svenskt Trav-Kriterium var det hästens sjätte start i karriären.

– Han har varit lite efter alla andra, sedan har Peter jobbat för framtiden med honom, han har inte velat stressa med honom. Peter har medvetet tagit det lugnt med honom och jänkarvagn, helstängt huvudlag och barfota, allt det sparas till framtiden. Hästen är vrålstark så Peter tycker att det är ett ämne till Svenskt Travderby nästa år.

Vad kan han uträtta i finalen, där förstapriset är två miljoner kronor?

– Vi hoppas på tempo där framme, hästen blir aldrig trött så då kan han ta dom på styrka – det var därför vi valde bakspår med honom. Han saknar speeden för dagen, men den kommer, för den finns i alla i familjen. Han tävlade barfota fram för första gången i försöket senast, och Peter har hela tiden sagt att det verkar vara en väldigt bra häst, men att han tar det lugnt med honom och jobbar med honom på sikt.

”Både trivsamt och kul”

På torsdag är det ett stort travlopp i Örebro, i samband med V64-tävlingar. Den avslutande V64-avdelningen, Telebolagets Grand Prix, lockar hästar som Diamanten, Policy of Truth, Dominion Beach och J.H.Mannerheim – för att nämna några. Loppet sponsras av Leif Bäckman själv, som äger Telebolaget.

– Vi sponsrar även V64-1 där jag har Cerveza till start, så jag får kanske dela ut pris till mig själv, skrattar Leif Bäckman och fortsätter:

– Jag har varit med och sponsrat travet i 12-15 år, det är kul med trav och jag har haft stort intresse för det enda sedan jag köpte Evann C. 1989. Håller man inte på med golf och massa annat kan man lägga lite på det här, jag tycker det är både trivsamt och kul.

Vad tycker du om torsdagens lopp?

– Det blev jättebra, tre stycken Derbyfinalister och Robert Berghs Diamanten. Det ska bli spännande, jag är inte så säker på att Diamanten vinner, Policy of Truth är vrålbra alltså.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelTar plats i USA:s Hall of Fame – som första kvinna
Nästa artikelFredrik Persson: ”Han ska vara med”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.