Fredrik Persson: ”Han ska vara med”

94

Han var ytterst nära att vinna Svenskt Travderby.

Nu laddar Monark Newmen om för att försöka ta hem Europaderbyt istället.

– Han är med i segerstriden, säger Fredrik Persson inför onsdagens uttagningslopp på Solvalla.

Storloppen avlöser varandra och onsdagens V86-omgång förgylls av två uttagningslopp till Grand Prix de l’UET, eller Europaderbyt som det kallas. Finalen avgörs under kriteriehelgen, lördagen 30 september på Solvalla med nästan två miljoner till vinnaren. I onsdagens uttagningslopp går de fyra främsta vidare till finalen. En av de heta segerkandidaterna är Monark Newmen som var tvåa i Svenskt Travderby efter Cyber Lane. Detta efter att ha sett ut som en vinnare in på upploppet och möjligen hade hästen också ett knappt grepp men var samtidigt inte helt körbar och galoppen var inte långt borta. Tränaren och kusken Fredrik Persson har kollat om på loppreprisen ett antal gånger efteråt.

– Hästen gör ett fantastiskt lopp och va nära att vinna. Men jag är överlycklig över andraplatsen och att jag tog honom till mål. Det blev nog lite för bra med att gå två långlopp barfota och han blev lite öm i sina fötter. Banan var hård på Jägersro och det var flera hästar som hade problem. Jag fick ta upp honom och då tappade han lite fart. Men jag är som sagt bara glad över att han inte galopperade, säger Fredrik Persson om andraplatsen som var värd två miljoner kronor.

– Jag har sett loppet några gånger efteråt och det var ett häftigt lopp där det svängde fram och tillbaka över upploppet. Hela fältet var ju med inom 20 meter till slut.

Känns fin – men slitna fötter och blir skor

Vad har Monark Newmen gjort efteråt och hur känns han i träningen?

– Han fick först ta igen sig lite efter Derbyt och mest gå lugna motionsturer i skogen. Men sista veckan har jag peppat upp honom igen inför starten på onsdag och jag körde ett jobb med hästen i dag (måndag) och han var jättefin.

– Allt verkar bra och jag är helt nöjd med honom. Jag måste säga att han känns precis lika fin som inför Derbyt. Han är lika framåt och har bra spänst i steget. Det enda är att han är lite sliten i sina fötter och får gå med skor runt om på onsdag. Han har gått bra med det tidigare men ett litet minus är det för han blir inte riktigt lika snabb. Men det ska nog gå bra ändå, det blir lätta skor fram.

”Kan ladda iväg riktigt bra”

Vad säger du annars om onsdagens uppgift där Monark Newmen har spår tre bakom bilen i det enda uttagningsloppet till Europaderbyt?

– Det är ett jättebra spår och motståndarna är detsamma som har har mött flera gånger förut. Får han ett bra lopp är han med i segerstriden, det tror jag. Känns hästen fin kan jag ladda iväg riktigt bra och då är det inte omöjligt att det blir ledningen. Men man får inte komma upp med honom när bilen står stilla eller kör sakta, för då är han lite speciell och kan galoppera.

– Hästen har visat att han hör hemma bland de bästa och det är ingen omöjlighet att han kan vinna Europaderbyt.

Inga andra ändringar i balans eller utrustning?

– Nej, förutom att han går med skor är allting samma som tidigare.

Ultra Bright mot Breeders Crown

Fredrik Persson har haft ett kanonår så här långt och det är inte bara andraplatsen i Derbyt eller segern i Stochampionatet utan flera av stallets övriga hästar har även levererat bra insatser och det har hittills blivit sju miljoner kronor inkört.

– Jag är jättenöjd med året och hästarna har gått kanonbra, säger han.

Till sist; hur är läget med Stochampionatsvinnaren Ultra Bright, som galopperade bort sig i Derbystoet?

– Hon var inte som bäst där och fick en behandling efter loppet. Men nu känns hon fin igen och laddas för Breeders Crown i höst, säger Fredrik Persson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBehölls efter skada – är nu klar för finalen
Nästa artikelÅtta V75-omgångar – under nio dagar

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.