Berghs chanser inför EXTRA V75 26 augusti Jägersro

246

wpid-image.jpg.jpeg

Tuffa Amazon Am är enda stoet som tar upp kampen med killarna i Svenskt Travderby.
Tidigt söndag morgon fick hon ett sista finslipande träningsjobb hemma i Sundsvall innan avfärden mot Malmö och uttagningsloppen på tisdag.
Och jodå – det omtalade testet med en ny utrustningsdetalj föll den här bestämda damen i smaken.

Sex uttagningslopp till Svenskt Travderby och ett till Stoderbyt får plats på V75-kupongen på tisdag.
Amazon Am – korad till Årets sto och Årets treåring i Sverige i fjol – står för den kanske mest emotsedda starten. Tränaren Robert Bergh bryr sig inte om Stoderbyt utan testar djungeln i den öppna klassen, mot hingstarna och valackerna.
Ett drag som för tankarna till 2001 då Sundsvallstränaren vann det stora loppet med Hilda Zonett trots en galopp på vägen…
Robert Bergh har många gånger jämfört Amazon Am med Hilda Zonett, en av världens bästa hästar på sin tid.
– Hon är hård och tuff och det händer mycket med henne i vardagslag. Men så fort vi kommer ut på banan och hon får se startbilen är det bara tävling som gäller. Då bjuder hon till och gör allt hon kan. Vi har derbyt eller derbystoet att jobba för i år, sa Robert Bergh i sitt tacktal på Hästgalan i februari då han funderade lite om framtiden.
Nu har han funderat klart. Det blev en start i derbyt. Friskt vågat i V75-2 i Extra V75 på tisdag där det räcker att komma bland de två främsta för att ta sig till final.

En i mängden nu
Amazon Am drog ett niondespår bakom bilen och tippas trea i tisdagens lopp av landets största travtidning Travronden. Tiberius F. är tipsettan och Västerbo Fantast tippas tvåa i samma tidning.
Robert Bergh ser två fördelar med valet av lopp. 2 640 meter passar bättre än medeldistans som är fallet i Stoderbyt. I den öppna klassen är också Amazon Am bara en i mängden och inte lika påpassad av konkurrenterna som hon skulle varit bland stona.
Stjärnan vann både E3 över 1 640 meter och Breeders’ Crown under fjolåret. I år har han man matchat lugnt med sikte på höstens storlopp.
Jimmy Jonsson är försteman i stallet. Under söndagsmorgonen satt han bakom Amazon Am i det sista jobbet inför tisdagen start.
– Vi gav alla våra fyra derbyhästar ett sista rakbanejobb vid åttatiden. Alla kändes bra i de fyra intervallerna. Inga orosmoln alls. Alla hästar var pigga och alerta.
Amazon Am kommer att gå barfota runt om som vanligt i uttagningsloppet. Det blir också en så kallad ryckhuva på hästens öron för första gången. En extraväxel som kan komma att användas i loppet.
– Jag testade att rycka huvan på Amazon Am och det gav bara bra effekt. Hon var inte obekväm med det. Annars har hon ju humör och det är därför vi sparat på lite på sådana här extragrejer på henne, säger Jimmy Jonsson.
Hon slog hingstar och valacker i sin senaste start i slutet av juli. På tisdag är det riktigt allvar. Chansen?
– Robert anser att hon kan vinna derbyt och vill göra ett försök. Han har ju gjort det en gång förut med ett sto och vet vad som krävs. Men det är jättebra gjort om hon blir tvåa på tisdag också och tar sig vidare. Men det får inte krångla för mycket. Amazon Am är ganska komplett och har potential att växa in i eliten om hon får lite tid på sig.
Ni har ytterligare tre hästar inom ramen för V75-spelet. Bästa segerchansen på tisdag?
– Bandit Hornline (V75-7) tycker jag, trots att ha fick ett spår lite väl långt ut. Det skulle ha varit något av spåren ett till fem för att det skulle ha känts riktigt bekvämt. Han har fått en paus efter senaste loppet och är lite tillfixad inför det här. Vi har varit inne på banan och kört jobb med honom och allt ser bara bra ut. Bandit Hornline har ju dokumenterat att han är bra.
Digital Archive drog spår åtta i V75-3 och nyförvärvet hos er Final Oak ett nionde i V75-5. Final Oak har sett bra ut men haft lite stolpe ut i två starter – eller vad säger du?
– Final Oak snubblade till senast i Örebro och galopperade. Han gick bra då. Jag ska inte säga att han hade vunnit loppet utan felet, men tvåa hade han garanterat varit. Så den har vi förhoppningar på. Digital Archive måste ha maxflyt för att vinna. En fin häst som vi måste ligga lågt med, säger Jimmy Jonsson, försteman i Sveriges just nu mest framgångsrika travstall.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelExtra V75-tips Jägersro 26 augusti
Nästa artikelNästagångare 26-27 augusti 2014

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.