Berghs heta chanser till V75 Dannero 9 augusti 2014

98

image-22

Han toppar tränarligan i överlägsen stil med 15,5 miljoner kronor inkört i år.
I V75 på Dannero selar Robert Bergh ut åtta hästar och avslöjar vilka han tror mest på.
– Ed You känns jättefin i jobben efter segern i Åbergs, säger Bergh.

Bergsåkerstränaren har kanonform på stallet vilket den fina segerprocenten på 22 procent vittnar om. Det har hittills blivit 155 segrar i år och 15,5 miljoner kronor inkört. Med dessa siffror toppar Robert Bergh den allsvenska tränarligan med fem miljoner kronor före tvåan Peter Untersteiner. Han är därmed på god väg att matcha fjolårets superår med 24 miljoner kronor inkört.
– Jag är lite förvånad faktiskt att vi är etta i ligan. Jag trodde efter fjolåret att det skulle bli svårt att vara med i toppen i år igen, med tanke på att jag har hälften så mycket hästar som många andra tränare. Med risk för att låta gnällig så har jag 100 hästar i träning och många av de som ligger tio i topp har väl 140, 160 och 180 hästar i träning, säger Robert Bergh.
– Men det är självklart väldigt glädjande att vi leder och det går bra varje vecka. Det är jättekul. Jag är mycket nöjd med segerprocenten för det är väldigt tuff konkurrens vi tävlar i och vi är ofta med på V75.

”Tagit ett steg till i utvecklingen”
Förra veckan vann Robert Bergh Hugo Åbergs Memorial med Ed You, efter att Un Mec d’Heripre blivit diskad för trängning. Ed You spurtade vasst ut i banan och har verkligen vuxit in i eliten i år.
– Ja, det måste man säga att han har gjort. Han har tagit ett steg till i utvecklingen i år och travar bättre än tidigare. Förut så drog han lite höger och var inte ren i gången men nu löper han ut bättre och är helt perfekt.
– Han såg så fin ut i fredags att jag bestämde mig för att anmäla till Dannero, även om det blir lite tätt. Därefter ska han få tid att ladda upp inför Sundsvall Open Trot som blir nästa start. Där ska för övrigt även Nahar vara med och han fick ett wild card idag. Nahar ska även starta på Solvalla, samma kväll som det är Jubileumspokalen, säger Bergh.
Var du överraskad över att Ed You vann Hugo Åbergs?
– Nej, jag var inte helt överraskad. Frågan var ju bara innan om han skulle få rätt lopp för det var lite knepigt hur man skulle lägga upp det rent taktiskt. Normalt är det bästa vägen att gå genom att köra på innerspår i ett storlopp men jag var inte säker på formen på Lars I Nilssons häst som tog ledningen och därför ville jag inte ligga på innerspår.
– Nu löste sig allt bra för oss och han gick riktigt bra över upploppet mot de där hästarna. Det var väldigt skönt att han fick vinna det loppet.

Bakskor nu

Vad har Ed You gjort under veckan?
– Han gick på rakbanan i måndags och ett lätt jobb idag (läs torsdag) och det känns som att formen är helt perfekt. Det enda som är annorlunda är att han ska gå med bakskor på lördag. Men tittar man in i hästens arkiv så har han vunnit många lopp med skor och gått bra varje gång. Han fick problem med en bakhov i fjol och då körde vi honom med skor bak varje gång och det gick jättebra. Men barfota fram kommer han att gå som vanligt, säger Bergh.
Hur ser du på lördagens gulddivisionslopp? Ni har spår åtta och värsta konkurrenten Sanity spår två? Kan Ed You slå Sanity från dödens?
– Ja, det tror jag att han kan. Spår åtta är lite besvärligt och vi får se hur det utvecklas. Han öppnade bra senast när det var 1609 meter men jag tror inte att han kan öppna lika bra nu. Jag tycker ändå att han ska ha en vettig vinstchans.

Vilka av dina övriga V75-hästar känns hetast på förhand?
– Tresor d’Inverne (V75-1) känns bra och har fin form men är inte lika het när han har bakspår då han är snäppet bättre i ledningen. Fast spår tio är ändå bättre än åtta och tolv som han brukar ha så han ska ju inte behöva hamna sist i alla fall. Han går bra bakifrån också så jag tycker absolut inte att man ska räkna bort honom. Han kan mycket väl duga i ett sådant här lopp.
– Däremot så vill jag pusha lite för B.B.S.Mandarino (V75-1) som vann på ett bra sätt senast och som känns fin. Han öppnar bra och det kanske finns en liten chans att han ska kunna få överta ledningen här. Skulle han få ledningen utan att det kostar alltför mycket ska han räknas.
– Uranos de Tyrole (V75-1) återkommer efter ett uppehåll och ser bra ut nu men har inte riktigt form för att vinna direkt. Men hästen ser klart bättre ut nu i alla fall.

Vad säger du om Bro Viking som startar med 80 meters tillägg i handicaploppet, V75,5?
– Det känns våldsamt att han ska stå med 80 meters tillägg. Det känns ungefär som när man tittade på trav när en sådan som Lapp Nils var med och som ofta stod med så många tillägg. Men Bro Viking har inte fått den hårdheten ännu och det ser tufft ut. Jag tror det blir svårt att runda alla därifrån.

Något annat matnyttigt av dina övriga V75-hästar?
– Speed Delicious (V75-4) ska man ta i beaktning och han ska tävla barfota runt om nu. Det har småkrånglat litegrann för honom men när det fungerar så har han en bra nivå och då duger han på V75.
– Bradley (V75-6) var dålig på en slajmig bana i Östersund senast men han ser annars bättre ut nu än för en månad sedan. Jag tycker att det här ser ut som ett tufft lopp för hans del.
– Birmingham (V75-7) har bra form men strular till det för sig och senast galopperade han till slut. Det är större chans att han går felfritt från det här läget men samtidigt är det svårt att vinna från spår tolv. Det är mycket som måste stämma på vägen om det ska gå känns det som.
Bästa chansen i omgången?
– Jag har ingen riktig som jag håller före någon annan. Jag har flera halvchanser och även om det brukar bli någon seger så ser det lite tjurigt ut då många har fått dåliga lägen, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelCitytravet med Lasse Granqvist och Johan Arneng
Nästa artikelNästagångare för perioiden 8-9 augusti 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.