Bergh inför V75 Söndag

77

Bergh inför V75 Söndag

Säsongens elfte timme.
Finaler i unghästserien i Breeders’ Crown.
Robert Bergh är favorit med kriterievinnaren Power på söndag och allt känns bra – förutom att konkurrenterna närmar sig…
– Jag var riktigt segerviss till kriteriet men nu har många av de andra höjt sig.

Robert Bergh satte upp Svenskt Travkriterium som årets stora mål för Power.
Känslan att hästen var något extra stärktes under säsongen och allt har bara rullat på med den nya stjärnan som mer eller mindre lekt sig genom det första året på tävlingsbanorna utan att pressas.
Power har fixat det mesta på egen hand, om man får tro tränaren.
Alla vill jämföra med Berghs tidigare unghäststjärnor som Remington Crown, Hilda Zonett, Tsar d’Inverne, Adrian Chip, Diamanten…
– Ja…om man bara ska titta på treåringssäsongen så sticker det helt klart ut lite extra det som Power har gjort. Det är väl inte någon av de andra som jag kunnat sitta och köra sådana här lopp med som jag gjort med Power. Allt har bara gått så lätt, säger Åbytränaren.
Han tillägger snabbt:
– Sedan är det ju en helt annan sak att en häst ska ta sig till toppen. Det är en lång resa till eliten och det vet vi ju inte om Power klarar. Han ska ska kunna tävla i två års tid nästan helt utan störningar för att kunna bli elit och då är det fortfarande mycket kvar, säger han.
Power har speed och styrka och sannerligen psyke för att bli en topphäst.
Hästen svarade för en mäktig styrkedemonstration i finalen av Svenskt Travkriterium och då han kom omärkt ur det äventyret beslutade sig Bergh för att satsa vidare mot Eskilstuna.

Inte lika segerviss…
Uttagningsloppet i Breeders’ Crown vann Power överlägset trots en resa mestadels i dödens och ägargänget i In The Zone AB kan nu se fram emot att deras häst blir favorit i de treåriga hingstarna och valackernas final, tillika V75-2 på söndag.
Något litet skaver emellertid när vi pratar med Robert Bergh.
– Hästen känns precis lika fin som vanligt. Jag har ingenting att klaga på. Tvärtom. Men av någon anledning… jag tyckte att jag fick en samlad och bra bild efter försöken i kriteriet och jag var  liksom nöjd med förutsättningarna. Så jag var riktigt segerviss till den finalen. Den här gången tycker jag att många hästar höjt sig och ser bättre ut än i kriteriet, säger Robert Bergh.
Jerry Riordans Aetos Kronos och Timo Nurmos Brother Bill är hästarna som kan lägga krokben för Power på vägen mot de 1,6 miljoner kronorna spår Robert Bergh.
– Ska man försöka analysera utefter att det är sista loppet för året så är det Riordans och Nurmos hästar som känns lite extra för dagen. Det finns motstånd så det räcker kan man säga och jag måste ha en bra dag med hästen för att det ska gå vägen, säger Bergh.

Springer och luras
Power bollade i alla fall med motståndet i uttagningsloppet där Johan Untersteiner blev närmast sörjande med Guzz Mearas.
Segertiden skrevs till 1.12,3 på Solvalla och då fanns mer att ta av.
– Jag har verkligen inte behövt köra med honom någon gång under debutsäsongen och det blev ju otroligt lätt igen. De där tiderna han gör och liksom lurar mig hela tiden. Jag har aldrig kunnat gissa att han har sprungit så snabbt på de senaste fem-sex loppen. Sluttiderna har överraskat varje gång.
Hur det än går i finalen så drar man ett streck med stjärnan efter söndagens lopp och ställer undan hästen för vintern.
– Årsdebuten hoppas jag ska bli i början av april. Mål 2020? Ja, vi börjar med att tänka på Kungapokalen och sedan är det ju derbyt till hösten som gäller. Sedan får vi se vad det blir där emellan.
”Du drar inga växlar” den här säsongen har du sagt och hästen kommer att gå med framskor och ordinarie utrustning i övrigt på söndag. Hur har det varit i jobben efter uttagningsloppet?
– Det har flutit på bra. Han går sina vanliga jobb. Jag är fullt nöjd med hur allt utvecklat sig och saknar ingenting i loppen. Saknar varken spänst eller speed. Hästen utvecklas ju själv av loppen hela tiden och då vill jag inte hålla på och peta i någonting utan vi har bara fortsatt enligt plan.
Mellby Glader är stallets andra finalist på söndag och har innerspåret i de fyraåriga hingstarna och valackernas final (V75-7). Han var inte dum han heller när han vann sitt uttagningslopp?
– Han har gått väldigt lätt med snabba träningspass efter Solvalla och han gillar det. Så det ser väldigt bra ut, och vi ändrar ingenting på honom heller. Han är en typisk outsider. Hästen känns ruskigt ”på g” men får börja invändigt och hoppas på lite tempo så får vi se vad han kan komma med till slut. Jag fick ju välja spår först och tog spår ett och kommer att hamna invändigt någontans efter start. Om vi ska kunna vinna loppet måste jag ju chansa lite grand och det var därför det blev innern även om det inte är optimalt, slutar Robert Bergh.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEndast 10 UNIKA andelar till V75 Eskilstuna!
Nästa artikelStatistiken kring söndagens BC-finaler på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.